Érdekes előadásokkal voltunk jelen a PREGA konferencián

Érdekes előadásokkal voltunk jelen a PREGA konferencián

Idén 6. alkalommal került megrendezésre a PREGA konferencia és kiállítás, amelynek ismételten főtámogatói voltunk, és számos érdekes előadással készültünk, hogy bemutassuk az éppen aktuális trendeket, lehetőségeket.

Az elmúlt években a rendezvény népszerűsége folyamatosan növekedett, olyannyira, hogy az idei évben már napokkal a nyitás előtt teltházat jelentettek a szervezők.

Az előkészületek alatt alaposan átgondolták a szekciók felépítését, és ennek eredményeképpen párhuzamosan több teremben válogathattak az érdeklődők több mint 150 előadás közül. Kollégáink is rengeteget készültek, hogy az Önök számára értéket jelentő ismereteket tudjunk átadni.

 

Az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportja

 

Azok számára, akik nem tudtak a rendezvényen jelen lenni, összefoglaljuk kollégáink prezentációt.

Pintér Zsolt ügyvezetőnk a megnyitót követő, a „Globális kihívások és lokális megoldási rendszerek” kerekasztal-beszélgetés keretében kiemelte, hogy csak megfelelő, helyesen rendszerezett adatokból lehet olyan adatbázist létrehozni, amire építeni lehet a felhő alapú szolgáltatásokat. Hozzátette azt is, hogy a helyspecifikus gazdálkodáshoz nagyon fontos olyan fiatalokat bevonni, akik megfelelő tudással, érdeklődéssel és akarattal rendelkeznek, hiszen a precíziós gazdálkodást hosszú adatgyűjtő időszaknak kell megelőznie.

 

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője

 

A Plenáris szekció második kerekasztalában, „Növekedés és / vagy fenntarthatóság?” címmel Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető, a MEGFOSZ elnöke nyilatkozott a különböző rendszerek, márkák telemetriai adatainak közös használhatóságáról, a nagyobb gépgyártók együttműködéséről, annak érdekében, hogy ezek a fejlesztések hozzáférhetővé váljanak a gazdák számára.

 

A kép bal szélén Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a MEGFOSZ elnöke

 

A Szántóföldi szekcióban két előadással is érintettek voltunk. Sergii Demydenko, a Trimble képviseletében „A termelés középpontja - egy gazdaság digitális rendszerének kiépítése” című előadásában rávilágított a folyamatos technológiai fejlesztések révén keletkező óriási adathalmazra, mellyel kapcsolatban az egyik legnagyobb kihívás annak egységes rendszerbe foglalása, hatékony felhasználása. Bemutatta a Trimble Connected Farm alkalmazásban rejlő lehetőségeket, amely megoldást kínál az adatok hatékony felhasználására.

 

Sergii Demydenko, a Trimble képviseletében

 

Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezetőnk „Adatáramlás és kompatibilitás az információból nyerhető haszonért - út a digitális mezőgazdaság felé" című előadásában azt vizsgálta, hogy melyek azok a folyamatok, sajátosságok, amelyek a mezőgazdaság digitalizációját sürgetik. A precíziós növénytermesztés példáján keresztül mutatott rá az adat és információ utóbbi években történt felértékelődésére. Egyúttal felhívta a figyelmet a ma teendőire és az ezzel kapcsolatos kihívásokra.

 

Dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője

 

Méreg Tibor a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. precíziós szakembere „Precíziós tapasztalatok első kézből” címmel tartotta meg előadását, amelyben bemutatta azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a mindennapjaikra, szót ejtett a precíziós technológia alkalmazásának kezdeti nehézségeiről, a náluk használt márkák sokszínűségéről – ugyanakkor az ezekből nyert adatok egy rendszerben való feldolgozásának kihívásairól, melyre a Trimble Ag Software-ben találták meg a megoldást. Számszerűsített példán keresztül tárta elénk, mekkora haszna van, ha foglalkozunk az adatainkkal, azokat nem csak gyűjtjük, hanem helyesen értelmezzük, és ennek megfelelően hozzuk meg döntéseinket bizonyos munkafolyamatok tekintetében.

 

Méreg Tibor a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. precíziós szakembere

 

A Vetés és genetika szekcióban „Autonóm járműirányítás a precíziós gazdálkodásban” témában prezentálta Sergii Demydenko, a Trimble kelet-európai értékesítési vezetője az autonóm technológia evolúcióját, hogy honnan hová tartunk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, és ezek alkalmazásával milyen előnyökkel lehet számolni. Az evolúció bármely pontjában is csatlakozunk ehhez a technológiához, mindig van lehetőség a bővítésre, a fejlesztésekre.

Dr. Mesterházi Péter Ákos kollégánk az IoT mezőgazdasági alkalmazási lehetőségeiről és előnyeiről is beszélt „Az IoT alkalmazási lehetőségei, illetve előnyei a mezőgazdasági gyakorlatban. Quo vadis IoT?” szekcióban. Párhuzamba állította a tudományos eredményeket és a gyakorlatban jelenleg elérhető alkalmazásokat és utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet a szakmai színvonal fontosságára.

De nem csak az elméleti ismeretek átadását tartottuk fontosnak – a konferencia második napján egy két órás workshop keretében vizsgáltuk meg a helyspecifikus növénytermesztés kritikus technológiai elmeit és kihívásait, és ismertettük az AXIÁL Vantage ezirányú szolgáltatásait, megoldásait. Továbbá, valós adatokkal be is mutattuk a rendszer működését. Örömünkre szolgált, hogy nagyon sok kérdés merült fel a hallgatóságban – valódi együtt gondolkodás tudott megvalósulni.

 

Az AXIÁL Vantage szolgáltatásokról volt szó a workshopon

 

Természetesen nem csak a termekben zajlott az élet! A kiállítói térben megtekinthették az érdeklődők a Trimble GFX-350-es, GFX-750-es és TMX-2050-es monitorokat. Kollégáink pedig folyamatosan rendelkezésre álltak, és segítettek a precíziós kérdések megválaszolásában. Bármikor visszanézhető például az a videó is, amelyben Simon Zsolt területi képviselő kollégánk Umenhoffer Péter marketingigazgatóval beszélgetnek közérthetően az AXIÁL által kínált helyspecifikus megoldásokról.

 

Precíziós gazdálkodási kérdések esetén forduljanak bizalommal a területileg illetékes kollégáinkhoz!

 

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó, marketingkommunikációs menedzser

Kép: PREGA, AXIÁL

 

 

AXIÁL a PREGA konferencián (+videó)

 

Lehetőségek a helyspecifikus gazdálkodásban az AXIÁL Kft. rendszereivel – e témában beszélgetett Simon Zsolt precíziós gazdálkodási csoportunk területi képviselője és Umenhoffer Péter marketingigazgatónk a PREGA konferencián. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek