Vonzó okos gépek

Vonzó okos gépek

Mintegy 15.000 gazdálkodót vártak Mezőhegyesre, hazánk legnagyobb szántóföldi rendezvényére, a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowra. A 42 hektáros bemutatón a legmodernebb technológiákkal felszerelt okos gépek vonzották a legtöbb látogatót.

Ezeket hétköznapi, szántóföldi körülmények között is meg lehetett figyelni és akár ki is lehetett próbálni.

Ez egy gumihevederes hevederes járószerkezettel szerelt mezőgazdasági vontató. Ez a gép, ez a konstrukció annyira új, hogy Magyarországon szántóföldi körülmények között most kerül először bemutatásra. A 430 lóerős gép fokozatmentes váltóval rendelkezik, majdnem könnyebb vezetni, mint egy mai személyautót. De hogy kényelmesebb, abban biztos vagyok. A járószerkezet is leköveti a talajkontúrt és ennek a hatalmas felfekvő felületnek köszönhetően lényegesen kisebb a talaj taposása, a talaj nyomása.” – mondta Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketingbizottságának elnöke, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója. „2 cm pontos közlekedhetek a géppel és ha felveszek egy AB egyenest a szántóföldön, akkor hátradőlhetek és elengedhetem a kormányt. Eközben megnézhetem a telefonomon a leveleket vagy küldhetek a haveroknak egy fotót, hogy éppen mit csinálok. Nagy vonóerővel rendelkezik, nincs előtte igazán akadály. Megmondom őszintén jobban érzem magam ebben a gépben, mint egy irodában. Kint vagyok a szabad környezetben és nem áll mögöttem a főnök, hogy nézze, mit csinálok. Kényelmesen tudok dolgozni.

 

Kép: FENDT

 

Az, hogy manapság hi-tech eszközökkel dolgoznak a mezőgazdasági gépek, az mindennapinak számít és már hazánkban is egyre elterjedtebb ezeknek az eszközöknek a használata.

Ez technológia már a mindennapok része, amit próbálnak a személyforgalomba bevezetni. Hihetetlen okos gépek. Én úgy szoktam fogalmazni, hogy az én gyerekkoromban a Commodore 64-es nem nyújtott akkora játékélményt, mint egy-egy ilyen eszköz irányítása. Elképesztő jó érzés bennük ülni és érezni, micsoda energiát, elképesztő tudást kezel az ember. Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban láttam egy nagyon izgalmas posztert, amivel szintén próbálták az emberekhez közelebb vinni a mezőgazdaságot. Azt a kérdést tették fel – miközben az egyik oldalon az Apollo 11 volt, ahogy száll le a holdra, a másik oldalon pedig egy modern kombájn -, hogy melyikben van vajon harmincszor nagyobb számítógépes kapacitás. Nyilván, lehet sejteni a választ, hogy egy mostani kombájn az harmincszor nagyobb számítógépes kapacitással rendelkezik, mint annak idején az Apollo. Ez jól mutatja azt az iszonyatos fejlődést, amin az ágazat keresztülment az elmúlt időszakban.” - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

 

Kép: MEGFOSZ

 

De tulajdonképpen milyen hasznuk van ténylegesen a mezőgazdaságban használt okos gépeknek?

Az, hogy magától megy, az egy dolog. Meg tudja mondani azt nekem, hogy mennyi műtrágyát juttassak ki, hogy mennyi vegyszert juttassak ki. Ezekkel a precíziós eszközökkel megkönnyíti a dolgomat, terméshozamot tudok növelni. Nem is beszélve arról, hogy ha kevesebb műtrágyát, vegyszert juttatok ki, nemcsak pénzt spórolok, hanem a környezetvédelemre is nagyon nagy hangsúlyt fektetek.

A gazdák pedig nem panaszkodhattak, hiszen Mezőhegyesen is azokat a gépeket láthattak, amelyek nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon a legmodernebb technológiát képviselik.

 

Forrás: petofilive.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek