Variálja igényei szerint a Framest Kreatort!

Variálja igényei szerint a Framest Kreatort!

A magágykészítés a vetés előtti legfontosabb feladat. Tavasszal és ősszel, valamint attól függően, hogy szántásos vagy forgatás nélküli talajművelést alkalmazunk, más és más típusú magágykészítő gépre van szükség.

A magyarországi Framest Kft. 2004-ben kifejlesztette azt a 7 művelő szekciót tartalmazó Frakomb eszközcsaládot, mely egyes szélsőséges körülmények között képes megfelelő magágy készítésére. Arra gondolok elsősorban, ha vízszegény a talaj, vagy a gyenge tél során nem fagyott szét a szántás.

A vízveszteség megakadályozását a különböző típusú tömörítő hengerek garantálják, a talaj egyenletes mélységű elmetszését pedig a merev szárú lúdtalp kapák.

Az utóbbi esztendők megváltozott csapadékviszonyai indokolták egy új, nem hengereken futó síkvázas kombinátor, a Framest Kreator kifejlesztését. A gép alkalmas nedvesebb talajállapotnál is magágyat készíteni.

 

 

Az alapgép három fő részből áll. Hidraulikusan állítható mellső simító rugólapok egyengetik a talajt a művelő mező előtt. Szerepe az, hogy a kapamező munkamélységét egy viszonylag egyenletes felszínhez tudjuk beállítani. A kombinátor mező 5 sorban elhelyezett, előre ívelő, emelő hatású rugós kapákból áll. Megfelelő átömlési keresztmetszettel, 76,5 mm húzástávolsággal. A folyamatot alapgép esetén szintén hidraulikusan állítható simító rugólapok zárják le.

A gép munkamélységét és a kerekek és a vonórúd pozíciója állítja be. A kiemelő munkahengerre felrakható távtartók adják a gyors és precíz beállítás lehetőségét. A lenyitott szárnyak is kerekeken futnak, így a talajkövetést egyrészt a szárnyak fővázhoz képest elfoglalt pozíciója, másrészt a tandem tengelyeken futó kerekek biztosítják. A tandem kerékfelfüggesztés sima futást biztosít a közúti vontatás során, illetve jól tartja a művelő mezők munkamélységét.

Az alapgép tehát hengerek nélküli, ezáltal jól nyitják a magágyat, de a lezárást csak a hátsó simítók végzik. Cserepesedésre hajlamos talajok esetén ajánlható az opciós tételek között szereplő, állítható szögű- és mélységű rugós elmunkáló boronasor.

 

 

Sok esetben ez kevés lehet, és indokolatlanul több nedvesség távozik el a talajból, mint szeretnénk. Erre az esetre van mód a hátsó rugós borona helyett a már jól bevált 400 mm átmérőjű csőpálcás henger felszerelésére. Ez kizárólag rugóterheléssel fut, kiküszöbölve ezzel a beragadást, mindemellett megfelelő visszatömörítést végez.

 

 

Gyakran előfordul nehéz talajokon végzett szántás elmunkálásakor hogy az erősebb, vagy szét nem fagyott hantokat a simítók és a kombinátor kapák nem képesek elmunkálni egy menettel. Ilyen helyekre javasoljuk a mellső merev kapasort, ami kis talajellenállás mellett garantálja a pontos vetési mélység kialakítását. Az utána következő kombinátorkapák már inkább a keverés, aprítás feladatát végzik. Így tud a gép szélsőségesebb talajállapotoknál is kompromisszum nélküli, jó munkát végezni.

Amennyiben nincs szükség a mellső kapasorra, de a vontató traktor keréknyomait el kell tüntetni, arra az esetre lehet opcióban a mellső kapákkal megegyező kialakítású keréknyom lazítót felszerelni. Ezek is nyírócsapos biztosítással vannak ellátva, a vázon eltolva távolságuk egyedileg állítható.

 

További információért keresse területileg illetékes kollégáinkat!

 

Szöveg: Berta János, termékmenedzser

Kép: AXIÁL Kft.

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek