Frappáns megoldás, mesteri munka – Framest gépflotta nehéz talajokra

Frappáns megoldás, mesteri munka – Framest gépflotta nehéz talajokra

A Bene és Tarnóca patakok vízgyűjtő területe a nehéz talajok hazája, itt fontos a gondos, hozzáértő talajelőkészítés. Felénk a talajokat nem perc, hanem másodperc talajoknak is szoktuk hívni! – mondja Szilágyi Dániel, akivel közel 20 éve ismerkedtünk meg.

A Mátra déli része alatti földeken a családi gazdaság összes területe 650 hektár, ennek jó harmada repce, idén 40 százaléka búza, a maradék pedig napraforgó. Az elmúlt két évben korianderük is volt, most kamillával próbálkoznak. A szélsőséges, 3-38 aranykorona közötti földekre nagyon kevés, kedvezőtlen eloszlású csapadék hullik, szóval igazán hektikus az időjárásuk. A radaros megfigyelésen is jól látható, hogy észak-nyugatról jön az eső, de inkább szél és forró levegő. A helyiek szerint a visontai erőmű bányaterülete nagyban befolyásolja az időjárás alakulását, az óriási katlanban rengeteg gép dolgozik, onnan ömlik fel a meleg.

A sárkányosok és a vitorlások imádják a szinte állandó termiket, mi kevésbé. Ha jön ez nagy felhő, amit messziről látni, behorpad, mint az amőba, és szétoszolva elmegy Heves meg Abasár irányába, a jó rizlingnek is kell a jó eső. Ezért aztán itt nemcsak beszélni, hanem tenni is kell a vízmegőrzésért valamit, ehhez pedig jó gépek kellenek! A szántás csak kényszermegoldás a földjeinken, mivel a forgatás nélküli talajműveléssel hatékonyabban tudunk előre lépni. A Nagyfüged körüli, főleg réti agyagtalajokon az elmúlt 15 évben sok erő- és munkagépet megvallattunk, s le tudtuk szűrni a tapasztalatokat.

A feleségemmel 2001-ben kerültem össze, és az ő szüleivel közösen építettük a dolgainkat. Együtt dolgoztunk rengeteget, és ésszerűen próbáltuk fejleszteni a munkaeszköz-parkot, hogy meglegyen mindenünk.

 

 

Miért éppen Framest? Nos, én nagyon nemzeti érzelmű vagyok, persze kerestem a szakmai megoldást is az új beruházásokban. Sok ismerősöm van a munkagép-piacon, sőt volt egy időszak, amikor még üzletkötőként is dolgoztam, így rengeteg gépet tudtam a saját területemen kipróbálni. Ezt követően volt szerencsém Nyárádi Attilával is találkozni, és így indult el a Framest-flotta kialakítása.

Egy négyméteres FraConDisc volt az első 2015-ben, amibe elsőre bele is szerettem, amikor Füzesabony határában láttam dolgozni. Kellett valami mélyebben járó, de akár ősszel a búza alá is megfelelő művelőszerszám, ami nem túl drága. A már bevált FraDisc X tárcsa vázának megnyújtásával a két tárcsasor közé középmély lazító késeket építettek be, s ez jól sikerült. Ráadásul azt fedeztem fel benne, hogy a nagyobb szármaradványos területeken – a más típusú tárcsarendszernek köszönhetően – sokkal jobb bekeverő hatása van, mint a konkurens eszközöknek. Tetszett az 50 centiméteres késosztás is, amely jó áteresztést biztosított.

Jó az egy tengelyre fűzött, 660 milliméter átmérőjű tárcsalapok behúzása és öntisztulása. A hántást, keverést rögtön követi az agronómiailag kívánatos kondicionáló sekélylazítás, majd ismét tárcsasor aprít és kever, ezek munkáját egy hengersor zárja le – mondja vendéglátóm. Hozzáteszi még, hogy a tárcsalapok gömbsüveg kialakításának köszönhetően, kisebb munkasebességgel is megfelelő bekeverő, aprító és talajba húzó hatás érhető el. Leglényegesebb előnye, hogy ezek a tárcsalapok nagyobb szármaradvány esetén, nedves talajban is jól dolgoznak, plusz a kis szárnyszögnek és a vékony vágóélnek köszönhetően a kések nem hoznak fel nagyméretű hantokat, terméketlen talajrészeket. Először repce alá csináltam vele egy 25-30 centi közötti mélyebb művelést, „nem volt igazán őszinte a traktorom mosolya”, de azért elboldogult vel. Utána érkezett egy nagyobb erőgépem, és a napraforgó-tarlón már azzal húztam. A munka minősége nagyon is beállításfüggő! Bár ezt sok gazdálkodó hajlamos egy legyintéssel elintézni – de nem szabad! A Framest gépek mindegyikén rengeteg – a traktorfülkéből is jól látható skálázású – beállítási lehetőség van. Egyszerűen ki lehet választani az optimális pozíciót, könnyen lehet igazítani a talajtípushoz és a körülményhez.

Az üzemeltetés roppant egyszerű, ez egy vontatott tárcsa; összedugjuk a hidraulikacsöveket, berakjuk a nagy vonócsapot, és irány a határ, a közúti szállíthatóság is tökéletes; szerkezeti vagy alkatrész probléma semmi. A gyártó sincs messze, volt már olyan, hogy hétvégén nem volt nyitva, de a kopottak helyett kellettek az új kapák. Attilára rákérdeztem, visszaszólt, hogy mehetünk; Harsány nincs messze, a kapák meg ott vártak a portán, szóval nagyon rugalmasak.

 

 

A ConDisc-en most próbáltak ki egy új hengert, biztató eredményekkel. Korábban az összes létező hengert, a gumihengertől a Simba hengerig, végigteszteltük. Mivel nagyon intenzív és jó lazító hatása van ennek a FraDisc lazítós tárcsának, nem volt meg az a gördülési ellenállás laza talajon, amely meg tudta volna „tekerni” a hengert. Emiatt sokszor betorkollott, betúrt, beragadt a henger. Attilával régóta gondolkoztunk egy olyan típusú hengeren, ami ebben az említett laza talajállapotban is működne, és ez az STS lett. Tavaly ősszel legyártottak belőle egy kísérleti darabot, s ezt az új típust több munkaeszközre is szeretnék adaptálni.

Nem véletlen, hogy utána is egy Framest eszköz, a FraDisc hatméteres V-elrendezésű nehéztárcsa került ide ugyancsak 2015-ben, megelőzve a vetélytársak kínálatát. Ezt a gépet előtte Dormándon is megnéztük egy gazdánál, a jó munka mellett erősnek, és masszívnak tűnt, így mellette döntöttünk. A szakirodalom átolvasása és a céges konzultációk mellett az előzetes utánajárás, a gazdatársak referenciája, tapasztalata mindig fontos volt nekem. Egyszerű a mélységhatároló rendszere, és nagy szögállásnál is kiváló keverést érünk el sekély munkamélység mellett is. Az egy tárcsalapra eső nagy fajlagos tömeg is segíti a gép stabilitását teljes munkaszélességben. A mellső tárcsatagok szöge hidraulikával akár menet közben is könnyen állítható, igazodva a változó talajállapotokhoz. A gömbsüveg tárcsalapok talajba hatolása szintén nagyon jó, még a másodperces talajainkon is. A tárcsasorok elrendezése, a lapok átmérője és osztása, mind-mind a hatékonyságot javítja. Ezt a tárcsát akkor szoktam elővenni, ha borzasztó nehéz körülmények adódnak, ha valamivel fel kell szaggatnunk a talajt, hogy utána el tudjuk művelni, felaprítani. Három évben talán egyszer, ha kell, de akkor nagyon odafigyelünk. Elmunkáló nincs mögötte, de amikor nagyon kemény, vagy ha túl nedves a talaj, akkor nem is lenne jó itt. Egyik az, hogy beragad, ha meg nedves földön megyünk, akkor az később betonná válik. A henger tehát egy olyan portéka, hogy néha kell, máskor nem.

A repce kritikus növény, igényli a jó magágyat, ami nálam ez a 2016-ban vásárolt, 3,5 méteres RepTill középmély kultivátor a VT hengerrel maradéktalanul teljesít. Fontosnak tartom, hogy nagyon apró morzsás, kertszerűen elmunkált legyen a talaj, amibe belevetem a repcét. Az őszi jó magágy az alapja a jó tavaszi megerősödésnek, mert a téli csapadék befogadása és tárolása döntő dolog. A repce pont erre az április-májusi csapadékhiányra nagyon érzékeny, amit most talán egy kicsit kompenzált a január-március időszakban hullott hó, ezt be tudta raktározni a talaj. Egyelőre jól néz ki, bár még jöhetne eső, hogy a becőkben jól kiteljenek a szemek. Jó technikával, technológiával itt minálunk is meg lehet közelíteni egy igen jó termésátlagot. A RepTill alkalmas még sekély, és mélyebb tarlóápolásra, szántás elmunkálására. Vetőadapterrel felszerelve a talajelőkészítéssel egy menetben zöldtrágya, fűfélék vagy repce szórva vetésére is alkalmas. A talajt 30 centiméterig kellően átlazítja, a felszínt pedig 10 centiméterig aprítja és keveri úgy, hogy a mélyebb talajrétegek nem kerülnek felülre. A lezárás jól megőrzi a vizet, bár használtuk már henger nélkül is nedvesebb időszakban, ilyenkor inkább a jó átdolgozással járó szellőztetés a cél.

Mindhárom gépem hibátlanul teljesít, se törés, se szakadás, persze mi is nagyon odafigyelünk az üzemeltetésre. Igaz, volt két kapaszár-törésem, de a mi hibánkból. A céggel nagyon jó, mondhatni baráti a viszonyunk, nemcsak a gépről beszélünk, hanem a bővebb szakmáról is. Ebben benne van a gazdaságosság is, ami a csökkentett menetszámú munkavégzésre alkalmas Framest gépekkel jó alapot ad a beszélgetéseinknek.

Az iroda-mázsaház ajtaján már az egyik géppróbán résztvevő kollégák lesnek sűrűn befelé, így a végét rövidre fogjuk. Búcsúzóul még megcsodálom a pár hetes kancacsikókat, gyönyörű jószágok. Sportlónak nevelkednek, de már a traktorok hangját is kezdik megszokni.

 

Szöveg: Dr. Soós D. Sándor, szakújságíró

Forrás: AXIÁL Híradó 2018. július 18-19. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek