Waiblingeni kapcsolat

Waiblingeni kapcsolat

Waiblingen kereskedelmi szakiskolájának ipari szerelő hallgatói a Bajai SZC Jelky András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája vendégeiként töltöttek el néhány napot Baján. A szakmai programok egyike az AXIÁL Kft. központi telephelyének felfedezése volt.

A Waiblingen Kereskedelmi Szakiskola (Gewerbliche Schule Waiblingen) hat diákja érkezett a Bajai SZC Jelky András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája meghívásából Bajára. A több mint húsz évre visszatekintő szakmai kapcsolat a két iskola között igazán sikeres. Ez persze nem is csoda, hiszen mindkét iskola tanárai és diákjai rengeteg energiát fektetnek abba, hogy közös programjaik a szakmai fejlődést segítsék elő, mégis élvezhetők és emlékezetesek legyenek.

A szakmai program egyik állomása az AXIÁL Kft. bajai központjának látogatása volt. Ebből az alkalomból beszélgettünk Uwe Ziekurral, a német iskola igazgatóhelyettesével, Barbara Gleich és Michael Beck szaktanárokkal, valamint a Bajau SZC Jelky András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája képviseletében Wetzl Attilával, a tagintézmény vezetőjével.

 

 

„Kereskedelmi iskola vagyunk, a waiblingeni Ameisenbühl szakképző központjának tagintézménye. Jelenleg több mint 1600 hallgatónak kínálunk különféle oktatási, szakképzési és továbbképzési lehetőséget az ipari-technikai területen. Most éppen az ipari szerelő osztályunk néhány hallgatóját hoztuk ide, Magyarországra partneriskolánk, a bajai Jelky András szakiskola meghívására. Itt a diákok és a tanárok is tapasztalatokat szerezhetnek, s láthatják, hogyan működnek az otthoni folyamatok egy másik országban.” kezdte a beszélgetést Uwe Ziekur.

„Nagyon érdekesnek találtuk, hogy nálunk, Németországban a gyakorlati képzés hasonló az ittenihez.” - kapcsolódott be a beszélgetésbe Barbara Gleich. „A diákok az elméletet a szakiskolákban sajátíthatják el, míg a gyakorlati ismereteket cégeknél szerzik meg. Itt a diákok gyakorlaton vannak a cégeknél, míg nálunk inkább képzési szerződésben állnak velük, ami annyit tesz, hogy a későbbiekben is az adott cégnél maradnak. Nagyon érdekesnek találtuk, hogy itt is meglehetősen hasonlóan működnek ezek a folyamatok. Egy francia iskolával is van partnerkapcsolatunk, ott például a diákok szinte csak és kizárólag az iskolában töltik el képzési idejüket, nincs gyakorlati képzés „külsős” cégeknél. Természetesen ezeket megtapasztalni a diákjaink számára is nagy élmény.”

 

A képen bal oldalon Michael Beck, jobb oldalon Uwe Ziekur

 

„És azt, hogy az iskola milyen eszközökkel van felszerelve, milyen lehetőségei vannak, szakmai szemmel is nagyon érdekes látni.” Michael Beck szaktanár szerint a bajai Jelky András Szakiskola nagyon jól felszerelt, sokoldalú képzési lehetőségekkel rendelkezik.

Szemmel láthatólag örömmel hallotta ezt Wetzl Attila, a Jelky András tagintézmény-vezetője. „Már 1998 óta vagyunk a waiblingeni iskolával partnerek. Egyrészt nyelvtanulás szempontjából tartom nagyon fontosnak a szoros kapcsolatot. A szakmai jellegű utakon, a közös projekteken és pályázatokon a gyerekeknek kommunikálniuk kell egymással, így a szaknyelvet is elsajátíthatják. A mi diákjaink közül azok, akik jól beszélnek németül, és akarnak is fejlődni, csatlakozhatnak a csoporthoz, hogy a német gyerekek is kényelmesebben érezzék magukat.”

Beszélgetés közben, a bajai AXIÁL-telephelyet bejárva beszélgetőpartnereimmel a munkaerő- és szakemberhiány is szóba került. Ez az iskolákat is érinti, de az olyan színvonalas, szakmai lehetőségek, mint például a külföldi iskolákkal szorosan ápolt partnerkapcsolat, segít a diákokat az iskolába vonzani, és meg is tartani.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Kép: Fekete Gábor, marketingkommunikációs menedzser

 

 

 

Fiatal szakmabeliek Beleden

 

2018. október 13-án, szombaton az AXIÁL Kft. ügyvezetői köréhez tartozó Extra-Tej Kft.-nél, Beleden járt a Corvinus Agribusiness diákszervezet. A közel 30 fős csoportot a vállalat különböző területein dolgozó kollégák fogadták. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek