Vad- és természetbarát gazdálkodás a MANAX precíziós gépeivel

Vad- és természetbarát gazdálkodás a MANAX precíziós gépeivel

Hajas Péter Pál gazdálkodó célja, hogy saját területén bemutassa az ökológiai modernizációra és a precíziós gazdálkodásra alapozott fenntartható fejlesztés lehetőségeit, teszi mindezt a MANAX Kft. gépeinek segítségéve

A természeti erőforrások erőszakos kiaknázására irányuló mezőgazdasági gyakorlatok eredményeként folyamatos az agrárterültek biológiai sokféleségének csökkenése. Ennek következtében a termelés számára nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatások egyre nagyobb köre válik elérhetetlenné. Hajas Péter Pál viszont azon kevesek közé tartozik, aki környezetével harmóniában, fenntartható módon gyakorolja mezőgazdasági tevékenységét.

 

 

A képen balról jobbra: Hajas Péter Pál gazdálkodó és Polgári Zsolt a MANAX Kft. területi képviselője

 

A Nógrád megyei gazdálkodó – vadbiológus kutatóként – 2004 óta foglalkozik a magyar agrártáj legemblematikusabb fajának, a fogolynak a megőrzésével. A fogoly, mint az agár-ökoszisztémák egyik legérzékenyebb faja, jó indikátora a környezet állapotváltozásának. A mezőgazdasági gyakorlat fenntarthatóságáról sokat elmond, hogy az elmúlt fél évszázad alatt az ország fogolyállománya több mint 98 százalékkal csökkent, egyúttal egyre gyakoribbá vált a faj lokális kihalása is.

 

Tudta-e, hogy a fogoly a mezőgazdaság leghasznosabb vadja? Fejlődésük kezdeti szakaszában csibéi kizárólag könnyen emészthető rovarlárvákkal táplálkoznak, majd később fokozatosan térnek át a gyommagvak fogyasztására. A fogoly szorosan kötődik a táblák félig természetes – természetes vegetációval borított szegélyterületeihez, elsősorban a cserjesorokkal tarkított füves mezsgyékhez, útpadkákhoz és árokpartokhoz. A felsorolt élőhelyek fogyatkozása az iparszerű mezőgazdasági tevékenység következtében, a fogollyal egyetemben sok más madár- és rovarfaj állományának csökkenését eredményezte.

 

Nemzetközi és hazai példák alapján ismert, hogy a kedvezőtlen folyamat megfordítható, azonban ehhez szükség van a földhasználat, a vadgazdálkodás és természetvédelem közti harmónia megteremtésére. A kihívás az, hogy a fenntarthatóságot is szem előtt tartó gazdálkodás ne járjon a mezőgazdasági tevékenység jövedelmezőségének romlásával.

 

 

A mezőgazdaság leghasznosabb vadja, a fogoly

 

A talaj termőképességének megőrzése, javítása, az erózió és defláció mérséklése, a változatos élőhely-szerkezetből adódó kedvezőbb mikroklíma, végül, de nem utolsósorban a stabil ökológiai rendszer biztosította szabályozó folyamatok (biológiai növényvédelem, jobb beporzás) egymás hatását erősítve teszik költséghatékonyabbá és eredményesebbé a termelést. Az ökoszisztéma szolgáltatások fejlesztésére alapozó ökológiai modernizáció mellett, kiemelten fontos szerepet játszanak az automata kormányzással, TOPCON rendszerrel vezérelt gépek, melyek az inputanyagok takarékosabb, kijuttatási térképekre alapozott okszerű felhasználását teszik lehetővé.

 

A TOPCON automata kormányzás eszköz- és gépfüggetlen, kiváló alternatívája a szokásos hidraulikus kormányműveknek, ráadásul egyszerűen átvihető egyik gépről a másikra. Nagy nyomatékú, közvetlen hajtású motorja csendes működést biztosít, növeli a hatékonyságot, csökkenti a kezelő fáradságérzetét, a gép kopásait, az átfedéseket és a folyamatköltségeket.

 

Az előzőekben bemutatott korszerű szemléletet 22 év hagyományos gazdálkodása előzte meg, amely alatt, már az agrárpolitikai reformot megelőzően megkezdődött a zöld infrastruktúra hálózat kiépítése, de csak kísérleti jelleggel. A lényeges változást a családtagok használatában lévő hozzávetőleg 450 hektárnyi szántó, gyep és gyümölcsös agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási programokba történő belépése jelentette 2016-ban.

Hajas Péter Pál elmondása szerint a korábban egybeművelt szántók külön-külön kötelezettségvállalással érintett területre történő bontását, illetve az ezeken belüli táblásítást - legfeljebb 5 hektárt elérő blokkokra -, továbbá a tartós zöldugar és méhlegelő sávok programelőírásoknak megfelelő kialakítását a CLAAS bérgépekbe szerelt TOPCON rendszer hiányában sokkal nagyobb kihívás lett volna megvalósítani.

 

 

A MANAX Kft. bérgép flottájába tartozó, TOPCON automata kormányzással szerelt CLAAS AXION 850 típusú erőgépe

 

A béraratástól a gépbérletig terjedő együttműködés során a MANAX Kft. biztosította a gépek folyamatos használhatóságát, a jelentkező hibák azonnali kijavításával, vagy akár cseregép azonnali kihelyezésével. A gépkezelők technológiaváltás miatti kezdeti félelmei az elmúlt egy év alatt szertefoszlottak, megszerették és meg is szokták az új eszközök használatát. A munkafolyamatok tervezhetősége, sebessége és minősége a korábbi időszakhoz képest ugrásszerűen javult a bérgépek, valamint a vásárolt új munkaeszközök egyidejű üzembe helyezésével.

Hajas Péter Pál célja, hogy a hagyományos gazdálkodással szemben, saját gazdasága átalakításának példáján keresztül mutassa be az ökológiai modernizációra és a precíziós gazdálkodásra alapozott fenntartható fejlesztés lehetőségét. További szándéka, hogy az integrált, vad- és természetbarát rendszerből származó élelmiszereket a fogyasztók védjegyrendszeren keresztül meg tudják különböztetni a nagyobb környezeti terheléssel előállított termékektől. Elmondása szerint az Európai Unió több tagállamában már jól működő hasonló rendszerek tovább javítják a magas hozzáadott értékkel járó tevékenység jövedelmezőségét, ami komoly ösztönzést jelent a csatlakozás iránt érdeklődők számára.

Mivel a kitűzött célok megvalósítása rövidtávon nem lehetséges, biztosan számítani lehet a technológia robbanásszerű időközbeni fejlődésére. A rugalmas váltás lehetősége végett Hajas Péter Pál úgy döntött, munkaeszközeit – különösen a növényvédelem és a tápanyag-utánpótlás területén – igyekszik mindig az erőforráshatékony gazdálkodást legjobban szolgáló modernebb gépekre cserélni, viszont erőgépeit továbbra is bérelni fogja.

 

Szöveg és kép: Hajas Péter Pál, ECO-SEED Kft. és Polgári Zsolt, MANAX Kft.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek