Ez lesz a PREGA 2. napján

Ez lesz a PREGA 2. napján

7 nap múlva nyitja kapuit a PREGA, a Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia&Kiállítás, amelynek helyszíne az Aquaworld Hotel Resort. Az AXIÁL Kft. nem csupán a rendezvény főtámogatója, de kiállítóként és előadóként is jelen lesz.

Kiemelten készülünk az eseményre, amelyhez kapcsolódóan már korábban bemutattuk, hogy az első nap milyen témával várja dr. Mesterházi Péter Ákos kollégánk és Nick Hughes, a Trimble képviseletében az érdeklődőket.

Most tekintsük át, mi várható előadóinktól a konferencia 2. napján, 2019. február 20-án!

 

A Szaktanácsadás, tápanyag-visszapótlás szekcióban dr. Mesterházi Péter Ákos Korszerű döntéshozatal a precíziós gazdálkodásban címmel fog előadást tartani.

Itt többek között a helyspecifikus gazdálkodási döntéshozatalról esik szó. Mi kell a megalapozott döntéshozatalhoz? Hogy lesz az adatból megbízható információ? Hogyan tudunk objektív képet kialakítani területeink termőképességéről? Mit veszítünk, ha nem jó döntést hozunk?

Azaz bővebben: a hagyományos, táblaszintű szántóföldi növénytermesztés esetén a tábla átlagában rendelkezésünkre álló információkból kiindulva tervezzük meg a tápanyaggazdálkodást. Tekintve, hogy szinte minden esetben jelen van a táblán belüli heterogenitás, az átlag alatti termőképességű területeken feleslegesen sok tápanyagot használunk fel, míg az átlagnál jobb részeken nem használjuk ki a terület valós potenciálját. Mindkét oldalon a jövedelmezőségünket rontjuk. A helyspecifikus gazdálkodás tábláink pontosabb megismerését, a termőképesség pontosabb mérését, azaz ez alapján észszerűbb inputfelhasználást ígér.

 

Kép alá: Sokrétű információ – megalapozott döntés (Trimble Ag szoftver)

 

A technológia lelke a táblán belüli kezelési egységek, zónák pontos meghatározása. Az ma már egyértelműen kijelenthető, hogy a hagyományos 5 hektáros rács mintavételezés mentén történő talajvizsgálat nem felel meg a helyspecifikus gazdálkodási gyakorlatnak. A mintavétel léptékét, a mintaterek alakját és kiterjedését célszerű a tábla heterogenitásához igazítani. A heterogenitás megítélését és a mintavételi helyek kijelölését hozamtérképek, műholdas felvételek, illetve talajszkennelés alapján tudjuk megtenni. E három mérési mód mindegyikének meg van a maga előnye és korlátja is. A hozammérés egyfelől a tényleges hozamról ad képet, másfelől viszont nem ad választ annak heterogenitására. A vegetációs aktivitás index térképek a biomassza mennyiségéről, illetve a növényi vigor állapotáról adnak információt. Kevésbé kézzelfoghatók és konkrétak, mint a hozam adatok, de akár több évre visszamenően is elérhetőek. A talajszkennelés (elektromos vezetőképesség térképezése) elsősorban a talaj fizikai féleségének térképezésére alkalmas. A talajmintavételezési pontok kijelölése kapcsán hasznos. A növényi növekedést viszont csak részben határozzák meg a talajviszonyok. Más szóval: mindegyik mérési mód hasznos információval szolgál, de egyik sem tud önmagában komplex képet alkotni a hozamunkat alakító körülményekről. A megoldás, hogy minél többféle adatot gyűjtsünk, és természetesen minél hosszabb időről. Ha információnk van a hozam alakulásáról, a növények vegetációs aktivitásáról, a vízstressz esetleges jelenlétéről, megfelelő térbeli felbontással a talaj fizikai és kémiai tulajdonságairól, valamint a domborzatról, akkor sokkal pontosabban meg tudjuk határozni az egyes táblarészek hozam potenciálját. Ismerve a hozamot korlátozó tényezőt, tényezőket, kiválasztható a megfelelő stratégia: vagy megszüntetjük azokat, vagy alkalmazkodunk ahhoz.

 

 

 

 

A dátum már ismert: 2019. február 19-20. PREGA

 

Korábban már többször beszámoltunk arról, hogy a rendezvény főtámogatójaként mi is részt veszünk a konferencián. Nick Hughes a Trimble képviseletében fog előadást tartani, de kollegáink is gőzerővel készülnek. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek