Gazdára talált ekék

Gazdára talált ekék

Általában úgy van, hogy a gazda keres ekét, és alapos piackutatás után rátalál a megfelelőre. Esetünkben fordítva történt: jó minőségű ekék kerestek gazdát, és meg is találták megfelelő helyüket. Elmesélem a történetet.

A Jászságban őshonos, tősgyökeres Kovács Tamás édesapja a jászdózsai téesz elnöke volt, majd a 2000-ben megalakult részvénytársaság tulajdonos vezérigazgatójaként vitte tovább a gazdaságot. Mára Tamás vette át pozícióit, de nem agrárvégzettséget szerzett, hanem vállalkozásszervező közgazdászként diplomázott. Tehát a mezőgazdaság csínja-bínjánál jobban ért cége irányításához, tudja, kinek a tanácsait lehet, sőt kell megfogadni.
 


 

A Tarnamenti 2000 Zrt. kétezer, nagyobb részben bérelt, hektáron gazdálkodik, és ebből 1300-on ellenőrzötten, tanúsítottan, ökológiai módszerekkel – műtrágya- és vegyszermentesen – termeszt bio-tönkölyt, bio-búzát, bio-napraforgót, bio-borsót, bio-árpát. A korszellembe illeszkedő metódus sajnos ellentétben áll a szintén felfutó forgatás nélküli földműveléssel, mert a lemondás a gyomirtó szerekről, erős gyomosodást eredményezne, ha nem forgatnák be olyan mélyre a gyommagvakat, hogy esélyük se legyen kikelni. Tehát forgatni kell! Akárcsak a fennmaradó 700 hektáron, ahol konvencionálisan termesztenek búzát, repcét, kukoricát, némi lucernát. Figyelembe véve, hogy a kapás növények alá kell szántani, évente négyszáz hektár várja az ekéket. A kalászosok alá nem szántanak, csak grúber, tárcsa, mélylazító készíti elő a talajt.

Milyen ekéket használjanak? A korábban használt gyártmányokról tapasztaltakat – előfordultak többnapos kiesések műszaki hiba miatt – megfontolva Kovács Tamás úgy döntött, hogy nem konkrét típust keres, hanem olyan céget, amelyik biztosítja az alkatrészellátást és a szervizt. E pillanatig már bőséges ismeretanyag halmozódott fel az AXIÁL-ról, amelytől hat Fendt és öt CLAAS traktort, három CLAAS LEXION kombájnt és sok munkagépet vásároltak, s egyikben sem csalódtak, miként elégedettek voltak a háttérszolgáltatással is.

Persze lehet így következtetni, de traktoros megfigyelések nem vihetők át közvetlenül ekékre. Annál megbízhatóbb tapasztalatkincs nyerhető, ha nemcsak rövid bemutatón ismerhetnek meg egy demógépet, hanem hónapokra kibérlik a MANAX-tól, napi használatban, saját területükön ismerik meg valamennyi tulajdonságát. És azok a területek nem akármilyenek: előfordul laza homoktól, 60-70-es kötöttségű fekete földön át szikesig mindenféle. Az utóbbi szárazon kőkemény, átázva mocsárrá válik, elsüllyed benne az erő- és a munkagép. Tehát strapabíró, jó szervizhátterű ekékre van szükség. Cudar viszonyok között is nagyszerűen bevált az AXIÁL-os területi képviselő, Túri József választása: a francia Grégoire-Besson függesztett és félig függesztett típusa. Kovács Tamás gondolkodás nélkül elfogadta a javaslatot, négy eke megvásárlására.
 


Érezhető volt egy kis házon belüli verseny: az egy kézbe tartozó gép-bérbeadó MANAX, vagy a gép-eladó AXIÁL győzzön a Tarnamenti 2000 Zrt-nél, és ki lett a vetélkedés igazi nyertese: természetesen Kovács Tamás!

Két Grégoire-Besson Rover 70 négy plusz egy fejes, függesztett, váltvaforgató, réselt kormánylemezű és szintén kettő Voyager S70 öt plusz egy fejű, félig függesztett, váltvaforgató, réselt kormánylemezű eke gördült le a trélerről.

Különösebb betanításra nem is volt szükség, hiszen a kollégák a gazdaságban ismerték már az ekéket, mint a tenyerüket. Tudták róluk, hogy vonóerő-igényük, bizonyos körülmények között, kisebb a teli kormánylemezes típusokénál, és nagyon jól beállíthatók az évről-évre változó időjáráshoz, talajállapotokhoz. Tetszik az öt centiméterenként állítható fogásszélesség, és az első ekefej hidraulikus állíthatósága is. A Jászságban nagyon összetett feladat szántani, és e típusokon semmi sem fog ki. Néha előre látható, hogy kedvezőtlen viszonyok miatt nem lesz tökéletes a munka eredménye, ilyenkor kompromisszumot kötve, mindenképp ki kell menni a földekre.
 


 

A szántás minőségével abszolúte elégedettek, mind a tulajdonos-vezérigazgató, mind a gépkezelők stabil, összetartó, nem fluktuáló csapata. A félig függesztett ekének nagyobb a területteljesítménye, de tágasabb helyet igényel a táblavégi forduló, nem lehet egyszerű Y-tolatással megoldani. Jól bevált a réselt kormánylemez, az előhántoló, miképp a járókerék sárkaparója is, nem ragad be a kerék, és mindig megőrzi állandó átmérőjét. További előny adódik a tipizálásból, egyetlen márka gépeit könnyebb áttekinteni, kezelni, üzemben tartani, vallja Kovács Tamás. Egyelőre nem tudja, hány éves szolgálatot vár el ekéitől, de biztos benne, hogy hosszú életűek lesznek – majd kialakul!

Tehát végső soron nem ő keresgélt ekéket, hanem azok találtak rá, Túri József közvetítésével, valamennyi résztvevő teljes megelégedésére. Természetesen belejátszott a históriába egy eléggé nem hangsúlyozható tényező: a Tarnamenti 2000 Zrt, illetve személy szerint a vezetője, illetve az AXIÁL és leányvállalata, a MANAX között, hosszú évek alatt kialakult feltétlen bizalom.

 

Szöveg, fotó: Karlovitz Kristóf

Forrás: AXIÁL Híradó 2022. évi 5. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek

Ahová a Horsch hazajár
2023. január 08. 2 Perc
A faüzem sztárja
2022. december 28. 3 Perc
Pötyi és a minimum tillage
2022. december 22. 3 Perc
Fokozatmentes jövő
2022. december 20. 3 Perc