Biztosítási 1x1 6. rész

Biztosítási 1x1 6. rész

A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztásának legegyszerűbb módja, hogy megkeressük a számunkra legjobb ár/érték arányú biztosítási fedezetet. De milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk az ár mellett? Mai cikkünkben erre a kérdésre adunk válas

 

 

A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztása

Korábban már tettünk arról említést, hogy mennyire körültekintően kell eljárnunk a megfelelő biztosítási szint kiválasztásnál, ám egyéb tényezők is nagyban befolyásolják egy ajánlat értékének meghatározását.

Az egyik ilyen fő szempont az önrészesedés. A biztosítók (szinte) minden esetben alkalmaznak önrészesedést, hogy az ügyfél is részt vállaljon egy káreseményből, ezzel kvázi ellenérdekelté teszik annak bekövetkezésében. Mindemellett kockázatcsökkentés is, hiszen a kismértékű káresemények, melyek bekövetkezési valószínűsége a legmagasabb, nem terhelik a biztosító pénztárcáját. Az önrészesedés mértéke ezért nagy hatással van a végső biztosítási díjra.

 

 

Azt érdemes figyelembe vennünk a meghatározásnál, hogy szeretnénk a lehető legtöbb káreseményt átterhelni a biztosítóra, vagy főként a nagyobb mértékű veszteségeket szeretnénk inkább kártalaníttatni.

A növénybiztosításoknál jellemzően kétféle önrészesedést alkalmaznak a biztosítók, megkülönböztetünk (kárból) levonásos önrészesedést, és abszolút önrészesedést. Van olyan biztosítótársaság, ahol az ügyfél választhat, melyiket szeretné, és van olyan is, aki csak egyféle megoldást alkalmaz az összes szerződésében. Más megközelítés, de azt nem lehet állítani, hogy általánosan egyik jobb lenne, mint a másik, magunknak kell eldönteni, hogy számunkra melyik a kedvezőbb.

 

 

A kárból levonásos önrészesedés (jellemzően 10%-os mértékű), azt jelenti, hogy a kár nagysága határozza meg, hogy mekkora rész terheli az ügyfelet a kárból. Például, ha egy táblában 10%-os kárt állapítanak meg, úgy annak a 10%-a tehát 1% terheli az ügyfelet, és a biztosítási érték 9%-át kapja meg a biztosítótól kártérítésként. Ha a táblában minden növény károsodott, 100%-os a kár, a biztosító levonja a 10%-ot, és a biztosítási érték 90%-át téríti meg.

Az abszolút önrészesedés, amely jellemzően 5%-os, ezzel ellentétben mindig fix, tervezhető mértékű. Ugyanakkor fontos, hogy az 5%-os kárig a biztosító nem nyújt térítést, míg az 5% feletti károk esetében, az azt meghaladó mértékre. A fenti példánál maradva, ha egy táblában 10%-os kárt állapítanak meg, úgy az 5%-os abszolút önrészesedés esetén 5% (az 5 és 10% közötti kár) az, amelyet térít a biztosító. A fenti második példánál viszont, ahol 100%-os kárt szenved el az ügyfél, ott a kártérítés már 95%-a a biztosított értéknek. 

 

Tehát minél nagyobb kárt szenvedünk el, annál jobb a károsult ügyfél számára az abszolút önrészesedés. A kisebb károk esetében viszont a levonásos önrészesedés térítése lesz számunkra a kedvezőbb. Ezért is fontos tehát, hogy ne önmagukban vizsgáljuk a biztosítási ajánlatokat, hanem hogy nekünk mi a legfontosabb, az ár mellett természetesen. 

Pénzügyi tanácsadóink állnak rendelkezésére, ha bővebb tájékoztatást szeretne kérni, az AXIÁL Növénybiztosítási Programjában elérhető megoldásokról.

 

Szöveg: Zandler Gábor, AON tanácsadó

Kép: Pixabay, Pexels, Carto

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek