Nyerő Horsch lapok: a Joker és a Király

Nyerő Horsch lapok: a Joker és a Király

A hasonlat persze kissé sántíthat is, de tény, hogy sok magyar gazdálkodó már ezekkel a szavakkal jellemzi röviden és tömören a Horsch Joker rövidtárcsákat és a Horsch Tiger nehézkultivátorokat.

Riportalanyunk, Ács László megerősíti, hogy ez a két gép valóban nyerő húzásnak bizonyult az üzemeltetés „pókerpartijában”, mégpedig a szélsőséges kartali földek nehéz körülményei között.

A családi gazdaság jó 400 hektáron termel, ahol a 17-35 aranykorona közötti földeken minden előfordul, az agyagos, kötött talajoktól a csernozjom vályogig. Gazdálkodásuk fele 200 hektár körüli búza, emellett 61 napraforgó, 60 repce, a maradék pedig vetőmag-borsó. „A szélsőséges időjárás miatt kukoricatermesztésre ez a vidék alkalmatlan, ezért csak 10-15 hektárnyi kukoricát szoktunk évente vetni. Azt is a laposabb, vizesebb részekre, mert különben nem lesz semmi belőle. Itt, a Cserhát délkeleti részén a szél elfújja a felhőket, nincs eső. Tavaly kukorica volt a gépudvar mellett, augusztus elején jött az a nagyon nagy forróság. Az akkor még gyönyörű szép, méregzöld kukoricaállomány szombatra besárgult, aratható volt” – mondja a 2002 óta családi gazdálkodó Ács László.

 

 

A gépesítés jó színvonalúnak nevezhető, nagyon öreg munkagépet nem is látni az udvaron. Kitűnik a két Horsch, a hatméteres Joker RT rövidtárcsa és a 3 méteres Tiger 3 MT nehézkultivátor. „Nagyon kellettek nekem ezek, mert a mulcsos technológia felé hajlunk. Szántani csak akkor szántunk, ha kicsúszunk az időszakból, és inkább akkor is már csak a kukoricaföldeket. Változott az én szakmai nézetem is, pedig nem ma kezdtem, még DT-75-össel is dolgoztam, na meg persze Rába-Steigerrel. A tárcsás munkaeszköz nagyon fontos része gazdaságunknak, hiszen betakarítás után többféle műveletre használható. Volt ilyen tárcsám korábban is tarlóhántásra, őszi elmunkálásokra, de én tovább akartam lépni a minőség felé, ezért lecseréltem. A mi a talajainkat a vízmegőrzés végett azonnal vissza kell zárni, ezért mindig hengerezni kellett. Egy hagyományos tárcsa és henger gépkapcsolat nagyon hosszú szerelvény, de kell hozzá plusz 100 lóerő is. Képbe került egy komolyabb tárcsa, hengerrel már egybeépítve; így vettem meg tavaly a Joker RT rövidtárcsát.”

„A technológia persze igényelt egy nehézkultivátort is, főleg az alapozó talajelőkészítésekre. Ilyet már 2005-ben is vettem, s azt a márkát váltottam ki egy erősebb gépre, a Horsch Tiger-re 2014-ben, elsősorban a repce miatt. Az pénzes növény, de egyúttal érzékeny, és embert próbáló is, de kellett egy jó gép, mert apró mag elé apró morzsás föld kell! Figyeltem az új technikákat, s megjelentek a kultivátorkapák előtti tárcsasorok is, így már kombinált nehézkultivátoroknak is nevezhettük azokat. Döntő volt a Horsch kapák formája; először nekem furcsa is volt, de szinte átforgatta az egész talajt. Egy menetben ezzel a Horsch Tigerrel megcsinálok olyan talajt, mint egy másikkal kettőben. Lazítás, keverés, porhanyítás, meg a végén visszatömörítés: négy munkaműveletet végez el a Horsch Tiger egy menetben.

 

 

Gépszemlét tartunk az udvaron, s az az igazság, hogy nem is látok más axiálos eszközt. Tovább kötözködöm kicsit, hogy miért ezeket választotta mégis a gazda? Nyilvánvalóvá válik, hogy Ács László nem egy elkötelezett ember. „Úgy okoskodtam, hogy a minőség a legjobb befektetés! Ilyen szemszögből néztem szét a kiállításokon; más gazdálkodóknál is érdeklődtem, láttam, hogy nekik is van hasonló, kérdeztem mi a tapasztalatuk. Ezeket összevetve elszántam magam, hogy veszek egy rövid tárcsát. Leinformáltam más márkákat is, hogy dolgozik, mit csinál, törik-e, s ez alapján választottam a Jokert. Utána beszéltem az AXIÁL Kſt . képviselőjével, akivel elmentünk Üllőre, a telephelyre, megnéztük, hogy néz ki a valóságban is a gép, s utána megkötöttük az üzletet. Orosz Zoltán azóta is nagyon korrekt és segítőkész minden szakmai kérdésben.”

„Ekkor már volt a céggel kapcsolatom, mert a Horsch Tiger korábban került ide. Az egyik helybéli gazdának volt egy négyméteres változata, láttam a munkáját és ő is, én is nagyon meg voltunk vele elégedve. Ez döntően hatott, mert a gazdálkodói referencia talán a leghitelesebb értékmérő. A korábbi gépem meg a Tiger között munkaminőségben óriási különbséget láttam, és ez nem túlzás; azt mondtam, hogy nekem is kell egy ilyen gép. A Tigert mi általában húsz centiméter mélyen járatjuk nyáron, és késő ősszel is. Ez a gép a kemény, erős rögöket, vagy a kiszáradt hantokat is képes felszaggatni, összetörni, majdnem, hogy vethető állapotra. Ennyi a lényege. Üzemeltetése pofonegyszerű, mint maga az egész gép. Felakasztjuk a három pontra, összedugjuk a dugókat, kivesszük a talpat, felemeljük, visszük, és nagyon jól működik a határban. Erős és megbízható, bár egy törésünk azért volt; az egyik tárcsatag tartója letört, de igazából ez a gépkezelőm hibájából adódott. Úgy fordult, hogy a tag leért a földre és valaminek törnie kellett. A lényeg, hogy több mint ezer hektár után sincs semmi deformáció, semmi hiba a Tigerrel. Hozzá kell tennem, hogy mi nagyon odafigyelünk a gépek napi átnézésére; ha bármilyen kis probléma van rajta, mindjárt megcsináljuk, mert az csak növekedni fog.”

 

 

Átballagunk a rövidtárcsához, s kérdem is, hogy tényleg nyerő lap-e a Joker? Párt alkotnak-e a Királlyal, azaz a Horsch Tigerrel, alkalmazható-e egy technológiában? „Ez a rövidtárcsa szinte mindent helyettesít. A Jokert igazából a Horsch Tiger után használjuk elmunkálásra, alapvetően pedig tarlóhántásra, tarlóápolásra, tarlókezelésre, illetve mindenféle talaj elmunkálására.

A Horsch Tiger után, kimondottan jó minőségű munkára képes. Elsőként kiváló például a búza utáni sekély tarlóhántásra. Ami már borsóföld volt, vagy repce lesz, azt már eleve a Horsch Tigerrel csináljuk. Utána a terület kizöldül, lazul, megy rá a csapadék, utána a Horsch Jokerral nagyon jó minőségű talajt lehet elérni. Olyan 10-12 km/óra sebességgel húzzuk, ami jól segíti a megfelelő porhanyítást, keverést, egyengetést. Ezt már több mint négyszáz hektáron bizonyította hiba nélkül. A traktorra csatlakozás, a hidraulikus nyitás-csukás, közúti vonulás pofonegyszerű. Nagyon jó vele közlekedni, jó a gumik teherbírása, lényeges, hogy ezt a tömeget elbírják. Könnyen nyitható és csukható, kinn a táblán egy karmozdulatra szétnyílik minden és dolgozhatunk. Tudom, hogy van már újabb, nagyobb tárcsalapokkal felszerelt változata is a Jokernek, de nekem elegendő ez, legalábbis egyelőre. Ajánlani tudom másoknak is, mivel ez a rövidtárcsa kártyanyelven szólva igaz Jolly Joker, azaz mindent helyettesíteni lehet vele, egy igazi univerzális eszköz.”

„Az első találkozásom a géppel emlékezetes volt. Meghozta a kamion, s amikor megláttam a tréleren, megijedtem, hogy fogom levenni, rá kellett állnom a traktorral, mondtam is: Úristen, biztos le fog borulni ez a gép! Fel kellett tolatni, a traktorkerekek félig lelógtak a ferde rámpa mindkét oldalán. Nem is volt egyszerű, mert nem tudtuk beakasztani a szöget. Még rá kellett segíteni a teleszkópos rakodónkkal, meg kellett billenteni, hogy beugorjon a csap a vonószembe. Kalandos levétel volt, az biztos. Kivert a verejték, mire leálltam a géppel a kamionról. Talán ezért is mondhatnám, hogy ezt a Jokert innen senki nem viszi el, egyrészt mert nagyon jó gép, másrészt meg nagyon bonyolult felállni vele. Harmadrészt pedig ez már a sajátom, úgyhogy ezt senki nem viszi el, ha csak én el nem adom.”

 

Szöveg: Dr. Soós D. Sándor, szakújságíró

Fotók: Bese Zoltán

Forrás: AXIÁL Híradó 2018. július 26-28. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek