Egyre sokoldalúbbak a Manitou rakodógépek

Egyre sokoldalúbbak a Manitou rakodógépek

Az elmúlt húsz évben a teleszkópos rakodógép célgépből univerzális munkagéppé lépett elő. Már nemcsak az anyagmozgatási- és logisztikai folyamatokban vesz részt, hanem speciális munkaeszközökkel, szélesebb körű feladatok elvégzésére is alkalmas.

 

 

A folyamatosan változó igényekhez igazodva fejleszti termékeit és bővíti típuskínálatát a teleszkópos rakodógépek specialistájaként ismert Manitou is. A tavaly bemutatott teljesen új NewAg mezőgazdasági rakodógép-család, nevéhez illően, új fejezetet nyit, színrelépésével egyedülálló lett a francia márka választéka.

Az MLT mezőgazdasági szériának jelenleg 12 típusa, és ezeknek húsz különböző variánsa létezik. Rövid áttekintésünkkel mindenki megtalálhatja a feladatokhoz és körülményekhez leginkább passzoló modellt.

 

 

Powershift-, hidrosztatikus-, vagy fokozatmentes CVT-váltó

Korábbi mezőgazdasági rakodóinak döntő többségében, és a NewAg széria legkedveltebb típusaiban is a mechanikus hajtást, a manuális- vagy a powershift-váltót preferálta a Manitou, mint a legmegfelelőbb megoldást a megszokottan nehéz terepre, vagy mélyalmos trágya kezelésére.

Négy előre- és négy hátrameneti fokozatú mechanikus váltót már csak a hétméteres emelési magasságú, 3,3 tonna teherbírású MLT 733 115 LSU, illetve a nyolc méteres, 4,5 tonnás MLT 845 120 LSU géppel lehet kapni. A legnépszerűbb MLT 635, MLT 737, MLT 840 és MLT 1040 rakodógépekben már powershift-váltó az alapfelszereltség része, az első két típusban 6/3, az utóbbi kettőben 5/3 fokozattal. Mind a négy egyetlen gombnyomással váltható át automatikus sebességváltásra.

 

 

A hagyományos kétfokozatú hidrosztatikus hajtással finomabban lehet manőverezni, de nagyobb teherrel és nehéz terepen kevésbé dinamikus és nyomatékos, ezért csak a kisebb teljesítményű, kompakt méretű rakodógépekben alkalmazza a Manitou. Az MLT 625-75 H ezek közül is a legkisebb, két méter magas és 1,81 széles. A NewAg széria ennél valamivel nagyobb, de még mindig kompakt tagja az MLT 630 105 V CP, magassága 2,06 méter, szélessége 2,12. Mindkettő emelési magassága hat méter, de az utóbbi hamarosan elérhető lesz hétméteres gémmel is: az új MLT 730 115 V CP magassága és szélessége megegyezik az MLT 630-éval, de 30 centiméterrel hosszabb. Ezek alacsonyabb, vagy szűkebb bejáratú épületekbe is beférnek. Mivel szűk helyen kell dolgozniuk, a finom manőverezhetőség érdekében mindhárom típus hidrosztatikus hajtású. Legkisebb gépek lévén a motor-, és a hidraulikus teljesítményük is csekélyebb, ezért valóban csak akkor javasoljuk, ha zömmel kis belmagasságú istállóban, vagy szűk helyeken dolgoznak.

A hidrosztatikus hajtást CVT fokozatmentes-váltóval kombinálva viszont már bármilyen terepviszonyok között megfelel a nyomaték, gyors és dinamikus munkavégzés mellett finoman és precízen manőverezhető a gép. A fokozatmentesség állandó gyorsulást tesz lehetővé, a teljes 0-40 km/óra sebességtartományban optimális a hajtóerő. A Manitou palettáján újdonságként most jelentek meg az M-Vario Plus (V+) gépek CVT fokozatmentes váltóval.

Három különböző típusban lesz elérhető: az MLT 635 powershift mellett már CVT-vel is készül, az új MLT 741 és MLT 940 viszont csak CVT-vel. A V+ rakodógépek motor-, és hidraulikus teljesítménye is nagyobb, mint a powershift-váltósoké: a Deutz motor 140 lóerős, a hidraulikaszivattyú szállítási teljesítménye pedig 170 liter/perc.

 

 

Kompakt, univerzális, vagy nagy teljesítményű

A kompakt rakodógépekről már megállapítottuk, hogy a kisebb teljesítmény miatt csak akkor érdemes ezeket választani, ha szűk bejáraton kell beférni, vagy alacsony épületben rakodni.

Minden más esetben sokkal kifizetődőbb az univerzális rakodógép. A Manitou univerzális típusainak szélessége és magassága is 2,4 méter. A gyorsaságról 130-140 lóerős motor és 150-170 liter/perces, axiáldugattyús LSU szivattyú gondoskodik. Munkaeszközeik is nagyobb kapacitásúak: 2,5 köbméteres terménykanállal gyors be- és kitárolásra képesek.

A legnépszerűbb univerzális gép a hét méter emelési magasságú és 3,7 tonna kapacitású MLT 737 130 PS, ez adja a Manitou teljes értékesítésének körülbelül a felét.

Ha nincs feltétlenül szükség hétméternyi emelésre, remek alternatíva a kedvezőbb árú MLT 635 130 PS. Külső mérete, teljesítménye megegyezik az MLT 737-el, viszont hét helyett hat méter az emelési magasság.

Nagyobb üzemekben, sok anyag folyamatos rakodásához érdemes nagy teljesítményű rakodógépben gondolkodni.

A Manitou MLT 840 145 PS és az MLT 845 120 LSU 4 illetve 4,5 tonnás teherbírásához már három köbméteres terménykanál dukál, míg a legnagyobb, a hat tonnás MLT 960, négy köbméteres kanállal, sokkal rövidebb idő alatt képes megpakolni egy pótkocsit.

 

 

Valóban kell tízméteres emelési magasság?

Szinte mindegyik gyártó kínál 9,5-10 méter emelési magasságú rakodógépet mezőgazdasági felhasználásra, ám ezek motor-, és hidraulikus teljesítménye legtöbbször nem nagyobb az univerzális 6-7 méteresekénél. A Manitou mérnökei azonban úgy gondolják, hogy az átlagos emelési magasság közel másfélszereséhez nagyobb hidraulikus erőre és motorteljesítményre van szükség. 9,5 vagy 10 méteres rakodógépet csak akkor válasszanak, ha kevés az átlagos, hét-nyolc méteres emelési magasság. Ilyenkor a 145 lóerős, és 200 liter/perces hidraulikaszivattyújú Manitou MLT 1040 145 PS ajánlható: elég robosztus és nagy teljesítményű ahhoz, hogy 2,5-3 tonnát biztonságosan kilenc méter fölé tudjon emelni.

 

Szöveg: Sáfrány Márió, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2018. 02. szám 22-23. oldal

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek