Állattartó telepek gépei Bábolnán

Állattartó telepek gépei Bábolnán

Szeptember 10-én nyitja kapuit a 33. Bábolnai Gazdanapok. Az AgrágépShow-t követően ez az első nagy volumenű, gyakorlati bemutatóval tarkított kiállítás, amelyen az AXIÁL is részt vesz. Cikkünkben az állattartás gépeiből csemegéztünk.

A hazai közönségkedvenc, a Manitou MLT 737 130 PS

A piros-fekete teleszkópos rakodógépek népszerű típusok hazánkban, az értékesítési statisztikák élén állnak. Az MLT 737 130 PS az egyik legnépszerűbb modell, amit a hajtásláncának köszönhet elsősorban. A mezőgazdaságban a mechanikus hajtást preferálja a világ nagy része, de akinek másra van szüksége, annak lehetősége van arra, hogy alternatívát, hidrosztatikusat válasszon. Magyarországon a 737-es, powershift váltós a legnépszerűbb. – vallja a márka korábbi termékmenedzsere, Sáfrány Márió. 7 méteres emelési magasságával és 3,7 tonna teherbírásával a mezőgazdasági munkák dandárját elvégzi. Természetesen speciális feladatokra – például terményrakodás – nagyobb kapacitású modellek is elérhetők a kínálatban. Ami igen széles a Manitou esetében, hiszen a speciálisan az agrárium körülményeire kifejlesztett NewAg széria, a különféle hajtásláncok mellett, emelési magasság tekintetében 4 métertől 10 méterig, még teherbírás vonatkozásában 2-6 tonna között kínál rakodókat. A választás nem egyszerű, a rendezvényre készülő különkiadásunkban ehhez is kapnak kollégáinktól pár jó tanácsot.

 

 

Befér oda is, ahova más gép nem: Gehl RT 165 csúszókormányzású rakodó

Az állattartó telepek igazi mindenese, hiszen kompakt méretének és speciális kormányzásának köszönhetően kiválóan alkalmas az ólak takarítására, a trágyakezelésére. A Manitou rakodókkal ellentétben, itt a kis méret az igazi előny. A Gehl is követi a piaci igényeket, így ezek a gépek különféle irányíthatósági móddal elérhetők a piacon. A hozzájuk kapható munkaeszközökkel, pedig igazi „telepi svájci bicskává” válnak. Mezőgazdasági szempontból a terménykanalak, trágya- villák, kanalak, bála- tüskék, megfogók a lényegesek. Seprűadapterrel, hótolólappal, fűnyíró adapterrel szerelve a telep takarítására is befoghatók. Bábolnára szintén egy közkedvelt modell érkezik, az RT 165, ami ráadásul gumihevederes típus.

Mi szól az RT mellett? Az állandó gumihevederes futómű miatt főként murvás, nem szilárd burkolatú felületeken való használatra ajánljuk. A heveder rendszernek köszönhetően a legmostohább talajviszonyok között is helytálló, stabil rakodók. A Gehl márkát egy derékcsuklós modell is képviseli, az AL 540 raklapvillával lesz kiállítva.

 

 

Ízelítő a CLAAS zöldsorából: CLAAS DISCO 3200 RC és CLAAS LINER 1700 TWIN

Az állattenyésztők javarészt a saját előállítású takarmányra esküsznek, hiszen a takarmány minősége az állatok életminőségére is kihat. A tejelő szarvasmarhatenyészetek számára így kulcskérdés a zöld takarmány milyensége. A CLAAS zöldsorából kiállításra kerül egy DISCO 3200 RC kasza és egy LINER 1700 TWIN rendképző.

 

Almozás géppel: Supertino SD4 bálabontó- és kiosztó kocsi

Mivel önrakodó a gép, így az emelőfala segítségével kerül a szalma a feldolgozótérbe. Az anyagot egy tépőhenger aprítja fel és roppantja meg, „feltárva” a szalmát, azaz a viaszréteget megtörve. Ennek előnye, hogy javul az anyag nedvszívó képessége, minősége, ezáltal jelentős mennyiségű megtakarítás érhető el. A megroppantott anyagot egy kétfokozatú turbina akár 18 méter távolságra is fujja. A gép alkalmas szálastakarmányok jászolba vagy etetőútra való kijuttatására is. A Supertino bálabontó hatékonyságáról ITT olvashat bővebben!

 

Tekintse meg gépeinket élőben, a szeptember 10. és 12. között megrendezésre kerülő Bábolnai Gazdanapok szakkiállításon. Mi ott leszünk!

 

A rendezvényen való részvételt az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatja.


Összeállította: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, marketingkommunikációs csoportvezető

Képek: Manitou Csoport

Elérhető

Kapcsolódó cikkek