Új DeLaval VMS V310 fejőrobot a szaporodás ellenőrzésére

Új DeLaval VMS V310 fejőrobot a szaporodás ellenőrzésére

A világszerte számos gazdaságban nagy sikerrel működő DeLaval VMS V300 fejőrobot mellett most új fejlesztéssel bővül a fejőrobotok generációja.

Az új DeLaval VMS V310 automatikus fejési rendszerrel a tehenek szaporodása közvetlenül ellenőrizhető, segítségével fejés közben automatikusan megtalálható az ivarzó vagy vemhes tehén.

 

A DeLaval új automatikus fejési koncepciója a DeLaval VMS V310 fejőrobot a 2018-ban bemutatott VMS V300 sikereire épül.

A DeLaval InControl mobil támogatás lehetővé teszi az információhoz való hozzáférést a felhasználó számára, valamint a rendszer távvezérlését. A DeLaval PureFlow átlátszó előkészítő kehely víz és levegő egyedi kombinációjával megtisztítja a tőgybimbókat, majd elvégzi a stimulációt és az előfejést, azaz komplett tőgyelőkészítést végez. A legfejlettebb kamera- és képfeldolgozó rendszer, a DeLaval InSight segítségével a robotkar finoman, gyorsan és pontosan végzi az ismétlődő műveleteket, biztosítva, hogy a tehenek a fejés során végig nyugodtak maradnak a fejőállásban. Ezek a funkciók mindkét típus – mind a V300, mind a V310 esetében alapértelmezettek, míg a DeLaval RePro szaporodás ellenőrző funkció kizárólag a VMS V310 sajátossága.

A DeLaval RePro komplett szaporodáskezelő eszköz, amely a VMS V310 részét képezi, beépül a fejési folyamatokba. Segítségével a tejtermelő a fejőrobotban lefejt minden egyes tehén reprodukciós állapotáról pontos képet kap. A progeszteron szinten alapuló automatikus tejminta vételezés és kiértékelés valód idejű ivarzás és vemhesség ellenőrzést biztosít rendellenes szaporodásbiológiájú tehenek esetén is. A progeszteron alapú mintavételezés és elemzés a vemhesség kimutatásának nemzetközileg elfogadott leghatékonyabb és legpontosabb módszere. Jelenleg a gyakorlatban az ilyen progeszteron minták kiértékelése külső laboratóriumokban történik. A gazdálkodók időt, valamint a szaporodással és az indokolatlan üres napokkal kapcsolatos költségeket takaríthatnak meg az új funkcióval.

 

 

A hatékony és gazdaságos szaporodáshoz egészséges tehénállományra és olyan megfigyelési rutinokra van szükség, amelyek észlelni képesek mind az ivarzó, mind a szaporodási betegségekben szenvedő teheneket. Az utóbbi évtizedek genetikai fejlődésében előtérben helyezték a tejtermelést, melynek eredményeképpen a nagy tejtermelésű tehenek gyengébb ivarzási jeleket mutatnak rövidebb időszak alatt. A manuális, vizuális ivarzásészlelés időigényes tevékenység és sok ivarzás gyakran észrevétlen marad. A csendes ivarzások előfordulása pedig egyre gyakoribb a modern tejtermelő telepeken. Egy tanulmány szerint (Dobson et al., 2008) az utóbbi 30-50 évben az álló ivarzást mutató tehenek aránya 80%-ról 50%-ra csökkent, annak időtartama pedig 15 óráról 5 órára, valamint a vemhességi ráta az első termékenyítés esetén 70%-ról 40%-ra esett vissza. Ez gazdasági veszteségekhez vezet a két ellés közti hosszabb időtartam és a további sperma költségek miatt. A világszerte végzett kutatások rámutatnak arra, hogy az önkéntes várakozási időszak (VWP) után minden egyes üres nap 2-5 Euró napi veszteséget jelent a gazdaságoknak. Ez alátámasztja azt, hogy az ivarzásészlelés és a tehenek vemhesítése a modern tejtermelő telepeken központi feladattá válik.

Egészséges tehenek nélkül nem lehetőséges hatékony és gazdaságos szaporodás ellenőrzés. Az utóbbi évtizedek tanulmányai rámutatnak arra is, hogy számos, a laktáció korai szakaszában előforduló betegség hatással van a szaporodási teljesítményre. Ezek a betegségek akár 30 nappal is meghosszabbíthatják a vemhességig vezető időszakot. A laktáció során később a sántaság befolyásolja negatív mértékben a szaporodást, akár 40 nappal is megnyújtva a vemhesség elérését. Ezért olyan fontos minden ilyen betegséget időben észlelni és megtenni a szükséges intézkedéseket.

 

 

A DeLaval VMS V310 az első olyan fejőrendszer, amely automatikusan kimutatja a vemhes teheneket. Ennek eredményeképpen az állatok egészségesebbek, az állatorvosi költségek pedig alacsonyabbak lesznek, hiszen a tehenek a megfelelő időben lesznek vemhesek, hozzájárulva így egy termelékenyebb laktáció megteremtéséhez.

A VMS V310 robot a munkánk 90%-át elvégzi. Korábban ultrahangos vizsgálatokat végeztünk. A RePro használatával erre már nincs szükség, mivel a rendszer pontosan tájékoztat arról, hogy a tehenek mikor vemhesek.” – mondja Christian Legret, egy DeLaval VMS V310 tulajdonos Franciaországból.

 

 

A DeLaval VMS sorozat két modelljének segítségével olyan automatikus fejési rendszer alakítható ki, mely a telepi igényeknek és gazdálkodási stílusnak leginkább megfelel. Mind a VMS V300, mind a VMS V310 olyan alapvető funkciókkal rendelkezik, amelyek biztosítják a tehenek teljes termelési potenciáljának elérését. A VMS V310 nemcsak a tehenek vemhességvizsgálatát végzi el automatikusan, hanem segítségével könnyen megtalálhatók a különböző szaporodásbiológiai zavarokban szenvedő és vetélt tehenek is. Használata során megválaszolhatók a tejtermelő telepeken az olyan gyakran felmerülő kérdések is, mint: beindult-e az ivarzási ciklus ellés után? Valóban ivarzik a csendesen ivarzó tehén? Fennmaradó sárgatest vagy petefészek ciszta miatt nem vemhesül az állat?

További nagy előnye még a rendszer alkalmazásának, hogy az ilyen tehenek kezelésének eredményessége is láthatóvá válik a DelPro Farm Management telepirányítási programjának biomodellje, a DeLaval RePro segítségével.

 

 

A nem vemhes vagy szaporodási problémákkal küzdő tehenek korai felismerése lehetővé teszi a tejtermelő gazdák és állatorvosok számára, hogy hamarabb tegyék meg a szükséges intézkedéseket, végezzék el a kezeléseket az állatokon.

A DeLaval komplett fejőrendszere, a VMS V310 fejőrobot a DelPro telepirányítási rendszeren keresztül biztosítja az összes információt a felhasználó számára, ami ahhoz szükséges, hogy a gazdálkodó meghozhassa azokat a fontos döntéseket, amelyek lehetővé teszik az állomány maximális hatékonyságának és kapacitásának kihasználását úgy, hogy azzal egyidejűleg az állatok jóléte is hosszú távon biztosítva van.

 

Kép: DeLaval

Forrás: AXIÁL Híradó 2020. 02. szám

 

 

A messzi Skandináviában jártunk

 

Az AXIÁL három munkatársa, Pongrácz Gergely és Szabó Tibor szerviztechnikus, valamint Kricskovics Máté alkatrészbeszerző a DeLaval központjában volt oktatáson. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek