Ha permetezni kell, akkor permetezni kell, tegye hatékonyan, Raptorral!

Ha permetezni kell, akkor permetezni kell, tegye hatékonyan, Raptorral!

A hektikus időjárás miatt egyre rövidebb az az időablak, amikor optimálisan el lehet végezni a mezőgazdasági munkákat, köztük a permetezést is. Ezért van szükség nagy területteljesítményű gépek, mint például a Berthoud Raptor önjáró permetezőgépre.

Manapság a biztonságos, minél kisebb veszteséggel járó termésbetakarítás az őszi káposztarepce, szója vagy napraforgó kultúrák esetében szinte csak valamilyen érésgyorsító, deszikkáló szer kijuttatása mellett lehetséges, ezért ez a vegyszeres állományszárítás a termesztéstechnológia részéve vállt.

Régebben a Kamov és más típusú légi gépekkel történő deszikkálás volt a gazdálkodó társadalom számára a jól bevált megoldás, napjainkban azonban a légi növényvédelmet, főleg hazánkban, igen szigorú szabályrendszerrel látták el. Így hatékony megoldásként szinte csak az önjáró, hidas permetezők alkalmazása maradt meg, mint hatékony és jól üzemeltethető megoldás.

 

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy az önjáró permetezők, nem csak a deszikkálásban tudnak elsőrangú megoldásai lenni a gazdaságnak, magas kultúrákban egyértelműen csak ezekkel a gépekkel lehet szakszerűen elvégezni az állományvédekezést. További előnyök, hogy minden pillanatban hadra foghatóak. Mindenki azonosulni tud azzal a megállapítással, hogy ha permetezni kell, akkor permetezni kell. Az idei évben is láthattuk, hogy nagyon csekély volt az az időszak, ami tényleg megfelelt volna a permetezésre, sokszor menni kellett, legyen bármi. Ekkor merülhet fel vontatott eszközöknél, hogy a kiszemelt traktor pont mást csinál, nincs összeakasztva a szerelvény, éppen a vontatott permetezőnél nincs valami rendben. Az önjáró permetező mindig ott lesz, munkára készen.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy egy önjáró permetezővel a napi munkateljesítményünk is sokkal magasabb lesz, mint a vontatott permetezővel történő munkavégzés esetében. Míg egy traktor-permetező vontatmány esetében a kormányzott kerék távolsága akár 10 méter felett is lehet, az önjáró permetező egy kompakt egységet képez, a Berthoud Raptornál például ez a távolság 6 méter.

A Berthoud 2021-ben már 125. évét fogja betölteni. Ebben az időszakban egy dolog nem változott, csak és kizárólag permetezőket gyártanak a Lyon közelében lévő gyárban. Magyarországon már több, mint 20 éve vannak jelen és ápolnak remek kapcsolatot az Axiál Kft-vel. 2020-ban átadtuk a 100. önjáró permetezőt Hartán és azóta szerencsére még több Berthoud Raptor került eladásra a magyar piacon.

 

 

Hogy mi teszi a Berthoud önjáró permetezőit Magyarországon is a legkedveltebb típusok közé?

Az AXIÁL Kft. egy komplett szolgáltatást tud adni minden gépe, így a Berthoud mögé is. A minőségi szerviz minden gép esetében kiemelendő, ám egy permetező -főleg önjáró- esetében ennek nem győzzük hangsúlyozni fontosságát. Az alkatrészellátás és készletezés is egy olyan plusz alternatíva, amit a Berthoud permetezők előnyei közé tudunk tenni.

A Raptor permetezők 125-180 cm közötti, hidraulikusan történő hasmagasságállítással érkeznek, 4200l +5% tartálykapacitással. A nagy ütés állóságú polietilén tartály olyan fontos feltételeknek felel meg, mint a minimális felületi érdesség, ennek hozadéka a könnyű tisztíthatóság. A tartályfenék kialakítása minimális műszaki maradék mennyiséget eredményez, aminek higításához az előírásoknak megfelelő mennyiségű tisztavíz áll rendelkezésre.

 

 

Kiváló terepjáró képességet biztosít a 3 fokozatban üzemeltethető Bosch-Rexroth bolygóműves hidrosztatikus hajtású járószerkezete. 2 kerék-, 4 kerék kormányzás, oldalazó mozgatás, valamint oldalra sodródást korrigáló kormányzás minden típusnál megtalálható. A Bosch-Rexroth hajtás jól integrált a keréktárcsával, így az együttes szélessége cca. 46 cm, ami megfelelő oldaltávolságot hagy a kapásnövények szokásos sortávolságában.

A permetezési-, keverési-, tisztítási funkciókat egy saját gyártású, nagy munkabírású kétlépcsős centrifugál szivattyú 550 liter/perc teljesítménnyel szolgálja ki. Előnye a visszakeverésnél, hogy nagy mennyiséget szállít kis nyomáson, így a permetlé nem habosodik. Permetezés leállításakor nem kell a tartályba visszavezetni a levet, beállított nyomásértéken marad a permetlévezeték a szakaszolókig.

A szórókeret felfüggesztési megoldása közvetlen hatással bír a permetezés minőségére. A hidraulikus nyitású, paralelogramma emelésű, központi csapon nyugvó, térszerkezetű szórókeret munka közben egyenletesen követi a talajfelszínt, ami által a vegyszer eloszlása egyenletes lesz. A keret nem billeg, így sem a keresztirányú-, sem a hosszirányú szóráskép nem tér el a kívánatostól. Rétegvonal mentén végzett permetezés esetén sem igényel a gépkezelőtől különösebb beavatkozást, hiszen a keret mindig a futóművel párhuzamosan áll. A kereten levő lengéscsillapítók és rugók eredményeként a vázat káros lengések nem terhelik, ugyanakkor igény esetén a keret dőlésszögét hidraulikusan lehet változtatni.

 

 

Az 50-255 cm közötti magasságban állítható, 24-42 méter közötti munkaszélességű kereten, jól védett helyen helyezkednek el az Inox permetlévezetékek és rajtuk a négy állású fúvókatartók. A Berthoud magajáró permetezőgép előnye, hogy nem tekinthető szezonális gépnek, hiszen a tavaszi növényvédelmi feladatok elvégzésén túl oldott műtrágyák kijuttatására, deszikkálásra is használható. Annál is inkább, hiszen minden Berthoud permetezőgépen, kiemelt figyelmet kap a korrózióvédelem. A hegesztett vázelemek hőkezelt poliészter lakkal fedettek, a kötőelemek, függesztőcsapok rozsdamentes anyagból készülnek.

Mivel a munkaszélesség és az optimális permetlékijuttatás is megkívánja, a Berthoud önjáró permetezők is ultrahangos keretradarral kerülnek beszállításra. A kanadai NORAC cég által gyártott csúcskategóriás Active Roll keretradar garancia arra, hogy a keret stabilan hozza a kívánt beállítási magasságot és megfelelően kövesse a talajt, a növényállományt vagy hibrid üzemmódban, hiányos állományokban is precízen dolgozzon.

Természetesen ma már mindenki igyekszik a GPS-technológiák maximális kihasználására, 10 eladott permetezőnkből 9-nél már hidraulikus úton történő automata kormányzás is helyet kap a gépben, egy univerzális terminállal együtt, az automata szakaszolás és változtatható dóziskijuttatás minél precízebben történő megjelenítésére. Hibátlan választás a Trimble által kínált okos eszközök, hiszen maga a Berthoud gyár és az AXIÁL Kft. is ezen eszközökkel dolgozik. Természetesen a permetezőt más rendszerekkel is hiánytalanul működtetni tudjuk, köszönhetően a teljeskörű Isobus kompatibilitásnak.

 

További információt a Berthoud Raptor típusról területileg illetékes gépértékesítő kollégáinktól kaphat! Keresse őket bizalommal!

 

Szöveg: Király Szabolcs, termékmenedzser

Kép: AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek