„Őrült” egy menet volt - traktorral fogták a fiatalokat!

„Őrült” egy menet volt - traktorral fogták a fiatalokat!

Sikerült rátenniük egy lapáttal a Hódmezőrület 3.0 szervezőinek: az AXIÁL Kft. idei mezőgépész-toborzó fesztiválja az eddigieknél is több programot és gépet sorakoztatott fel. A látogatók a régmúlt és a modern kor darabjainak többségébe is bepattanhattak.

Elképesztő hangerővel és füsttel indult be a Hódmezőrület 3.0-án a harmincezer köbcentis, ezer lóerős motor, amely egykoron egy Dromader típusú mezőgazdasági repülőgép „szíveként” szolgált „nyugdíjazásáig”.

Mindez a jelenet rendezvény egyfajta szimbólumaként is szolgált: nem sokkal ezután ugyanis régi idők mezőgépei vonultak fel hosszú sorokban, nem messze tőlük pedig driftelő autók csikorgó kerekei húztak sűrű gumifüstöt maguk után. Az éles kontraszt nem véletlen, hiszen a szervezők minél szélesebb réteghez szerettek volna szólni ezúttal.

 

 

„Idén az egész család számára igyekeztünk sokrétű programot összeállítani, persze nem titkolt célunk volt, hogy mindeközben felkeltsük a fiatalok érdeklődését a mezőgépész szakma iránt is” – mondta lapunknak Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója, akinek tapasztalatai szerint mostanra végre történt némi előrelépés ebben a témában. „Az idei évben emelkedett a szakiskolai jelentkezők száma ezen a területen s a gödöllői Szent István Egyetem is 10-15%-os növekedésről számolt be nekünk az ezekre a szakokra felvételt nyertek arányában” – számolt be a pozitív tendenciáról Umenhoffer Péter.

 

 

Márpedig erre most nagy szükség van, hiszen ahogy azt Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az esemény megnyitóján hangsúlyozta, az elmúlt öt év egyik legnagyobb kihívása a hazai agrárium számára a munkaerőhiány. Szerinte az ehhez hasonló rendezvények nagy segítséget jelenthetnek abban, hogy a fiatalok közelebb érezhessék magukhoz a mezőgazdaságot. A helyettes államtitkár egyúttal elmondta, hogy az agrárágazat számára a mezőgépészet rendkívül fontos, hiszen a tavalyi esztendőben 152 milliárd forgalmat bonyolított le az ágazat. Elmondható, hogy az egyik legnagyobb arányú növekedés a precíziós gazdasághoz köthető gépforgalmat jellemezte.

 

 

„Utóbbi az az irány, ami akár egy városi fiatal számára is vonzó lehet” – emelte ki Juhász Anikó, hozzátéve, hogy ezen technológia ismeretének alapját a szakiskolai rendszer adja meg, ami éppen ezért az Agrárminisztérium háttérintézményeként komoly támogatásban részesül.

 

 

„Szükségünk van rátok!” – szólt ezt követően rendezvényen megjelent fiatalokhoz Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, akinek szavai szerint a mezőgazdasági gépek technológiája nagymértékben fejlődik, ezekben az időkben pedig nagy szükség van az új eszközökhöz értő, azokat kezelni és karbantartani tudó szakemberekre. A tulajdonos-ügyvezető ehhez kapcsolódóan a Hódmezőrület 3.0 egyik fő programját hozta fel példaként: az AXIÁL Kft. és a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közös kezdeményezésének, az „Éld át igazából! - Legyél Te is mezőgépész!” verseny első fordulójára ugyanis e rendezvényen került sor.

 

 

Négy szakiskola tanulói versenghettek meg ez alkalomból egymással s persze a gépekkel – egyebek közt szántóföldi kultivátor kapáját kellett cserélniük időre, napi karbantartásokat kellett végezniük egy traktoron. Illetve erőgépet és pótkocsit kellett egymáshoz kapcsolniuk, majd pedig manőverezni velük. Mint az délutánra kiderült, a feladatokban a legjobbnak a „Somogyi betyárok” csapata bizonyult, akik a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond Szakközépiskolából és Szakiskolából érkeztek a rendezvényre, ami idén igencsak emlékezetesre sikeredett. A gépes bemutatókon és tesztvezetéseken túl ugyanis kutyás programokkal, videojátékokkal, gyerekeknek szánt foglalkozásokkal és számos egyéb érdekességgel készültek a szervezők, akiknek minden bizonnyal nehéz dolguk lesz, ha túl akarják szárnyalni mindezt a jövő évi Hódmezőrületen.

 

Forrás és kép: magyarmezogazdasag.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek