A messzi Skandináviában jártunk

A messzi Skandináviában jártunk

Az AXIÁL három munkatársa, Pongrácz Gergely és Szabó Tibor szerviztechnikus, valamint Kricskovics Máté alkatrészbeszerző a DeLaval központjában volt oktatáson.

Témája a legfrissebb VMS V300-as fejőautomata műszaki ismertetése volt. Eddigi márkáinkhoz hasonlóan, DeLaval fejéstechnológiai részlegünknél is fontosnak tartjuk a folyamatos naprakészséget, aminek elengedhetetlen feltétele kollégáink taníttatása, akik így teljes körű szolgáltatást képesek nyújtani partnereinknek. A fejőrobot nemcsak Nyugat-Európa munkaerő-hiánnyal küszködő tehenészeti ágazatában hódít, hanem már Magyarországon is.

 

DeLaval VMS V300

A DeLaval a 2000-es évek elején kezdett el foglalkozni a fejés automatizálásával és az önkéntes fejéssel. A piacon 2018-ban megjelent V300-as modellel mérföldkőhöz ért. Az új verzió talán legnagyobb előnye, hogy nem használ adatbázist a tehenek tőgypozíciójáról, helyette az esetek 99,8 százalékában pontos kamera irányítja a kelyhet felhelyező robotkart, kiküszöbölve a laktációs tőgyváltozások hatását. Vitathatatlan az élőmunka-igény csökkenése is – a fejlett automatizálásának köszönhetően szinte már csak ellenőrizni kell. A jószágoknak maximum egy hetet vesz igénybe az átállás az „önkéntes” fejésre, könnyen alkalmazkodik. Az okostelefonok korszakában élünk, a DeLaval ezt felismerve applikációt készített a VMS V300-hoz, hogy a gazda ugyanazt a felületet tudja kezelni távolról is, mint a robot érintőképernyőén.

 

Kricskovics Máté, Szabó Tibor, Pongrácz Gergely

 

DeLaval oktatási infrastruktúra

Az új technológiának új szerelőkre is szüksége van, ezért a DeLaval központjában, Tumbában (Svédország), oktatótermet létesítettek a jövő fejőházi szervizeseinek. Itt kizárólag csak a V300-zal foglalkoznak, a négy robot nemcsak komplett fejőházként működik, hanem különálló fejőházakat szimulál, így négy csapatot lehet egyszerre oktatni. A csoportok ajánlott létszáma két-három fő, elvárás a megfelelő előképzettség/tapasztalat a hagyományos fejési rendszerekről, mivel a VMS V300 úgy is tekinthető, mint egy kicsibe összezsúfolt fejőház. A méret és a kialakítás változhat, de a fejés alapfeltételeinek – pulzáció, vákuum, a tejhozam mérése és a rendszer precíz tisztítása – mindig meg kell felelni.

 

Az oktatás menete

Az átfogó, kéthetes képzésen hétfőtől péntekig napi tíz órában tartottak előadást a DeLaval VMS V300 technikai támogatói, fejlesztői, az elméletet követően a tanulóknak gyakorlatban kellett használni a hallottakat. A trénerek a témakörben előforduló hibákat szimulálták, és a szervizes kollegáknak e hibák forrását kellett megtalálni és megoldani. Amikor már élesben tapasztalják esetleg ezeket a hibákat, gyorsabban lesznek képesek elhárítani, csökkentve a fejési időkiesést. Továbbá az oktatás lehetőséget adott, hogy a gépek mögötti informatikai rendszert is megismerjék kollegáink, mivel a fejést koordináló panelek folyamatosan kapcsolatban állnak a rendszervezérlő számítógéppel. A jövő szervizeseinek ezt a tudást is kötelező elsajátítani, az ilyen jellegű kihívások újak az ágazatban. A tréning utolsó napján, az AXIÁL-os kollégák kiválóan teljesítették az átfogó elméleti és gyakorlati vizsgát.

 

DeLaval robot oktatások világszerte

A tumbai centrumban évente átlagosan 11 tréninget tartanak, mintegy kilencven főt képeznek ki (22 heti tréning/év). Jó pár régió saját magának tervezi és bonyolítja le az oktatásokat, mint Németország, Kanada, Svájc, és néhány országnak saját oktatóterme van, például Hollandiának, Franciaországnak. Az elmúlt években megnövekedett VMS-eladások miatt nőtt a képzések igénye is, ezt több turnussal oldják meg, továbbá egy-egy nagyobb beruházás előtt a helyszínen oktatják a szervizeseket.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 06. szám – AgrárgépShow 2020 különszám

 

 

Fejés DeLaval VMS V300 fejőrobottal

 

Robotos fejéskor nagyon fontos tudni, hogy a lehető legtöbb tejet fogja leadni a tehén, az összes elérhető adatot összegyűjti a rendszer, a tehén nyugodt lesz az állásban, és megfelelő tőgyvédelemmel lép majd ki az állásból. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek