Több, mint ezren vettek részt az AXIÁL által támogatott PREGA Konferencián

Több, mint ezren vettek részt az AXIÁL által támogatott PREGA Konferencián

A PREGA a tudás és a tapasztalatok átadásának eseménye. Több, mint 100 előadás várta február 19-én és 20-án az ötödik PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás látogatóit, akiknek száma idén meghaladta az ezret.

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum által megrendezett kétnapos konferencia és kiállítás tematikája még soha nem volt ilyen részletes; a szántóföldi, kertészeti és állattenyésztési szekciók előadásai számos technológiai-technikai újdonságot, kutatási eredményt osztottak meg a jelenlévőkkel, emellett a résztvevők konkrét válaszokat kaphattak gyakorlati kérdéseikre.

 

Dr. Terry Griffin, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnökségi tagja is tartott két előadást

 

A konferencián elhangzott többek között, hogy a fogyasztói preferenciák változása nyomán egyre nagyobb szükség van transzparenciára a teljes élelmiszerellátási lánc mentén; egyre több olyan élelmiszert kell termelni egész éven át, ami közel lesz a városokhoz, kisebb a környezeti terhelésük és jobb minőségű a beltartalmuk. Elhangzott az is, hogy számos növénytermesztési probléma köthető a gyenge öntözővíz-minőséghez és az is, hogy az automatizáció mellett a robotizáció lesz a mezőgazdaság piacának vezető irányzata.

 

Szécsi Zoltán, a PREGA nagykövete körbejárta a kiállítást és megfordult az AXIÁL Kft. standján is

 

A beszédekből kiderült, hogy a kormány reagál a változásokra, az első napi miniszteri beszédben elhangzott, hogy elérhetővé fogják tenni a közigazgatási adatrendszerekben rejlő gazdaságfejlesztési potenciált. Nagy adatvagyon áll már most is a gazdálkodók rendelkezésére, amit jelenleg nem tudnak kihasználni – mondta el Nagy István, agrárminiszter. A digitális “agrár-rezsicsökkentés” célja minél több állami adatbázis ingyenessé és elérhetővé tétele.

 

Dr. Nagy István beszámolt róla, hogy a kormány célja minél több állami adatbázis ingyenessé és elérhetővé tétele

 

A témát a konferencia külön szekcióban is tárgyalta, ahol elhangzott: szükség van olyan széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas színvonalú agrometeorológiai információs rendszer kiépítésére, amely hiteles meteorológiai adatokkal támogatja a gazdákat, de a kormányzat döntéshozatalát is segíti.

A legújabb technológai fejlesztésekről is beszámoltak a résztvevők: szó volt sok más mellett a precíziós talajjavításról, a drónok növényvédelemben való felhasználásáról, és olyan öntözési rendszerekről, amelyek segítségével megvalósítható az optimális vízkijuttatás. De elhangzott az is, hogy a teljes hazai gyümölcstermő terület fele korszerűtlen, elavult, potenciálisan versenyképtelen és körülbelül negyede fejleszthető.

 

A legújabb fejlesztéseket az előadások és a kiállítók is bemutatták

 

Az ilyen jellegű konferenciák azért is fontosok – mutatott rá több résztvevő is –, mert nemcsak saját szak- és érdeklődési területük új eredményeit ismerhették meg, hanem a kapcsolódó témák előadásaira, workshopjaira, kerekasztal-beszélgetéseire is ellátogattak, így átfogó képet nyerhettek az agrárdigitalizácó, az agrárinformatika aktuális helyzetéről. Elhangzott az is, jó iránynak tartják, hogy a precíziós gazdálkodás gyakorlati megközelítése a korábbiaknál is nagyobb súlyt kapott.

 

Az idei konferencián is előadott Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője

 

Bolyki Bence, a PREGA főszervezője, az Agroinform.hu portálvezetője a konferencián elmondta: a PREGA innovatív, újra nyitott gazdálkodói rétege ma már szakmai közösséget alkot, ezek a gazdálkodók saját környezetükben továbbadják a tudást és a hozzáállást, így terjesztve a precíziós gazdálkodást.

 

Rengeteg szakmai kapcsolat épült a konferencián és sok gyakorlati kérdésre választ kaptak a résztvevők

 

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke beszédében elmondta: Magyarországon a korszerű vízgazdálkodási, vízhasznosítási rendszer megteremtésével és a rendelkezésre álló modern technológia alkalmazásával jelentősen lehet növelni a mostani agrárkibocsátást, különösen a hozzáadott értéket.

 

Jakab István szerint korszerű vízgazdálkodással és a modern technológiák alkalmazásával növelhető az agrárkibocsátás

 

A PREGA rendezvénysorozat a jövőben is folytatódik, a szervezők célja továbbfejleszteni a konferenciát és más rendezvényeken is bemutatni a precíziós technológiákat. 2020-ban a PREGA február 18-án és 19-én kerül megrendezésre, 2021-ben pedig az ECPA – Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia magyarországi megrendezése következik.

 

Forrás és kép: agroinform.hu

 

 

CFX-750 LITE sorvezető most akcióban

 

A CFX-750 LITE számos fejlesztési lehetőséget magában hordozó sorvezető, kedvező áron. A monitor a hagyományos CFX-750-nel megegyező hardveren alapuló termék, melyet szoftveresen igazítottak a sorvezetés igényeihez. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek