Bemutatkoznak a svéd óriások!

Bemutatkoznak a svéd óriások!

A raklapszállító „békától” az önjáró daruig, bármilyen anyagmozgatási problémára megoldást kínálunk. Idén tovább bővült a paletta a KONECRANES márka gépeivel is!

Småland, a nehézségek svédországi bölcsője

A KONECRANES Svédország egyik déli tartományához Smålandhoz köthető. A cég honlapja szerint azon a vidéken különösen sok a nagy teherbírású anyagmozgató gép, aminek oka a helyi sajátosságok mellett az itteniek szenvedélye a nagy gépek iránt. Jelentős az erdészet, a ráépülő faipar pedig nagy teherbírású rakodókat igényelt, úgyhogy már az 1900-as évek elején megjelentek a speciális erdészeti traktorok, amelyeket villával ellátott kezdetleges anyagmozgatók követtek. A cég svéd központja a mai napig ott található, Markarydban.

A KONECRANES elődje az 1947-ben megalakult svéd Silverdalensi Gépműhely (Silverdalens Mekaniska Verkstad – SMV), amelynek első targoncája 1957-ben készült el. A következő bő öt évtized a folyamatos fejlődésé és fejlesztésé. 2004-es írunk, amikor felvásárolja a térség legnagyobbja, a finn KONE.

Az anyavállalattól sem idegen az anyagmozgatás, hiszen 1910-től gyárt személyi emelőket, lifteket. Az 1930-40-es években a kikötői daruk üzletága fejlődött jelentős mértékben, lendületét a háború sem törte meg. Az SMV tevékenysége tökéletesen illett a KONE profiljába.

Így jött létre a KONECRANES, amely mára a kikötői és konténeres anyagmozgatógép-gyártás egyik meghatározó szereplője.

 

 

A dízeltargoncák új dimenziója

Kínálatunkban meghatározók a dízelüzemű villás targoncák. Ezek különféle megfogókkal, adapterekkel a logisztikai területen túl kiválóan alkalmasak más ipari területek anyagmozgatási feladataira is.

Az új dimenziót a targoncák 10-65 tonnás a teherbírása jelenti. Versenyelőny, hogy egy adott teherbírás 600, 900 vagy akár 1200 mm-es teherközéppont-távolsággal is rendelhető.

A villás targoncák teljes mértékben egyénre, helyesebben a várható munkára szabhatók. A gyártó számos innovatív, iparági igényekre szabott megoldást kínál különösen az acél- és fafeldolgozó iparnak, valamint a hulladékkezelésnek.

 

Üreskonténer-kezelők

Az üreskonténer-kezelők 8-10 tonnát képesek mozgatni, míg a teli konténerek súlya 33-45 tonna. Ezek a gépek egy dimenzióban, vertikálisan emelnek, a teher horizontális mozgatására nem képesek. Az oszlopon lévő adaptertől függ, hogy teli vagy üres konténer mozgatható vele. Speciális adapterrel akár két üres konténer is szállítható egyszerre.

 

 

Konténerrakodók

A konténerrakodók, teleszkópos gémszerkezetüknek köszönhetően, maximum öt szabványos, 20 lábas konténert tudnak egymásra helyezni, viszont akár 3 sorban is rakodhatnak. Erre alkalmas munkaeszközzel bárka, uszály is rakodható velük, azaz a talajszint alá képes mozgatni a terhet. A konténerrakodókkal nem csak konténereket lehet rakodni. Különféle adapterekkel akár komplett kamionszerelvény is mozgatható, de csőfogó adapterrel egyéb területeken is dolgozhat.

A KONECRANES egy speciális ipari eszközhordozó szereléket is kínál, amely egyéb munkaeszköz csatolását is lehetővé teszi. Hidraulikus funkcióival képes a csatolt eszköz oldalmozgatására, valamint szükség esetén forgatására is.

 

A KONECRANES rakodók közös jegyei:

  • A svéd gépek mindegyike ötvözi a skandináv mérnöki szemléletet, kiegészítve a legmodernebb elektronikai megoldásokkal.
  • Tier 4f standardnak megfelelő Volvo vagy Scania motorok.
  • Az ügyfelek DANA vagy ZF-váltók közül választhatnak.
  • Ergonomikus, a kategóriában egyik legkényelmesebb az OPTIMA vezetőfülke.
  • Az EMC Master fedélzeti számítógép az adatok rögzítésén túl felügyeli a gép működését.
  • A mai digitalizált világban elengedhetetlen a távfelügyelet, a KONECRANES TRUCONNECT néven kínál ilyen rendszert.
  • Guminyomás-szabályozás, a terhelés és a sebesség függvényében. A nem megfelelő guminyomás több szempontból is hátrányos: nagyobb fogyasztás, gyorsuló gumikopás, csökkenő stabilitás, romló vezethetőség.
  • Egyéb biztonsági megoldások: parkolóasszisztens, indításhoz kapcsolódó alkoholszonda, kamerarendszer.

 

Az igazi különlegesség, a piactársaktól markánsan megkülönböztető elem a nagy teherbírású, szekrényes alváz. A speciális hegesztés és a zárt kialakítás nagy mértékben javítja a gép stabilitását és teherhordó képességét. A merev, négyszögletes keresztmetszetű alváz torziós merevsége és szilárdsága nagyobb a hagyományos „C-profilénál”.

Ha felkeltettük érdeklődését, forduljon bizalommal az anyagmozgató gépes területi képviselőinkhez!

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2017. 02. szám 34-35. oldal

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek