Egy kocsi többféle hasznosítással

Egy kocsi többféle hasznosítással

17 éve forgalmazzuk az offenburgi székhelyű Oehler cég termékeit, akik már több, mint 60 éve gyártanak különböző mezőgazdasági gépeket a felhasználók számára. Kínálatukból most az ASW 200-as letoló kocsit ajánljuk figyelmébe.

 

 

Kínálatunkban először a 12 és 18 tonnás forgózsámolyos, kéttengelyes és tandem pótkocsik szerepeltek, de néhány év tapasztalatával sikerült a gyár tulajdonosát, Oehler urat, meggyőznünk, hogy a magyarországi viszonyokhoz szükség van a kettő közötti kategóriára. Így ezt követően megkezdődött a 14 tonnás kéttengelyes három oldalra billentő pótkocsik gyártása. Ezt követően jöttek a 24 tonnás három tengelyes kocsik és a szippantó tartálykocsik.

 

 

A mezőgazdaságban a szállító járműveket rövid ideig használják, ezért nem szeretnek a gazdálkodók nagyobb összegeket fordítani erre a célra. A gyártóknak ezeket a szempontokat kell figyelembe venni termékfejlesztéskor. Oehler úr először a sima letoló kocsival kezdett, majd a magyar piaci igényeket szem előtt tartva kezdték meg a trágyaszóró-hátfallal szerelt ASW 200 letoló kocsik gyártását.

 

 

A futóműveket, mint valamennyi Oehler gyártmánynál, Európa vezető gyártója a BPW szállítja és kétkörös légfékkel, valamint ALB terhelésfüggő fékerőszabályozással vannak felszerelve. Ezeket a kocsikat a kisebb talajterhelést szem előtt tartva széles gumikkal szállítjuk. A fordulást segíti a talajkormányzott hátsó kerék, amit tolatáskor és közúti közlekedésnél nem szabad elfelejteni lezárni. A menetstabilitást segíti a rugózott vonórúd, amely úgy van kialakítva, hogy a vonószem bármikor kicserélhető K 80-as - szakmai berkekben fagyis kanálnak nevezett - vonófejre. A kocsi gyors fel- és leszerelését segíti a hidraulikus támasztó láb. Van olyan ügyfelünk, aki rakott kocsi előtt cserélte a traktort. Hátul gabonakieresztő ablakkal speciális ürítést lehet végrehajtani, hidromotorral meghajtott csiga felszerelésével vetőgépet vagy műtrágyaszórót is egyszerűen ki tudunk szolgálni. Nagyobb átmérőjű csiga felszerelésével egyszerűbb átrakó kocsinak is használhatjuk, ezzel egy újabb funkciót kapunk. Ezeket a csigákat a német CANAGRO cégtől szerezzük be, az utóbbi időben egyre nagyobb darabszámban.

 

 

A letoló rendszernél először a szekrény alját tolja, majd ezt követően munkahengerrel a letoló lapot, amelynek oldalán műanyag lap biztosítja a tömítést. Ennek a rendszernek köszönhetően kisebb munkahengerre van szükség. A hidraulikusan nyitható hátfalas felszereltséggel szemes termények és siló szállítását tudjuk elvégezni. Ez a hátfal egyszerűen kicserélhető szervestrágyaszóró adapterre. Két vízszintes tengelyű henger tépi a trágyát és a hátfalnak dobja, ahonnan a nagy átmérőjű, lapátokkal ellátott tányérokra esik. Ezek a tányérok terítik az anyagot 16-20 méteres szélességben rendkívül jó szórásképet produkálva. A tépőhengerek csavarozható tépő fogakkal vannak ellátva, így annak felújítása egyszerűen megoldható.

Az ASW kocsikkal a mezőgazdaságban szinte minden szállítási feladatot meg tudunk oldani és a szerves trágya szántóföldre juttatását is el tudjuk végezni. További információt a géptípusról területi képviselő kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Angeli Gyula, termékmenedzser

Kép: Oehler, AXIÁL Kft.

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek