Grégoire-Besson: őszi mélyszántás, hatékonyan

Grégoire-Besson: őszi mélyszántás, hatékonyan

A gazdálkodók egyik legnagyobb gondja változatlanul az őszi szántás. Ennek minőségi kivitelezése döntően meghatározza a tavaszi munkálatok sikeres folytatását, s jelentősen kihat a vegetációra is.

A fő feladat a helyes munkamélység-, munkaszélesség-arányok és munkasebesség megválasztása mellett a rendszerint nagy tömegű, nem kellő mértékben és méretben aprított szerves maradványok alátakarása. Ezek figyelembevételével mutatjuk be az érsekvadkerti Agroméra Zrt. Grégoire-Besson váltvaforgató ekéit.

A francia cégnél mindig kiemelt szempont az igazodás a termőhelyi adottságokhoz. Ennek eredményeképp, jó fél évszázad után, 28-féle váltvaforgató-eketípust kínál. A mérővizsgálati- és üzemeltetési tapasztalatok hatására modern, magas követelményeknek megfelelő ekék jelentek meg hazánkban is, az AXIÁL Kft. forgalmazásában. A legújabb típusok közül, az SPML WB9 típusból érkezett jó fél éve két darab Nógrád megye legerősebb gazdaságába, ahol sík és lejtős területek egyaránt próbára teszik őket.

Első ránézésre szinte túlméretezettnek tűnnek az ekék, 180×180 mm-es gerendellyel. Feltűnők a nagyméretű, réselt kormánylemezes eketestek is, nyírócsavaros biztosítással túlterhelés ellen. A gyári know-how és a tapasztalat gyümölcse a barázdában és tarlón járó eke kapcsolhatósága a traktorral, illetve ennek beállítási lehetősége. Az egyre elterjedtebb széles profilú gumiabroncsok barázdában járatása káros visszataposást okozna, ezért inkább az eke vonórészén alakított a gyártó: az egyedi kialakítású támkerék-pár az eke gerendelyének mellső részére került, s az előző húzás utolsó barázdafenekén jár. Feladata a keresztirányú stabilizálás szántás közben; csavarorsókkal igazítható a beállított szántási mélységhez. Emellett kíméli az eke mellső vázrészeinek szerkezeti elemeit is, növelve az élettartamot. A gazdák figyelmébe ajánlhatom az opcióban rendelhető, ún. súlyáthelyező rendszert (GB-szabadalom). Ez átterheli az eke súlyának egy részét a traktor hátsó tengelyére, csökkentve a kerékcsúszást és a gázolajfogyasztást. A nagy, 1220 mm átmérőjű, nitrogén-szuszpenzióval is feltölthető határoló-szállítókerék elhelyezése a táblaszélek teljes kiszántását segíti elő, s méreténél fogva kisebb a gördülési ellenállás. Az úgynevezett kukorica-blokád miatt mégis a legértékesebb szerkezeti részlet az eketestek 1140 mm-es osztása, és 830 mm-es szabad magassága. Ez még 10 t/ha feletti kukoricaszárral is megfelelő átömlést, s jó technológiai üzembiztosságot eredményez. Az eketestek fogásszélessége 30-56 cm között állítható, akár fokozatmentesen is. Egyedi jellemzőként feltétlen említést érdemel a váltvaforgató ekék kritikus pontja, a függesztő állvánnyal egybeépített fordítómű. Ennek fogasléces-fogaskerekes fordítóeleme a biztosítéka a gyors és kíméletes fordításnak, az azonnali irányváltásnak. Az úgynevezett Z-váz optimális mélységhatároló kerék-elhelyezést és tömegelosztást tesz lehetővé. Szállítási helyzetben az alacsony súlypont miatt növekszik a stabilitás, ugyanakkor csökken a traktor hátsó függesztő-karjait terhelő erő. A centralizált hidraulikafunkcióval az eke összecsukható (az eketestek minimális fogásra állításával), könnyítve táblavégi átfordításokat. Az eke kialakítása végeredményben nagy területteljesítményeket garantál.

 

 

Holman Tamás (28), ágazatvezető

„Idén nagy területre terveztünk szemes-, és silókukoricát. Évente 8-900 hektárról beszélünk, és egy jó szemtermés után nagyon sok szármaradvány marad a talajon, amit minél kisebb költséggel igyekszünk bedolgozni a földbe. Megnéztünk több ekét, a végére maradt a Grégoire, amiben fontos szerepe volt a hosszú ekeszáraknak, és eketest-távolságoknak; ezek biztosítékai a kukorica jó alátakarásának. Ráadásul robusztus ekét akartunk ezekre a talajokra, plusz a kedvezőbb ár is rásegített a szakmai szempontokra. A munka minőségével teljes mértékben elégedettek vagyunk, s a traktoros kollégák is elfogadták ezeket az ekéket. Szeretnek velük dolgozni, bár az ekék tömegét még emlegetik; szokatlan volt az ilyen erős kivitel ezen a vidéken. Ahogy mondják, lényeg, hogy jól viselkednek a traktor mögött, GPS-vezérléssel is.”

 

 

Nagy Gábor (26), megbízott műszaki vezető

„Az ekék nagyrészt kukoricatarlót szántottak, tárcsázottat és álló szárasat, több mint 650 hektárt, nagyon szépen tartották a beállított mélységet. Az eke szépen dolgozik, többek közt az előhántónak is köszönhetően, pedig nem is akartunk rá kérni. Valami oknál fogva mégis előhántókkal jött az eke. Hála Istennek – vagy az AXIÁL-nak – ez egy jó ’kényszer’ volt, már örülünk neki. A 10 tonnás májusi morzsoltat elérő, tehát sikeresen gazdálkodó kukoricatermelőknek is merem ajánlani az előhántók használatát, megéri! A szántást követő magágykészítések meghálálják ezt a ráfordítást, illetve figyelmességet. A traktorosaink is látták mit tudnak ezek az ekék, s ma már el is fogadták őket. Törés, szakadás eddig nem volt, bár az összes nyírócsavart ki kellett kicserélni a lucernaföld után, de hát működött a rendszer, ez a lényeg. A gyárilag ajánlott erősebb, 10.9 típusra cseréltük az összest. Először kicsit nehéznek gondoltam ezt a robusztus ekét, de lényeg, hogy szilárdságilag nincs benne gyenge pont. Ahogy errefelé mondjuk, benne van az anyag.”

 

dr. Soós Sándor

szakújságíró

 

Forrás: AXIÁL Mezőgazdasági Híradó 2016. IV. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek