EuroSkills 2018 – három a magyar igazság

EuroSkills 2018 – három a magyar igazság

28 ország, 37 szakma 525 fiatal versenyzője és 500 szakértője versenyzett a múlt héten Budapesten, amire százezer látogató volt kíváncsi. A fantasztikus hangulatú díjátadó ünnepségre szeptember 29-én este a Papp László Budapest Sportarénában került sor.

A szakmák Európa-bajnokságát, az EuroSkills 2018 versenyét Budapesten, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szeptember 26-28. között rendezte meg. 27 szakmában indultak magyar versenyzők; 3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet vihettek haza.

 

A magyar versenyzők együtt egymásért szurkoltak a záróceremónián, a Papp László Sportarénában - fotó: euroskills2018.com

 

A legtöbb érmet Oroszország kapta, másodikként Ausztria, harmadikként pedig Franciaország volt a legeredményesebb. Magyarország a negyedik helyen végzett. A mezőgazdasági és kertészeti szakmák közül, melyben magyar résztvevők is voltak, a nehézgép-szerelő verseny első helyezettje Svájc, második Ausztria, harmadik Hollandia lett. A kertépítő szakma versenyében Norvégia aranyérmet, Dánia ezüstérmet, Hollandia bronzérmet kapott. A virágkötő verseny győztese Finnország, második helyezettje Oroszország, harmadik helyezettje pedig Magyarország lett.

 

Hazánkat huszonhat szakmában képviselték a fiatalok – fotó: euroskills2018.com

 

Nagyon sok diák látogatott el a szakmák versenyére. Lehetőségük volt kicsit bepillantani a szakmák rejtelmeibe, szakemberek segítették eligazodásukat. Még gyakorlatban is próbálhattak munkafolyamatokat.

Papp László Budapest Sportarénában rendezett díjátadó ünnepségen a rendező szervezet nevében Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke örömét fejezte ki, hogy Budapest, ha csak egy hétre is, de a szakmák európai fővárosa lehetett. Először sikerült olyan szakmai rendezvényt szerveznünk, hallottuk, ami mellé olyan szponzorok álltak, akik a digitalizáció és a járműipar terén is élen járnak a csúcstechnológiában.

A versenyen győzött Európa és Magyarország gazdasága egyaránt, mert olyan fiatal szakemberekkel lett gazdagabb, akik teljesítményeikkel magasra helyezik a minőségi mércét.

Győzött a magyar szakképzés ügye is, mert meg tudta mutatni a magyar szakmai elitet, emelte ki a kamara elnöke. A versenyzők pályafutásának egy sikeres szakasza a mai versennyel lezárult, de ezzel megnyílik egy sokkal felelősségteljesebb út. A tudás fenntartásának és átadásának felelőssége. Legyenek a mostani versenyzők a következő generáció mentorai, legalább annyi erővel, kitartással és bizalommal, mint amit ők kaptak most segítségül, kívánta Parragh László.

 

Áder János köztársasági elnök záró beszédében kiemelte, hogy az igazi mester mindig alkotóember, akinek nemcsak a saját, de mások megelégedése is fontos.

Az igazi mester munkája szerelmese, a legjobbat szeretné kiadni a kezei közül. Az elmúlt napokban, akik itt Budapesten a versenyen összemérték tudásukat, éppen ilyen mesternek készülő emberek, hallottuk. „A jó mesterembernek az egész világ a hazája” magyar közmondással a szakmák fontosságát hangsúlyozta a köztársasági elnök. A versenyzők olyan tudás birtokában vannak, amely valóban az egész világon, mindenhol egyformán versenyképes. Ez a tudás pedig nem más, mint a precíz, pontos, lelkiismeretes, eredményes munka, amelyre a világon mindenhol szükség van.

 

Áder János: A jó mesterembernek az egész világ a hazája - fotó: euroskills2018.com

 

Dita Traidas, a WorldSkilss Europe elnöke szerint Magyarország kijelölte a versenyek következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy a rendezés során rendkívüli professzionalizmust tanúsított és megemelte a mércét az esemény minőségét és méreteit illetően. Egyben megköszönte, hogy Magyarország, a magyar intézmények, szervezetek és vállalatok együtt támogatták a rendezvényt és Európa legjobb fiatal tehetségeinek felejthetetlen élményévé tették azt.

Jövőre, 2019-ben a WorldSkills versenyek helyszíne Kazán (Oroszország) lesz. 2020-ban az Euroskills szakmai versenyeket pedig Graz (Ausztria) rendezi meg.

 

Forrás és teljes cikk: magyarmezogazdasag.hu

 

 

 

Tapasztalatok a EuroSkills versenyről

 

Lezárult a EuroSkills, melyet 2018. szeptember 26. és 28. között rendeztek meg Budapesten. A 31 fős magyar csapat tagjai között volt az AXIÁL Kft. szervizszerelője, Szerletics Máté is, akit kollégája, Karagity István szervizmérnök mentorált. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek