Ültetvényvédő Berthoud Raptor

Ültetvényvédő Berthoud Raptor

A permetezőgépek feladata a növényvédő szakmérnök előírása szerint pontosan kijuttatni a hatóanyagot a növény felületére. A növényvédelem precíz, felelősségteljes munkát követel – megismételhetetlen!

A manapság jellemző szeszélyes időjárásban nehéz az optimalizáláshoz közelítő körülmények között elvégezni. Ezért is nagyon fontos, hogy a permetezőgép a legpontosabb permetlé szabályozással, kiváló keretstabilitással legyen alkalmas nagy sebességű munkára.

 

Széles paletta

60-70 centiméternél magasabb növényállomány védelme tratkor vontatású permetezőgéppel jelentős kárt okoz; legalkalmasabbak a nagy szabad magasságú önjárók. A Raptor 105 és 180 centiméter közötti fix-, illetve 125 és 180 centiméter között hidraulikusan állítható hasmagassággal, 3200, 4200 és 5200 literes tartálytérfogattal készül. Az ütésálló polietilén tartály felületi érdessége minimális, ennek hozadéka a könnyű tisztíthatóság. A tartályfenék kialakítása minimálisra csökkenti a műszaki maradékmennyiséget, amelynek hígításához az előírásoknak megfelelő mennyiségű tiszta víz áll rendelkezésre.

 

 

Érvek az önjáró permetező mellett

Az elvárható nagy napi teljesítmény nem képzelhető el az önjáró alépítmény és a permetező felépítmény tökéletes összhangja nélkül. Azonos szórókeret-szélességet alapul véve azért nagyobb egy önjáró gép napi teljesítménye, mert kompakt egység az egész. A kormányzott kerék és a szórókeret távolsága nem éri el a hat métert. Vontatott gépek esetén ez tíz méterhez közelít, így a legkisebb kormánymozdulat jelentős, ostorozó elmozdulást okoz a szórókereten. Terepjáró képessége kiváló a három fokozatú Bosch-Rexroth bolygóműves, hidrosztatikus járószerkezettel. Országúton 40, szántóföldön 0-16, illetve 0-22 km/óra közötti a sebessége. Valamennyi típus képes két- és négykerék-kormányzásra, oldalazó mozgásra, valamint oldalra sodródást korrigáló kormányzásra. A Bosch-Rexroth a keréktárcsával együtt csak körülbelül 46 centiméter széles ezért megfelelő oldaltávolságot hagy a kapásnövények szokásos sortávolságában.

 

Precíz Berthoud-vegyszerezés

A permetezési, keverési, tisztítási funkciókat saját gyártású, nagy munkabírású, kétlépcsős centrifugálszivattyú szolgálja ki. Teljesítménye három bar nyomáson 550 liter/perc, maximális nyomása nyolc bar. A légbeszívásos, injektoros fúvókák, akár hektáronként nagy dózis esetén is üzembiztosak. Előny a visszakeveréskor, hogy nagy mennyiséget szállít kis nyomáson, így nem habosodik a permetlé. A permetezés leállításakor nem kell a tartályba visszavezetni a levet, beállított nyomásértéken marad a permetlévezeték a szakaszolókig.

A hektáronkénti kijuttatandó lémennyiséget egyszerű szabályozni, a szintén saját fejlesztésű eCTronic komputerrel. Nem átfolyásmérős, hanem nyomásadatokkal számol, így nagyobb rugalmassággal követi a munkasebesség ingadozásait, és gyorsabban reagál a táblavégi bekezdéseknél. Nem mellesleg kiküszöböli az átfolyásméréses szabályzással előforduló hibás méréseket, eltéréseket, melyek az átfolyó keresztmetszet változásból, kopásból erednek. Nincs mozgó alkatrész, akkor is közöl információt, ha fúvókán nincs folyadékáramlás, nem kell évenként újra kalibrálni. Azért is remek megoldás, mert az eCTronichoz nincs szükség visszafolyó ágra, ezért kevesebb a műszaki maradék, amit szerváltáskor könnyebb kimosni a gépből. A monitor elő van készítve GPS-alapú automatikus szakaszolásra, tehát ez az opció utólag egyszerűen pótolható.

 

 

Fontos elem: a szórókeret

A szórókeret felfüggesztése közvetlenül hat a permetezés minőségére. A hidraulikus nyitású, paralelogramma emelésű, központi csapon nyugvó, térszerkezetű szórókeret munka közben követi a talajfelszínt, egyenletes a vegyszer eloszlása. A keret nem billeg, így sem a keresztirányú, sem a hosszirányú szóráskép nem tér el a kívánatostól. Rétegvonal mentén permetezve sem igényel a gépkezelőtől különösebb beavatkozást, hiszen a keret mindig a futóművel párhuzamosan áll. A keret lengéscsillapítóinak és rugóinak köszönhetően nem terhelik káros lengések a vázat, ugyanakkor igény esetén hidraulikusan lehet változtatni a keret dőlésszögét. Az 50-255 centiméter közötti magasságban állítható, 24-42 méter közötti munkaszélességű kereten, jól védett helyen helyezkednek el az Inox permetlévezetékek, és rajtuk a négyállású fúvókatartók.

 

A Berthoud végig dolgozik

A magajáró Berthoud permetezőgép előnye, hogy nem szezonális gép, hiszen a tavaszi növényvédelmen túl oldott műtrágyák kijuttatására, deszikkálásra használható. Annál is inkább, hiszen minden Berthoud permetezőgép korrózióvédelme kiváló. A hegesztett vázelemeket hőkezelt poliészter lakk fedi, a kötőelemek függesztőcsapok anyaga rozsdamentes.

A Berthoud Raptor önjáró permetező színvonalas, gyakorlatias megoldásokkal szolgálja a vevői és környezetvédelmi érdekeket.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. szeptember

 

 

Megállapodást írt alá a Berthoud és a Carbon Bee Agtech

 

A Berthoud a mezőgazdaság permetezési szakértőjeként bejelenti együttműködését a Carbon Bee Agtech startup-pal, amely cég a mezőgazdasági mesterséges intelligencia területére szakosodott. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek