Fiatal szakmabeliek Beleden

Fiatal szakmabeliek Beleden

2018. október 13-án, szombaton az AXIÁL Kft. ügyvezetői köréhez tartozó Extra-Tej Kft.-nél, Beleden járt a Corvinus Agribusiness diákszervezet. A közel 30 fős csoportot a vállalat különböző területein dolgozó kollégák fogadták.

Harsányi Virág, Pintér Zsolt - tulajdonos-ügyvezető, Dr. Kiss Gerda - állatorvos, Sukola András - termelési igazgató, Kovács Bálint és Fazekas Levente – műszakvezetők üdvözölték a Budapesti Corvinus Egyetem agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó diákszervezetét Beleden múlt szombaton. A hallgatók - akik főként Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki (BSc) alapképzés, illetve pénzügy-számvitel szakosok - azzal a céllal érkeztek a szarvasmarhatelepre, hogy a gyakorlatban is láthassák azokat a folyamatokat, melyekről az elméleti oktatás során már tanultak.

 

 

A program az Extra-Tej Kft. bemutatásával vette kezdetét. A diákok megtudták, hogy a vállalat a Kalász Kft.-vel és Mezőtech Kft.-vel együtt alkotnak cégcsoportot. Cégcsoporton belül tejet termelnek (hozzávetőleg évi 10 millió litert), és növénytermesztéssel is foglalkoznak mintegy 2200 hektáron, mely elsősorban az állatok takarmányozását szolgálja. Fajták tekintetében tisztavérű Holstein-fríz állatokkal foglalkoznak. Több mint 900 fejős tehenük, összesen közel 2200 állatuk van, beleértve a növendék és a hízó létszámot is. Elmondták, hogy a tejelő szarvasmarhatartás az állattenyésztés nehézipara, mert 365 napon keresztül minden nap, legalább kétszer fejnek.

 

 

A továbbiakban fontos fogalmakat tisztáztak a szarvasmarhatartással kapcsolatban, mint például az extenzív legeltetésen alapuló hús- és a tejhasznú intenzív szarvasmarhatartást, de arról is szó esett, hogy a szó szoros értelmében mit neveznek tehénnek a szakemberek (amely állat legalább egyszer ellett nőivarú egyedet). Itt megkülönböztetik az első borjas és a többször ellett egyedeket. A hallgatók arról is felvilágosítást kaptak, hogy a tehén életében meghatározó az első laktáció, vagyis a tejtermelési ciklus, mely a későbbi termelési szintet is nagyban befolyásolja. Egy tehén 9 hónapig vemhes, a vemhessége alatt hét hónapig ad tejet, majd elapasztják és a méhen nevelésre, az elvesztett kondíció pótlására koncentrálnak, eközben vigyázva az állat testtömegére, hogy a súlygyarapodás ne okozzon nehéz ellést.

 

 

A telep eredményeit számtalan mutatóval fejezik ki, ilyen a fejési átlag, az istálló átlag, a laktációs termelés átlaga, az egy tehénre jutó értékesített tej stb. A tejnek természetesen vannak beltartalmi mutatói is, ezekkel a fogyasztók is találkozhatnak a vásárlás során, ilyen a fehérje és a zsírtartalom százalékos értéke. A későbbiekben a szaporodásbiológiáról és az állatok életciklusáról is szó esett.

 

 

Az előadást követően a 30 fős csoportot ketté választottak és két-két vezető segítségével bejárták a hatalmas telepet. A séta során a vállalat szárító-tárolókapacitását és a mindennapi munkákat jelentősen megkönnyítő gépparkot is szemügyre vették, amely flottában természetesen nem egy AXIÁL-gép is található. A délelőttöt egy kellemes ebéddel zárta a csoport, akik a látottakat minden bizonnyal beépítik majd tanulmányaikba, illetve saját, jövőbeli karrier elképzeléseikbe.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Kép: Extra-Tej Kft.

 

 

 

 

Hármas iker borjak születtek Beleden

 

Nem mindennapi esemény szemtanúi lehettek az AXIÁL Kft. tulajdonosi köréhez tartozó beledi Extra Tej Kft. munkatársai. 2018. július 25-én hajnali 5 órakor hármas ikreknek adott életet egy tehenük, aki két üszőt és egy bikát hozott a világra. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek