Berthoud Sniper kamerás rendszerek és a fúvókánkénti szakaszolás

Berthoud Sniper kamerás rendszerek és a fúvókánkénti szakaszolás

A permetezésben a jelenlegi rendszerek legnagyobb problémája a korlátozott munkasebesség tartomány a jó permetezési minőségi biztosításához. A permetcseppek vagy túl aprók és elsodródnak, vagy túl nagyok és lefolynak.

Az Ön által használt sebesség függvényében az egyes fúvókákra felszerelt mágnesszelep fogja szabályozni a fúvóka nyitását és zárását. A nyitási és zárási idő aránya a sebesség változásaitól függ fix frekvencián. Ezért a SprayTronic opció lehetővé teszi a fúvókák térfogáramának 70%-os módosítását, és ugyanígy a munkasebességet is a permetező nyomás módosítása nélkül.

Előnyök:

  • Csak egyetlen fúvóka szükséges a legtöbb igényhez, ezáltal csökken az üzemeltetési költség
  • Nem változik a nyomás a fúvókák szabályozása során, optimális permetezési minőség
  • Standard fúvókatartó használható, megnövelhető a permetező alkalmazási köre a fúvókák cseréje nélkül
  • A fúvókánkénti szakaszolásnak köszönhetően 50 cm-ként tudunk kialakítani szakaszokat, melynek segítségével költségeket tud csökkenteni a vállalkozás

Ugyanazzal a fúvókával, pulzáló permetezéssel lehet változtatni a kijuttatandó lémennyiséget azáltal, hogy változtatjuk a fúvóka működési idejét. Megadott frekvencián működik és egy mágnesszelep kontrolálja a fúvóka nyitási és zárási idejének arányát.

 

Egy adott sebességi tartományban lehet ezáltal azonos nyomással lehet permetezni. Az azonos nyomás egyforma cseppméretet és egyöntetű permetezési minőséget, fedettséget garantál. Nincs nyomásváltozás a fúvókaváltáskor, vagy párhuzamos működtetéskor. Ezáltal garantált az azonos minőségű permetezés a tábla teljes egészében. Link: www.axial.hu/cikkek/hirek/berthoud-rekord-ukrajnaban-video
 

Szintén ennek a rendszernek a további előnye, hogy 50 cm-ként, azaz fúvókánként is lehet a szórókeretet szakaszolni, legyen az 24 méteres vagy 36 méteres. Ezáltal a változtatható dóziskijuttatás is lehetséges. Egyre többen használnak és bíznak a folyékony műtrágyában, így akár egy 50 cm pontosságú kijuttatási terv is készíthető, ezzel még precízebben igazodva a termőföld adta kívánalmakhoz.


Már a gyakorlatban!!!

 

Az önjáró Raptor és vontatott Vantage gépeinken 2019-től elérhető a Spray Tronic opció, ami a fúvókánkénti szakaszolás feltétele és a többi gyártótól eltérően egy igazán fontos extrát, a pulzáló permetezést is magában foglalja. A pulzáló permetezés lényege, hogy azonos nyomással, azonos cseppmérettel tudunk dolgozni, ami a minőségi permetezés alapja, ugyanakkor a rendszer hozza magával a fúvókánkénti differenciált szórás lehetőségét is, amely alkalmas lehet a kanyarodási kompenzációra, akár az előre elkészített kijuttatási térkép alapján történő kijuttatásra is.

Több éves pozitív teszteredmények után, a bolgár piacon már elérhető a Berthoud Sniper opció (amely a 2023. évi AgrárgépShow-n PRÉMIUM Elismerő Oklevélben részesült), amely a kamerás gyomfelismerést jelenti. Ennek az rendszernek az alapja, a fent tárgyalt Spray Tronic opció megléte. Ezzel a Sniper technológiával, a néhány más gyártónál is elérhető Green on Brown (zöld a barnán) permetezés kivitelezhető, ez igazából egy zöldfelület felismerést jelent a tarlón és annak a lepermetezése. Ez azért nem a legnagyobb technológiai újdonság a piacon, ilyen irányú fejlesztésekkel már a kétezres évek elején láthattunk. Amiben a Sniper többet tud a többieknél, az a Green on Green (zöld a zöldön) permetezés, melynek segítségével állományból tudjuk kipermetezni a gyomnövényt. A különböző algoritmusok között gyors a váltás és felhasználói szintű finomhangolást is lehetővé tesz a rendszer. Ezek a szoftverek elérhetőek repcére, kukoricára, napraforgóra, búzára, szójára, ha csak a hazai vetéseket vesszük figyelembe, de elkészültek levendulára és bazsalikomra is. Az új algoritmusok, alapbeállítások viszonylag rövid időn belül előállíthatóak, majd a rendszer finomhangolása automatikusan történik.

Algoritmus szempontjából lehet ezt úgy végezni, hogy gyomspecifikusan ismerje fel a gyomot és azt permetezze, vagy ismerje fel a kultúrnövényt és minden mást permetezzen a rendszer. Próbáltunk és sikeresen permeteztünk dupla dózissal is, ami azt jelenti, hogy egy 80-100 literes alapdózissal kezeljük a teljes felületet és ott, ahol fejlettebb gyomnövénnyel találkozunk, ott egy 200-250 literes lokális permetezéssel védekezünk.

A rendszer mesterséges intelligenciával rendelkezik, folyamatosan tanul, előnye, hogy munka közben automatikusan eltárol képeket és azt a munka végeztével, telephelyi wifi kapcsolaton keresztül elküldi a gyárba analizálásra. Ha szükséges, akkor a gyárban frissítik a programot a beérkező képek alapján és másnap reggelre a rendszer a frissített szoftverrel tud már dolgozni.

Berthoud Sniper kamerás rendszerek az Axiál Kft. kínálatában:

 

Berthoud Sniper Utility csomag: „Zöld a barnán” tarlókezelési funkció, 1 féle növénykultúra feloldása „zöld a zöldön” állományban történő permetezéshez, 2 év garanciával

Berthoud Sniper Performance csomag: „Zöld a barnán” tarlókezelési funkció, 3-4 féle növénykultúra feloldása „zöld a zöldön” állományban történő permetezéshez, 5 év garanciával

Berthoud Sniper AgriLeader csomag: „Zöld a barnán” tarlókezelési funkció, korlátlan növénykultúra feloldása „zöld a zöldön” állományban történő permetezéshez, folyamatos gyártói fejlesztések és frissítések támogatása, 5 év garanciával

 

Árakért és további információért keresse területileg illetékes üzletkötő kollegáinkat.

 

Szöveg: Király Szabolcs, termékmenedzser, Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek