Újdonságok a gabonavetőgépek háza táján

Újdonságok a gabonavetőgépek háza táján

Minden gazdaság munkájában fontos szerepet tölt be a gabonavetőgép, a legtöbb helyen jelentősen nagyobb az éves futásteljesítménye, mint egy precíziós vetőgépé.

Sokoldalú, tökéletesen alkalmas apró, vagy speciális vetőmagok kivetésére is. Változatos felhasználást folyamatos fejlesztés biztosítja. Ezekből az újdonságokból mutatkozott be néhány a 2019-es Agritechnica kiállításon.

 

TurboDisc III. generáció

A Horsch gabonavetőgépei közül a Pronto DC az egyik legrégebbi és egyben legismertebb típus. Az évek óta bevált „Pronto-elv” szerint épül fel, amelynek elemei a talajművelés, az egyengetés/visszatömörítés és a vetés. A TurboDisc dupla sornyitó tárcsás vetőcsoroszlya harmadik generációját vezették be most. Egy alig látható, ámde annál lényegesebb elemét, a belső sárkaparót változtatták meg, aminek köszönhetően extrém körülmények között is nagyobb az üzembiztonság. 2019. október 1. után minden gépet így gyártanak. Mivel ugyanezt a csoroszlyatípust használja az Express és Focus vetőgépcsalád, a módosítás e típusokat is érinti.

 

PowerDisc – az új csoroszlya

Az időjárás nagymértékban befolyásolja a mezőgazdasági termelést. Szélsőségei nehezítik a permetezés, a talaj-előkészítés és a vetés koordinálását, hogy minden optimális időben és körülmények között kerüljön a talajba. A területteljesítmény növelése napi kérdéssé vált, aminek egyik kiváltó oka az időjárás változékonysága, másik a munkaerőhiány.

A nagy munkaszélességű (10 méter, 12 méter) Serto SC gabonavetőgép előkészített talajba vet, művelőelemek nélkül; a Pronto TurboDisc csoroszlyája helyett robusztusabb és nagyobb csoroszlyanyomású, paralelogramma-felfüggesztésű PowerDisc csoroszlyával, amely nehezebb körülményekhez is ideális. Szintén dupla nyitótárcsás elvet követve, nagyméretű csapágyakkal látták el, hosszabb élettartamot és nagyobb stabilitást biztosítva. Kialakításakor figyelembe vették a Maestro szemenkénti vetéstechnika tapasztalatait. Az új csoroszlya a Serto vetőgépeken kívül akár már a Pronto DC típusokra is kérhető.

 

Soronkénti lezárás gabonavetésben? – Igen! RowControl elosztótoronnyal

Kukorica és napraforgó vetésekor már szinte alapelvárás a vetőkocsik leszakaszolása. Elektromos hajtású kocsikkal egyszerű, a vezérlő monitort kell „felokosítani”, és GPS-pozíciójellel saját magának tudja a kocsikat szakaszolni a gép. Ezt a Horsch gabonavetőgépekhez is elérhetővé tette az új RowControl elosztótorony. Minden sort külön vezérelt elektromosan működtetett egység szabályoz. A torony a vetőmagáram és légáram kifinomult kezelésével képes a sorokat elzárni anélkül, hogy negatívan befolyásolná a keresztirányú kijuttatást.

 

 

MobilControl – telefonról vezérelhető funkciók

A mobiltelefon a mindennapjaink részévé vált. Eredeti funkcióján kívül – hogy telefonálni tudjunk vele – már alapvető elvárás a fényképezés és internet-hozzáférés. A felhőalapú szolgáltatások és okoseszközök világában hazaérkezésünk előtt be tudjuk állítani lakásunk hőmérsékletét, vagy nyaralás alatt is nyomon tudjuk követni, mi történik otthonunkban. Ezek a hasznos funkciók már a vetőgépeken és permetezőkön is kihasználhatók a MobilControl alkalmazással. Adroid vagy Apple iOS alapon működő telefonokra is elérhető. Egyszerű gépfunkciók kezelhetők vele, például egy leforgatási próba, fúvókateszt, vagy a vetőgépek sormotorjain lefuttatható szimuláció elindítása. A közeljövőben elképzelhető egy szoftverfrissítés lebonyolítása, vagy akár egy hibaüzenet után a távdiagnosztika igénybevétele is. A megfelelő működéshez elengedhetetlen a SmartCan modul, amely csatlakoztathatóvá teszi a gépen működő „munkaszámítógépet” a hálózatra.

 

Szöveg: Szabó Gábor, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 06. szám – AgrárgépShow 2020 különszám

 

 

HORSCH MAESTRO újdonságok

 

Az új Maestro CV a korábbi Maestro CC utódjaként jelenik meg a piacon. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek