Boszorkányos vegyészet: zöld szemlélet nem csak a szántóföldön!

Boszorkányos vegyészet: zöld szemlélet nem csak a szántóföldön!

A mezőgazdaságban is egyre többen alkalmazzák a modern technológia vívmányait, a talajkímélő módszereket, törekszenek a nem biológiai anyagok használatának csökkentésére és felelősségteljesen kezelik a veszélyes hulladékokat.

A fáradt olaj

A mezőgazdaság egyik leggyakrabban előforduló veszélyes hulladéka a fáradt olaj. Nemcsak a környezetre, hanem az egészségre is káros, körültekintően kell tárolni, biztosítva, hogy ne szivárogjon!

Veszélye jelentős, mivel:

  • vízbe kerülve, a felszínen szétterül, károkat okoz a vízi élővilában;
  • akadályozza a környezetben az oxigénáramlást;
  • lassan bomlik le;
  • nem megfelelő készülékben elégetve levegőszennyezést okoz,
  • különféle ártalmas anyagokat például kénvegyületeket tartalmazhat.

Kétféle fáradt olajat különböztetünk meg. Az első kategória az „enyhébb”, ezek az úgynevezett „tiszta fáradt olajok”. Jellemzően ipari felhasználással keletkeznek, tisztaságuk abban nyilvánul meg, hogy különféle eljárásokkal regenerálódhatók, újrahasznosíthatók.

A második kategóriát az „igazi” fáradt olajok képezik. A motorban, illetve a hidraulikarendszerben rendkívül erős hő- és mechanikai terhelést kapnak. Különféle anyagokkal – fémrészecskékkel, égéstermékekkel – szennyeződnek, továbbá oxidálódnak. Az e kategóriába tartozó olajokat csak ártalmatlanítani, megsemmisíteni tudják az arra feljogosított vállalkozások, szervezetek.

 

 

Mi a legjobb megoldás?

A fáradt olaj ártalmatlanításának a legjobb módja, ha a jogszabályban meghatározott módon, feljogosított cég gyűjti be, és szállítja el a keletkezés helyéről. A gazdálkodók gyakorta nincsenek tisztában a lehetőségeikkel, és ez vezet környezetszennyezéshez.

 

Mit ne tegyünk!

Törvénybe ütközik, ezért szigorúan tilos a fáradt olajat:

  • természetes vizekbe, folyókba, tavakba önteni;
  • kommunális csatornába önteni;
  • háztartási hulladékként elhelyezni;
  • földre kiönteni.

 

Ártalmatlanítás és egyéb lehetőségek

 

  1. Energetikai célú felhasználás

A megfelelően tárolt és begyűjtött fáradt olaj ártalmatlanítására több lehetőség is adódik. A legegyszerűbb és leggazdaságosabb, amikor már nem szállítják el a fáradt olajat, hanem a keletkezés helyén ártalmatlanítják. Gazdálkodóknál ennek egyik legegyszerűbb módja fűtőanyagként hasznosítani. A jogszabályok lehetőséget biztosítanak erre, de csakis megfelelő, a környezetvédelmi szabványoknak megfelelő készülékben. Ha nem ilyen eszközben égetik, káros anyagok kerülnek a levegőbe.

Speciális felhasználás, amikor hulladékégetőben, illetve cementgyárakban használják fel, szintén energetikai céllal.

 

  1. Újrafinomítás

Míg az első kevesebbe kerül, az összegyűjtött fáradt olaj újrafinomítása hatásosabban védi a környezetet. A végeredmény egy újra felhasználható, de gyengébb minőségű olaj. Általában alacsony fordulatszámú gépek, motorok üzemanyagaként használható.

 

 

Kenőanyaggal okosan – tervezés és körültekintő üzemeltetés

Bármekkora terhet ró a fáradt olaj kezelése a gazdálkodóra, ezzel együtt kell élni, hiszen a gépek nem működtethetők enélkül. Ezért is fontos optimalizálni a kenőanyag-fogyasztást, illetve a kenőanyag felelős megválasztásával csökkenteni a képződő fáradt olaj mennyiségét.

Az AXIÁL több új, kenőanyagokhoz köthető műszaki és környezetvédelmi szolgáltatást vezetett be idén, amelyek segítenek optimalizálni a mennyiséget.

 

  1. Kenéstechnikai tanácsadás

Jól megválasztott, minőségi olajokkal és gyári szűrőkkel némileg csökkenthető a fáradt olaj mennyisége. Nem arról van szó, hogy kevesebb kell a gépbe, hanem arról, hogy a jobb minőségű termék csereperiódusa hosszabb, illetve kevesebb fogy belőle.

Az ésszerű, optimalizált kenéstechnikai terv hat a képződő fáradt olaj mennyiségére is. Kenéstechnikai tanácsadásunk a gépflottára szabott tervet készít. Ezzel csökkenthető az alkalmazott kenőanyagfajták száma, kevesebb féle terméket kell rendelni, így esetleg nagyobb mennyiségi kedvezmények érhetők el. Felmérjük a flotta kenőanyag-szükségletét, partnerünk igényét, és ennek fényében a legmegfelelőbb kenőanyagokat ajánljuk.

 

 

  1. Olajdiagnosztika

Korábbi kiadványainkban már olvashattak arról, hogy a legtöbb kenőolaj egyfajta alapolaj és különféle adalékok keveréke. A boszorkánykonyha további lehetőségeket is nyújt, ilyen például az olajdiagnosztika. Egy gépésznek nem kell ecsetelni a különféle folyadékok fontosságát, a kevésbé hozzáértőknek pedig elég, ha csak az autóverseny királykategóriáját, a Forma 1-et hozzuk fel példaként. A 2000-es évek elején az üzemanyaggyártók mobil laboratóriummal követték a száguldó cirkuszt, hogy optimális üzemanyag-keveréket állítsanak elő, a legjobb teljesítmény érdekében. Nos, ez „kicsiben” sincs másként, csak itt nem század-, tizedmásodpercekben mérhetők a különbségek.

Az olajdiagnosztika azért nem ördögtől való, objektív, tudományosan bizonyított, könnyen értelmezhető elemzést ad, és számos üzemeltetési kérdésre válaszol.

Az olajdiagnosztika vizsgálat előnyei:

  • csökkenthetők az üzemeltetési költségek;
  • előre jelezhető és optimálisan tervezhető karbantartási műveletek,
  • hosszút távon hozzájárul az eszköz élettartamának növekedéséhez;
  • javíthatja a gép megbízhatóságát és teljesítményét;
  • megfelelő alapot biztosít az optimális olajcsere-periódus meghatározásához.

Az olajminták vizsgálatával a minta összetétele és egy referencia-adatbázis alapján követjük nyomon a gépegységek és a berendezés állapotát, illetve segítünk meghatározni az olajcsere periódust, így gazdaságosabbá tehető az üzemeltetés.

 

  1. Veszélyes hulladékok elszállítása

A kenőanyag-használat természetes velejárójaként fáradt olaj keletkezik. Ahogy felvázoltuk, fontos annak szakszerű, a törvényi előírásoknak megfelelő ártalmatlanítása. Cégünk ezért – szerződéses keretek között -, közreműködik a fáradt olaj, olajos rongy, szűrők, kannák, flakonok elszállításában. A részletekről és a megrendelésről kérjük, érdeklődjön az illetékes telephelyünkön, vagy üzletkötőinknél!

 

Kép: Pexels

Szöveg: Romsics Róbert, termékmenedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2018. szeptember

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek