Sikeresen, bioüzemekben

Sikeresen, bioüzemekben

Ökológiai mezőgazdálkodásban speciális gépek kellenek a talajműveléshez vagy a vetéshez? A mezőgép-igények gyakran nagyon hasonlók a hagyományoshoz, mégis más a súlyozásuk. Máris sok bioüzem dolgozik sikeresen a HORSCH gépeivel.

Az ökológiai mezőgazdaság fő ismérvei a gyomok elleni küzdelemben és a célzott tápanyag-kijuttatásban mutatkoznak meg. Különösen a talaj termékenységének megőrzésében és növelésében egyértelmű a párhuzam a hagyományos és a biológiai földművelés között. Professzionális, elismert technikára támaszkodhat az ember. A jövőorientált mezőgazdaság változó perspektívái miatt folyamatosan növekednek, bővülnek a technikai követelmények. A gépek azzal járulhatnak hozzá a kultúrnövények legjobb körülményeinek megteremtéséhez, hogy közvetlenül vagy közvetve hatnak a talaj biológiai, fizikai és kémiai folyamataira.

 

MulchMix kapa szárnyakkal: minimális alányúlás a nagyon lapos vágásért

Lapos átvágás három centiméter mélységig a szárnyak területén. A kopócsúcs gondoskodik a biztos behúzásról.

 

Talajművelés – A siker alapja

A hagyományos talajművelés előnyeit az ökológiai gazdaságokban is felismerték és kihasználják. Hogy javítsák a talaj termékenységét, légháztartását és a nedvességmegőrző képességét, az ökológiai gazdaságok egyre gyakrabban kultivátoroznak.

 

Terrano – Több mint kultivátorozni

A talajt teljes területen, biztosan megművelni, egyike az ökoüzemek újra és újra előkerülő, legfontosabb kihívásainak. Figyelembe véve az előfeltételeket, melyeket műszakilag meg kell oldani, gyorsan világossá válik, miért a HORSCH Terrano sorozat a legalkalmasabb erre.

Első körben alapfeltétel egy kaparendszer, amelyik laposan és teljes felületen tud vágni. A Terrano MulchMix kapáját kereken 30 centis sorközhöz (modellenként eltérő) 37 centiméter széles kapaszárnnyal lehet felszerelni. A szárnyak két helyzetben szerelhetők fel: a mély pozíció a klasszikus tarlóhántási munkához, a második pozíció a nagyon sekély munkamenethez alkalmas.

A kapaszárny szinte párhuzamosan áll a talajjal, ezáltal három centiméter munkamélységtől megbízható a földáramlás. A kopócsúcs ilyenkor körülbelül három centiméterrel mélyebben fut, és még nagyon kemény, vagy száraz talajban is gondoskodik a szükséges behúzásról. Ez tavaly számos régióban érvényesült pozitívan. A sekély talajművelés egy további lényeges eleme a pontos mélységvezetés. A Terrano FX-et és GX-et nagyon pontosan vezeti a hátuljára szerelt henger. Elöl a traktor hárompont-függesztése veszi át a mélységvezetést. A vontatott Terrano GX-et az első részen a mélységtartó kerekek támasztják alá biztosan, agy az erőgéptől függetlenül tudja követni a talajfelszínt.

A gyomok elleni küzdelemben fontos, hogy a növények közvetlenül a gyökér fölött legyenek leválasztva. Ez gyakran igényel kétszeres munkát, különböző szempontok alapján. Az első munkamenetben a lehető legalaposabban dolgoznak, a növény legnagyobb részét leválasztva. A második munkamenetben kicsit mélyebben dolgoznak, hogy a növényeket teljes mértékben elpusztítsák. Az erőteljes gyökérrendszerű gyomok elleni harchoz, mint például a mezei acat nagyon megfelel a Terrano. Lehetőséget nyújt lapos átvágásra körülbelül 12 centiméternél. Ez akkor a leghatékonyabb, amikor „éhezik” a vízszintes gyökérrendszer. Mindig fontos figyelembe venni, hogy a gyomosodás függ a talaj állapotától is – így a talajmunkákkal kiváltható a gyomok elleni küzdelem egy része, természetesen a vetésforgó rendszerébe ágyazva. Ráadásul, ha a felszerelések között van gyomfésű is, azzal ki lehet húzni a felületi gyomokat, elősegítve kiszáradásukat. Mostanában egyre többen érdeklődnek a vázba integrált járószerkezetű, háromgerendelyes Terrano GX után. E rendszer új kiadása nagyobb szerepet játszhat a jövőben. Az ökológiai növénytermesztésben további fontos tényező a köztesnövények termesztése. Ha mélyebben kell lazítani a talajt, akkor olyan növényt kell használni, mely „életre kelti” a talajt. Elegáns megoldás lehet ilyenkor a Terrano egy MiniDrill-lel: műtrágya-kijuttató felépítménnyel kombinálva a nagy szemű vetőmag is lejuttatható a kívánt mélységbe.

 

Lúdtalpkapa, lapos, teljes felületű átvágásért

Vetőmagágy-előkészítés lapos vágással

 

Cruiser – Tarlótól a magágyig

Már jó három éve dolgoznak a gazdák a legkülönfélébb helyeken az új HORSCH Cruiser XL, illetve SL gépekkel. Az XL rövidítés a vontatott hatgerendelyes, 5-12 méter munkaszélességű eszközöket, az SL pedig a négygerendelyes hárompont-függesztésű eszközöket foglalja össze, 4,5 és 6 méter munkaszélességgel. Mindegyik Cruiser központi elemei a HORSCH rugóskapák, melyek a tisztán rugóskapák előnyeit (porhanyítás és sekély munkák) kombinálja a merevkapák előnyeivel (határozott kioldóerő és a kapa vágásszögének biztos tartása). A 150 kilogrammos kioldóerő elég, hogy 15, illetve 16 centiméteres sortávolsággal, tisztán vezesse a megfelelő mélységben és pozícióban a Cruiser kapáit. Előnyös a munkamélység precízen tartása – ami a lapos, teljes felületű vágás alapfeltétele. A Cruiser kapaválasztéka az 50 milliméteres keskeny kapától a 200 milliméter széles lúdtalpkapáig terjed, melyek a jövőben teljes keményfém-kopásvédelemmel lesznek elérhetők. A kapák széles spektruma teszi a HORSCH-ot univerzálisan alkalmazhatóvá, a tarlóhántástól a felületek mechanikus „feketén tartásán” át a vetőmagágy-készítésig. A biológiai gazdaságokban a teljes felületű vágás mellett gyakran alapvető fontosságú az impulzusok száma is, amelyekkel az eszköz a talajra, illetve a leküzdendő növényállományra hat. Így például a fűféléknél nő az eredményesség, ha egy menetben többször hat az eszköz a talajra. Ilyenkor mutatkozik meg a négy illetve hatgerendelyes Cruiser előnye.

 

Nyomott tartályos gép, egyszerű váltás lehetőségével 15-ről 30 centiméteres sortávra

Kapálható állomány 30 centis sortávolsággal

 

Vetés hosszú távú hatásokkal

Egy olyan fejlesztés, amelyet az ökológiai gazdálkodásnál érdemes figyelemmel kísérni, a széles sorban vetés és a mechanikus kapálás. A széles sorközök miatt a sorban csökken a gyomosodás, és részben jobb gabonaminőség érhető el.

A HORSCH Pronto DC/AS működési elve jó minőségű magágyról és a precíz vetőmag-kijuttatásról gondoskodik. A vetőmag-kijuttatásról gondoskodik. A vetőmagok lehelyezési mélysége két szempontból fontos az ökológiai gazdálkodás sikerességéhez. Egyrészről a gyors és egyenletes csírázáshoz és a fő növénykultúra versenyképességéhez el kell találni a növénykultúra ideális vetési mélységét. A határozott, egyenletes vetésmélység másik szempontja akkor lép életbe, amikor „vakon” kell gyomfésűzni, és a vetősort nem szabad megsérteni. Ebben az esetben a HORSCH Pronto a TurboDisc vetőcsoroszlyával tartja megbízhatóan a vetési mélységet. A TurboDisc vetőcsoroszlyát mélységtartó kerék vezeti nagyon pontosan, és csoroszlyaként akár 120 kilogrammos, pontosan beállítható nyomás tartja optimálisan a talajban az egyes csoroszlyákat, még nehéz talajkörülmények és nagy sebesség esetén is.

A Pronto standard vetősor-távolsága 15 centiméter. A kultivátorozó gazdaságok a Pronto AS és DC gépeket (6 méteres munkaszélességtől) két elosztótoronnyal szerelik fel, így könnyen tudnak 15-ről 30 centiméteres sortávolságra váltani. A 30 centis sortáv nagyon jól ápolható a rendelkezésre álló kultivátoros technológiával. A pneumatika e fajtája lehetővé teszi, hogy sarkokat és csúcsokat, melyeket nem lehet, vagy nem akarnak kultivátorozni kis erőfeszítéssel, szűk sortávolsággal vessenek, és a szántóterület egyenes darabjait 30 centis sortávval készítsék elő a kapálási munkafolyamatra.

A Pronto sorozatot akár három komponens tartályaival lehet felszerelni. Ez a lehetőség leginkább a biológiailag gazdálkodó üzemek körében egyre kedveltebb. Dupla tartállyal és PPF-felszereltséggel (a Pronto 3 és 6 DC és a Pronto 6 AS) lehetőség van a nagy szemű vetőmagot a PPF-csoroszlyákon keresztül mélyebbre helyezni, ami a keverék- vagy köztes vetésnél nagyon előnyös lehet.

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. 2. szám

 

 

Itt a legfrissebb terraHORSCH! (+magazin)

 

1969-ben Brunhilde és Dankwart Horsch gyerekeikkel együtt bérlőként Sitzenhofba költöztek. Ennek már ötven éve, és azóta mindenhol megismerték a Horsch nevet. A legfrissebb terraHORSCH újságból megtudhatják, honnan indult és hová tart a német cég. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek