Szeles, meleg időben száradhatnak a talajok

Szeles, meleg időben száradhatnak a talajok

Az elmúlt hét csapadékos időjárásából adódóan romlott a belvíz helyzet az országban, de az előttünk álló héten többnyire száraz, napos, az átlagosnál többnyire kissé melegebb időre lehet számítani, várhatóan csak csütörtökön és pénteken lesznek esők.


A mögöttünk álló héten a hőmérséklet sokat emelkedett a megelőző időszakhoz képest, de az ilyenkor megszokott értékektől még elmaradt, és a hét első felében még sokfelé hűlt a levegő fagypont alá a hajnali, reggeli órákban. Napsütés is jóval kevesebb volt az ilyenkor szükségesnél. A hét első felében csak elszórtan fordultak elő kisebb esők, csütörtöktől azonban 15 és 40 mm közötti csapadék hullott, a legtöbb a Nagykanizsa – Sátoraljaújhely vonal körüli széles sávban.

 

Kép: Pixabay.com


Az év első három hónapjában országszerte több csapadék esett az átlagosnál. A legnagyobb többlet a déli, délnyugati országrészben mutatkozik, itt a 100 mm-t is eléri. A legkisebb többlet a Kisalföld egyes részein, illetve az Alföld keleti, főként északkeleti részén tapasztalható. A talajok országszerte telítettek nem csak a felső, hanem az alsóbb rétegekben is, és különösen az Alföld déli felén és a Tisza mentén nagy területek állnak víz alatt. A melegedéssel a belvíz is egyre nagyobb károkat okoz az őszi vetésben.


A talaj hőmérséklete a felső 20 cm-es rétegben általában 7 és 10 fok között alakul, a hét közepére azonban már mindenütt kevéssel 10 fok fölé melegszik.


A legújabb NDVI vegetációs index térképünkön, amely a március közepi állapotot mutatja, már jóval kevesebb a felhők vagy hó miatt kitakart terület, és a zöld tömeg egyértelmű növekedése látszik. Az anomália térkép zöld színe mutatja, hogy az őszi vetések az átlagosnál fejlettebbek.

 

Kép: Met.hu


Az előttünk álló héten tovább melegszik az idő. A keddre virradó éjszaka egy melegfront súrolja hazánkat, mögötte délnyugati áramlással egyre melegebb, többnyire száraz légtömegek érkeznek fölénk, így kedden és szerdán fátyolfelhős, de többnyire napos időre van kilátás csapadék nélkül, élénk, napközben többfelé erős délies széllel. Csütörtökön és pénteken egy hidegfront hatására átmenetileg több lesz a felhő, és esőre, záporokra is számítani kell. Országosan 1 és 15 mm közötti eső várható, a keleti országrészben, főként a Tiszántúlon valószínű a nagyobb mennyiség. A szél péntekre északira, északkeletire fordul és ismét sokfelé megerősödik. A hétvégén ismét több órás napsütésre és száraz időre van kilátás.


A hőmérséklet a legmelegebb órákban általában 15 és 20 fok között alakul, pénteken várható átmeneti pár fokos visszaesés. Az éjszakák jellemzően fagymentesek lesznek, kedden lehet az északkeleti területek fagyzugaiban gyenge fagy, szerdán már csak talaj menti fagy.


Készült: 2018. április 2.


Forrás: Met.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek