Fendt 200 Vario – automata kormányzás 70 LE-től

Fendt 200 Vario – automata kormányzás 70 LE-től

AGCO/Fendt stratégiájának része, hogy a nagytraktorok csúcstechnikáját integrálja a kisebb szériákba. Ennek megfelelően dolgozta át a Fendt 200 Vario és 200 V/F/P Vario traktorokat, melyeket mostantól automata kormány

A gyümölcs, komló vagy szőlőültetvénnyel rendelkező gazdák számára is itt a lehetőség, hogy profitáljanak az automata kormányzás ökológiai és ökonómiai előnyeiből. Ugyanakkor az átdolgozott traktorok 3 hengeres 3,3 literes AGCO Power motorral rendelkeznek, melyek megfelelnek a Tier 3b károsanyag-kibocsátási előírásoknak is. De ez még nem minden! További számtalan, csúcstechnológiai megoldás az AGCO/Fendt gyártól!

 

 

Két automatikus kormányzás közül választhat

A Fendt 200 Vario esetében két rendszer közül választhat a vásárló: ultrahangos sorvezérelt- vagy pozícióvezérelt rendszer közül.

Sorvezérelt rendszer esetén a traktor a beállított távolságot tartja a növényektől a munkavégzés során. Ez tehermentesíti a vezetőt, aki teljes egészében a munkagépre koncentrálhat. 

A szántóföldi zöldségtermelők számára a GPS koordináták által pozícióvezérelt megoldás kínál előnyöket. A műholdas technológia segítségével a traktort még rossz látási viszonyok között is +/-2cm pontosan képes haladni. A rendszer előnye a gép hatékonyabb kihasználtságából és a kisebb átfedésekből adódik.

Az automata kormány-előkészítés tartalmazza a gyár által a vezetőfülkében kialakított csatlakozási lehetőségeket a kormányszelephez, a vezetékezéshez, a kormányszög-szenzorhoz és a biztonsági rendszerekhez. A rendszer a nyílt Agricultural Industry Electronics Foundation (AEF) által felügyelt ISOBUS funkciók TIM (Tractor Implement Management) szerint működik.

A Reichhardt GmbH, a Fendt által előnyben részesített rendszerpartner képes mind az ultrahangos, mind a pozícióvezérelt rendszert kiépíteni a traktoron. Mindkét kormányzási rendszer utólag is kiépíthető az erőgépen. 

 

 

Tier 3b előírásokat teljesítve óvja a környezetet

Három hengeres, 3,3 literes AGCO Power motorokkal felszerelt Fendt 200 Vario és Fendt 200 V/F/P Vario traktorok megfelelnek a Tier 3b környezetvédelmi előírásoknak. A motorok AGRex (külső kipufogógáz visszavezetéssel) és karbantartásmentes DOC-val (dízeloxidációs katalizátorral) rendelkeznek.

További innováció a 70-110 LE-s kompakt traktorok esetében az elforduló ventilátorlapátok segítségével visszafordítható hűtő-levegőáram. Az eredmény: folyamatosan tiszta hűtőrács, amely a traktor teljesítményét és hatékonyságát növeli, mivel a hűtőrácsot nem kell többet kézzel tisztítani, így megtakarítható a karbantartásra fordított idő egy része.

Új, az 540E mellső TLT, amely csökkentett motorfordulatnál eléri az 540 fordulatot és egyúttal üzemanyagot is megtakarít. A légfékrendszer rendelkezik elektromosan vezérelt levegőszárítóval, ami kevesebb karbantartási költséget és nagyobb üzembiztonságot garantál.

 

 

Padlófűtés a téli üzemeltetéshez

A menetkényelem a vezetőfülkében egy jobb üléspárnával és háttámlával tovább tökéletesedett.

Téli munkákhoz ideális az opcióban rendelhető padlófűtés. A mérnökök a fűtőelemeket direkt a vezetőfülke padlólemezébe integrálták, kiküszöbölve az esetleges megbotlás veszélyét. Termosztát-jeladóval és megfelelő vezérléssel egy hatékony és gyors lábtér melegítés vált elérhetővé. A vezető lábai folyamatosan melegen tarthatók e technika révén. 

 

 

Ugyancsak az AGCO/Fendt nagytraktorokból került átvételre a VarioActive kormányzás.

Ezzel kevesebb kormánymozdulatra van szükség azonos kerékelfordításhoz. 8 km/h sebességnél lassabb haladás esetén egy kormányfordulattal a maximális kerékelfordulás elérhető. 8-18 km/h között csökken a kormányzási áttétel. A VarioAktive kormányzással a gépkezelő gyorsabban tud reagálni, ill. fordulni. E funkció homlokrakodóval végzett munka során kifejezetten hasznos.

 

 

Innovációk: Fendt 200 Vario

A modern munkagépek mind több rugalmasságot és teljesítményt várnak el a traktorhidraulikától. A Fendt 200 Vario új hidraulika rendszere immár LS-szivattyúval rendelkezik, mely 104 l/min teljesítményre képes. Ezáltal a gyors munkavégzésnek a homlokrakodóval –mindezt alacsony motorfordulat mellett – nincs akadálya. Kiemelkedő kényelmet nyújtanak az elektrohidraulikus szelepek homlokrakodó alkalmazásakor.

Ezen felül opcionálisan rendelkezésre áll a Power-Beyond csatlakozás (nyomás- és vezérlőkör, szabad visszafolyás) ami a munkagépek gazdaságos meghajtását teszi lehetővé (pl. rendfelszedő pótkocsi).

A Fendt 200 Vario mellső emelőműve is áttervezésre került. Az új felhajtható alsó öntvénykar több szabad helyet biztosít a homlokrakodó számára. A jobb látást szolgálják az új LED munkalámpák elöl és hátul a fülketetőben és az A-oszlopon. Ez utóbbi ugyanúgy nagyobb biztonságot ad, mint a szögszenzor által automatikusan kikapcsoló differenciálzár és összkerékhajtás.

 

2017 novemberétől elérhetők az új modellek.

 

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás és kép: Fendt

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek