A szorgalom és a kitartás gyümölcse

A szorgalom és a kitartás gyümölcse

Az AXIÁL Híradóval most Szegedre látogatunk, a Pm-art deco Kft. székhelyére, ahol a kezdetekről és a jövőbeli tervekről kérdeztük a cég első emberét.

Az eredetileg mezőgazdasági gépész végzettségű Bundula József 2009-től kezdett az építőiparban dolgozni, a Pm-art decót 2014-től irányítja ügyvezetőként. A cég elsősorban mély- és vízépítési kivitelezéssel foglalkozik. Még a 2000-es évek közepén vásároltam egy tavat, és szerettem volna kikotorni. Szétnéztem az interneten, mert ehhez hosszúgémes kotróra volt szükségem. Kisebb meglepetésként ért, hogy még a használt gépek ára is elég borsos volt – mesél kezdeti nehézségeiről az ügyvezető. Ekkor egy ismerőse hívta fel a figyelmét, hogy éppen van egy 70-30 százalékos vissza nem térítendő pályázat, és megérné elindulna rajta.

A pályázat segítségével sikerült megvennem egy új hosszúgémes gépet, annyiért, amennyibe egy hasonló használt került volna, így indult az én történetem a szakmában – eleveníti fel az indulást Bundula József. Hogy a gép megfeleljen a kor elvárásainak, egy profi gépkezelő segített összeállítani, milyen felszereltséggel rendeljék meg. A sikeres munka után újabb felkérések érkeztek, és a csatornakotrások után elkezdtünk műtárgyak földmunkáival is foglalkozni. Ezekhez már nem volt elég egy hosszúgémes kotró, hanem szükség volt tömörítő hengerre, dózerre, gumikerekes kotróra, elkezdtük hát összeszedegetni a gépeket.

 

 

A megbízásoknak köszönhetően egyfolytában termeltek, bővítve a saját gépparkjukat. Ennek eredményeként már útépítéseken is elkezdett tevékenykedni a cég, további gépeket beszerezve. Bundula József kifejtette, hogy az évek alatt kemény munkával elért sikerek hátterében a kivitelezéseik minősége, a pontosság és a szorgalmuk állhat, sikerült magukat szélesebb körben megismertetni, bizalmat, elismerést kivívni. Több fontos kapcsolatot alakítottak ki, és egyre több munkával bízták meg őket.

A cég fejlődéséről és az eszközpark fejlesztéséről az ügyvezető elmondta, hogy mindig a munkáktól függően igyekeztek alkalmazkodni az igényekhez. Ha útépítéshez kellett egy gréder, vettünk egyet, ha volt pénzünk, akkor egy hengert, tehát szépen fokozatosan rakosgattuk össze a szükséges eszközöket – meséli a cég vezetője. Az organikus fejlődés hatására nőtt a munkatársak létszáma is. Jelenleg mintegy húsz alkalmazottat foglalkoztatnak, a cég vezető beosztású tagjain kívül tíz gépkezelőt és öt sofőrt, de van szerelő is. Bundula József hozzátette, hogy ez a szám általában szezontól függően változik. Ezzel kapcsolatban érintenünk kellett a munkaerőhiány kérdését is véleménye szerint minden cégnek igyekeznie kell megoldani a munkatársak folyamatos foglalkoztatását, hogy biztosan együtt maradjon a csapat.

 

 

Az egyik jelenlegi kivitelezésen élőben is szemügyre vehettük a két új 22 tonnás Hyundai HX 220-ast. A Hyundairól elégedetten és pozitívan mesélt Bundula József: azért döntöttem mellette, mert nagyon meg vagyok elégedve: van egy hosszúgémes és egy 250-es LC 9-es Hyundai is az eszközparkunkban. Elmondása szerint ezek a gépek nem túlsúlyosak könnyen szállíthatók, ez pedig fontos szempont. Egy bányában jobb lehet nagyobb gép, viszont kevesebb funkcióra lehet használni, mint a kicsit – vélekedett. Elmondta, hogy általában széles láncúakat használnak, mert a nagyobb felfekvés miatt jobbak a csatornák, tavak kotrására és egyéb vízügyes munkákra. Ez az egyik fő tevékenységünk!

A jelenleg futó projektről a cégvezető elmondta, hogy egy patak töltését építik, fejlesztik. Jövő május 31-ig kell befejezniük. Ez nagy volumenű munka, de biztos vagyok benne, hogy sikerül megoldanunk. Egyébként két beeresztő műtrágyát is fogunk csinálni, úgyhogy szerencsére van teendőnk bőven. Télen pedig csatornákat kotrunk, már van is egy fix megbízásunk, nem fogunk unatkozni – mesélt a rövid távú kilátásokról.

 

 

Arról, hogy szegedi cégként miként ismerkedtek meg az AXIÁL-lal, Bundula József viccesen megjegyezte, hogy meglehetősen hétköznapi módon: Nagyon egyszerű történet, bementem hozzájuk (nevet). A korábban említett pályázati lehetőség miatt kerestem fel az AXIÁL-t, hogy felmérjük a lehetőségeket. Átbeszéljük, mire lenne szükségem, és végül a Hyundaira voksoltam. Azóta is nagyon pozitív a véleményem az AXIÁL-ról és bátran kijelenthetem, hogy nagyon jó a kapcsolatunk.

A beszélgetés során többször is felvetődött a használt és az új gépek kérdésköre.

 

 

Az ügyvezető szerint azért jobb befektetés új gépet vásárolni, vagy pályázni rá, mert gazdaságosabb és megbízhatóbb, mint a használt. Egyszerű matematika az egész – teszi hozzá. Példaként említette, hogy ha 50 literrel kevesebbet fogyaszt egy új gép ugyanolyan teljesítmény mellett, akkor éves szinten 2,5-3 millió forintot spórol meg a cégnek. Szerintem az ilyen nagy volumenű munkákhoz elengedhetetlenek az új gépek, sokkal biztonságosabbak, megbízhatóbbak és gazdaságosabbak, egyszerűen nem lehet kockáztatni egy közel 10 éves géppel, amelyről nem tudhatjuk, hogy mikor mi romlik el rajta – emelte ki.

Beszélgetésünk végén kitértünk a család és hobbik témakörére is. József elmondta, hogy nős, négy gyerekük van. Már mindenki kirepült a családi fészekből, a legkisebb is elvégezte már a főiskolát. Nagyon szeretek utazni, illetve, ha van időm, akkor kerékpározni és horgászni szoktam – mondta Bundula József.

 

Fotó: Lénárt Márton

Forrás: Axiál Híradó 2018. szeptember 34-35. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek