Tapasztalt gépkezelő is tanulhat újat az ekebeállításokról

Tapasztalt gépkezelő is tanulhat újat az ekebeállításokról

"Szántani pedig csak jól szabad!"– ismerjük a mondást és a pölöskei Szévíz 97 Kft. munkatársai mindent megtesznek azért, hogy a 10 éves és a vadonatúj Gregoire Besson Rover ekéből is kihozzák a maximumot.

A Szévíz 97 Kft. Pölöske környékén folytat szántóföldi gazdálkodást 500 ha területen. Belső László termelésirányítóval beszélgettünk, akit megkértünk, hogy a legutóbbi gépkapcsolatuk beszerzése kapcsán kalauzoljon el minket a gazdaságban és mutassa be az üzem technikai hátterét.

 

Új gépkapcsolat dolgozik a Szévíz 97 Kft. területein – fotó: Belső László

 

"Közepes és jó minőségű talajokon gazdálkodunk Pölöske külterületén és a környező települések határában. Csak szántóföldi kultúrákkal foglalkozunk és vetésforgónkat a klasszikus kultúrnövényekből állítjuk össze. Általában 70 ha repcét, 70 ha árpát, 30 ha tavaszi búzát, 130 ha őszibúzát, valamint 100-100 ha kukoricát és napraforgót vetünk – a fennmaradó területen pedig pillangós növényeket termesztünk, illetve pihentetjük ezeket. Talajaink, területi adottságaink lehetővé teszik és bizonyos mértékben igénylik a klasszikus, szántásos agrotechnológia alkalmazását, ezért a gépparkunkat is ennek szolgálatában állítottuk össze.

Erőgépeink és munkagépeink legnagyobb részét az AXIÁL Kft.-től szereztük be, mert hosszú évek óta nagyon jó üzleti kapcsolatban állunk velük. Bármiben kértünk segítséget eddig, az Axiálos csapat szakmailag és emberileg is megtett mindent azért, hogy minél hamarabb és számunkra a legkedvezőbb konstrukcióban találjanak megoldást a problémánkra.

Erőgépparkunk egy Landini flottából áll, amely teljesítménykategóriában az alábbiak szerint oszlik meg:

  • Két darab Landini Vision, az egyik Vison 95, a másik Vision 100-as. Ezek a 90 Le körüliek.
  • Két darab Landpower 135 Techno, amelyek közül az egyik nagyon magas üzemórával működik.
  • Egy Landini 7-180 Active 180 lóerős traktor, amely újonnan beszerzett gépkapcsolat formájában érkezett a gazdaságunkba tavaly egy Gregoire Besson Rover 40 típusú, 4 fejes váltvaforgató ekével csatlakoztatva.

A Landini traktorokkal elégedettek vagyunk, mert nem volt jellemző, hogy eddig komolyabban meghibásodtak volna. Az egyik 135 lóerős Landini traktorunkba üzemi szinten már kiugróan sok üzemóra került, de az eddig szükséges kopóalkatrészek könnyen beszerezhetők voltak – de ettől függetlenül is nagyon elégedettek vagyunk az AXIÁL szerviz szolgáltatásával. Amikor szólunk, hogy szükségünk van valamire, rövid időn belül jönnek és segítenek.

Az új Gregoire Besson ekénk elődje szintén ugyanebből a márkából való, 5 fejes váltvaforgató eke a 7-es sorozatból. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ez a 10 éves Gregoire Besson munkagép egyedüli ekeként teljesített szolgálatot 500 ha területen – és mi minden évben, szinte minden területet felszántottunk az elmúlt évtizedben!

Gondolom, hogy ilyen kedvező tapasztalatok után nem meglepő, hogy az új gép beszerzésekor természetesen újra ugyanettől a gyártótól választottunk.

 

"Jól szántani tudni kell!" – immár tökéletes beállításokkal halad a munka a Szévíz 97 Kft.-nél – fotó: Belső László

 

A tavaly vásárolt Landini – Gregoire Besson gépkapcsolat megérkezését követően az AXIÁL Kft. egy eke-specialista szakembert is biztosított az új munkagép mellé. Az új eke beállítása a gépkezelők oktatásával együtt történt és egy egész napon át tartott a telepen dolgozók nagy érdeklődésének köszönhetően.

Az AXIÁL eke-specialistája a régi eszközünket is beállította és olyan, elsőre apróságoknak tűnő paraméterekre is felhívta a figyelmet, amelyeknek köszönhetően – a korábbi üzemeltetéshez képest – jelentős üzemanyag-megtakarítást is elérhetünk a munka során.

Rendkívül hasznosnak tartottam az oktatást és a pontos beállításokat, és kellemes meglepetésként ért a gépkezelők lelkesedése. Öröm volt látni, hogy a nálunk dolgozó idősebb, profi gépkezelők is tanulhattak új praktikákat." – hangsúlyozta Belső László.

"Jelenleg és a jövőben is azt tervezzük, hogy talajainkat rendszeres vizsgálat alá vonjuk és az eredmények tükrében változtatjuk a technológiánkat. Mint ahogyan korábban is említettem, meggyőződésünk, hogy jól, valamint okszerűen és időszerűen bizony szabad és kell is szántani! Mindezek mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a lazításra, a magágyak professzionális előkészítésére és a talajok vízmegtartó képességének növelésére.

Az időjárási anomáliák, a változó éghajlat, a szigorodó termelési elvárások és a digitális technológiaváltás mind-mind változó környezetet jelentenek a termelők számra, amelyekhez gyorsan kell alkalmazkodnunk. Jó dolog, ha ilyen sok változás között van biztos és állandó partner is mellettünk.

Az AXIÁL Kft.-re nem csupán a gyors alkatrészellátásban és hatékony szervizszolgáltatásban számíthatunk – hiszen már szinte baráti kapcsolat alakult ki közöttünk.

Úgy érezzük, hogy ez a vállalat ismeri a termelők terheit a munkacsúcsok idején, és legjobb tudásuk szerint segítenek nekünk, hogy ilyenkor megállás nélkül mehessen a munka."

 

Forrás: Agroinform.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek