Ahogy partnereink látják 2. rész

Ahogy partnereink látják 2. rész

Hasznos információk, tapasztalatok vélemények első kézből… egyenesen partnereinktől!

 

Név: Rozsi József, ügyvezető, Agro-Sükösd Kft.

Terület: Baja közelében, a Duna mentén elterülő földjeink jobbára könnyen művelhetők, de akad erősen kötött is.

Gépek: Sulky X40+ Econov műtrágyaszóró, Sulky DPX 28 WBP műtrágyszóró

 

1560 hektár bérelt területen dolgozunk, továbbá 1300 hektárnyi integrált terület tartozik hozzánk. Gazdaságunkban mondhatni folyamatos a fejlesztés, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy idén tavaszra nem is egy, hanem mindjárt két darab Sulky X40+ Econov függesztett, mérleges, szakaszolható műtrágyaszóró érkezett. 12 szakaszt tudnak egymástól függetlenül kezelni, hogy a kezelt terület minden egyes négyzetméterére az agronómiai előírásoknak megfelelő mennyiségű műtrágya jusson ki. Természetesen ezt indokolja a vetésszerkezetünk is. 2018-ra mintegy ezer hektáron búza, 450-en árpa, ötszázon kukorica, kilencszázon napraforgó került és kerül majd a földbe. Állatokat nem tenyésztünk.

 

 

Távlati célunk a precíziós gazdálkodás lehetőségeinek kihasználása, minél szélesebb körben. Erőgépeink már automatikus kormányzásúak. A három régi Sulky DPX műtrágyaszórót váltottuk ki a két új X40+ Econovval. Első körben a precíz gazdálkodást erősítik, de képesek lesznek differenciált műtrágya-kijuttatásra is, amint kezünkben lesznek a megfelelő adatok, hogy térképet készíthessünk. A cég mellett ötszáz hektáron családi gazdaságunk már négy éve dolgozik egy Sulky DPX 28 WPB típusú mérleges műtrágyaszóróval, amely dekára pontosan szór. Azoknak a gazdáknak ajánlanám, akik nem szeretnek bajlódni a beállításokkal, mert egy könnyen beállítható, egyszerű gép, megbízható és pontos.

 


 

Név: Csorba Gábor, ügyvezető, Aranykalász Kft.

Terület: Heves megyében gazdálkodunk, mintegy 1100 hektáron.

Gépek: Monosem SCD kultivátor, Sulky X40+ Econov műtrágyaszóró

 

Egyre több az axiálos gépünk, az „ugró szarvasos” után egy CLAAS AXION 830 traktor jött, valamint az arató-cséplőgépek királya, a CLAAS LEXION 650 kombájn, melyből kettő is dolgozunk nálunk. Az elmúlt években jelentős összeget fektettünk automatikus kormányzási rendszerekbe is, illetve 2017-ben vásároltuk meg Monosem SCD nyolcsoros, hidraulikus csukású kultivátorunkat. A hagyományos növények közül 550 hektáron búzát termesztünk, jobbár nagy termőképességű francia fajtákat, de a magyar fajták is helyet kapnak. 300 hektár napraforgónkból nem a nagy olajsav-tartalmúakat részesítjük előnyben, mert úgy látjuk, hogy nálunk jobban érzi magát a hagyományos. Repcénk termésátlaga, mintegy 250 hektáron, 3,8 és 4,2 tonna között változik. Az azért hozzá kell tenni, hogy 2016. december elejétől 2017. július végéig mindössze 157 milliméternyi eső esett a vidékünkön.

 

 

Főképp folyékony műtrágyát használunk, de az első fejtrágya még szilárd formában kerül a növényre. Éves szinten körülbelül 150 tonna szilárd műtrágyát használunk fel. Precíz műtrágyaszóróra van szükségünk, hogy ezt a mennyiséget a kezelt terület minden egyes négyzetméterére a lehető legnagyobb pontossággal juttassuk ki. Erre a feladatra biztosította nekünk az AXIÁL Kft. a Sulky X40+ Econov műtrágyaszórót, bemutató gépkezelővel, akitől megismerhettük a gép egyszerű kezelését, beállítását és használatát. A próba meggyőző volt, és csak ajánlani tudom a műtrágyaszórót, illetve a bemutató kihasználásának lehetőségét is minden gazdatársamnak.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2018. 02. szám 29. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek