Gregoire – a szőlőbetakarítás éllovasa

Gregoire – a szőlőbetakarítás éllovasa

A szőlő betakarításban, a világ minden tájáról, több, mint 50 év alatt összegyűjtött tapasztalat - ez segítette a francia Gregoire gyárat abban, hogy a világ egyik vezető szőlőkombájn gyártója legyen.

Ma a márka a piac legszélesebb választékát képviseli modelljeivel, melyek bármely szőlőültetvény követelményeinek megfelelnek, de egyedi kihívásokra is specifikálhatók. A Gregoire kombájnok jól ismertek funkcionalitásuk, megbízhatóságuk, magas színvonalú műszaki- és vezetési kényelmük miatt.

A termékpaletta 21 féle betakarítógép változatot kínál a felhasználóknak, két vontatott és nyolc önjáró alaptípussal.

A vontatott gépek közül a G3.220 magas technikai szintet képvisel. A kétoldali rázóval ellátott ARC szüretelőfejnek köszönhetően hihetetlenül hatékony a betakarítás ezzel a géppel. A rázólécek távolsága a traktor fülkéjéből hidraulikusan állítható, ami kimagasló minőségű szüretelést biztosít és kíméletes a növénnyel szemben. A pneumatikus állítású, pikkelyes gyűjtő tálcának és az extra széles kétoldali felhordószalagnak köszönhetően a szőlő óvatosan kezelt, nincs veszteség és leesés során nem törnek a bogyók. A G3.220 két alsó elszívó ventilátorral is felvan szerelve a levelek, szármaradványok eltávolítása érdekében, de felső ventilátor vagy EASYCLEAN bogyózó-szétválasztó egység gondoskodik a termés további tisztításáról. Extrém körülmények között OVERBOOST funkció biztosítja a hajtott kerekek extra nyomatékát, ami átlendíti a gépet a nehezebb terepen.

Mindezeket együttvéve hihetetlenül erős és hatékony gépről beszélünk, amely nem károsítja a szőlőtőkét, és tiszta szőlőt takarít be.

 

A másik vontatott, a Gprima, egy megbízható társ a szőlőbetakarításban, ahol az egyszerűség párosul a funkcionalitással. Vontatása már egy kisebb teljesítményű traktorral is megoldható (akár 70 LE-től), és ha a körülmények szükségessé teszik a gép felszerelhető 630 cm3-es kerékmotorokkal. Ezek hidraulika nyomása közvetlenül a traktorfülkéből állítható, megfelelő segédhajtást biztosítva a szerelvénynek. A gépkezelő egy kompakt vezérlőpulton keresztül, könnyedén működtetheti a gép különböző funkcióit, köszönhetően az intuitív piktogramoknak.

A vontatott gépek 1,7 m sortávolságú ültetvényektől használhatók, a sorok magassága 1,95 m lehet.

A Gregoire önjáró szőlőkombájnok a különböző sortávolságú – keskeny vagy széles – ültetvényekhez, a könnyebbtől a nehezebb terepviszonyokig, illetve a változó terméshozamokra nyújtanak megoldásokat a betakarításban. A legszűkebb szőlőkbe (1,3 m sortávolságtól) a GM7.4-es típus a megfelelő választás, majd a szélesebb sorokhoz (1,5 – 1,6 – 1,7 m-től) a GL6.4GL7.4GL(X)8.4 és GL(X)8.6 gépek jönnek szóba. A leszüretelt szőlő vagy a kétoldalt elhelyezett tartályokba (GM/GL verziók) vagy egy középső tartályba (GX) kerül, típustól függően.

Az önjáró szőlőkombájnokat négy- vagy hathengeres Deutz motorok hajtják 136-190 LE teljesítménnyel. Az erőforrások megfelelnek a Stage V emissziós előírásoknak. A gépek meghajtásáról a legújabb generációs Poclain hidrosztatikus erőátvitel gondoskodik minden keréknél külön-külön, teljesen automatikus vezérléssel. Irányításuk fokozatmentesen történik háromféle működtetési móddal.

A kezelő a piac legkomfortosabb fülkéjében foglalhat helyet, ami a gép középvonalában lett elhelyezve. Az irányítás egy multifunkcionális joystick és érintőképernyős kijelző (8,4” vagy 12”), az úgynevezett i-Monitor segítségével történik.

A szőlőkombájnok szedőegysége leszerelhető és helyére permetező adapter tehető, de megfelelő konzolok telepítésével különféle szőlőművelő munkaeszközök is működtethetők az alapgéppel, akár ISOBUS irányítással. Ezzel a gépek éves kihasználtsága nagymértékben növelhető.

Számos opció mellett az önjáró gépekhez rendelhető NEOmass fedélzeti súlymérő rendszer, GPS segítségével működő NEOtrack sorkövetés, de NEOmap hozamtérképező is, ami hasznos információkat nyújt a jövőben alkalmazandó munkaműveletekhez és technológiákhoz az ültetvényekben.

 

Fotók: Gregoire

Elérhető

Kapcsolódó cikkek