NEXOS most rugózott első híddal

NEXOS most rugózott első híddal

A keskeny nyomtávú CLAAS NEXOS traktor mostantól rugózott, összkerék-meghajtású első híddal is rendelhető. A PROACTIV rugózás, amely mind a szántóföldön, mind a közúton megnöveli a vezetési kényelmet, a NEXOS VE, VL és F típusokhoz érhető el.

PROACTIV rugózás a maximális vezetési kényelemért

Minden NEXOS modell felszerelhető az új PROACTIV elsőhíd-rugózással. A két, ferdén kifelé elrendezett csillapító henger a traktor súlyát optimálisan oszlatja el az első tengelyen. Ez passzív billenésstabilizálást nyújt a kanyarokban, ami gyors közúti, szántóföldi haladásnál és a szántóföldi munka során optimális vezetési kényelmet biztosít. Ezen kívül a nehéz munkaeszközökkel is biztonságosabb a haladás, mivel megakadályozza a gépkapcsolat ingadozását. A csillapító hengerek a tengely mögé vannak beépítve. Ez az elrendezés óvja a munkahengereket a sérülésektől.

A kettős hatású rugózás 80 mm-es rugózási utat kínál, biztosítva ezzel a munka közben kialakuló ütődések nagy részének elnyelését. Fordulási sugara ugyanakkora, mint a standard elsőhídé. A rugózott első hidat a vezetőfülkéből állítva, háromféle módban lehet használni: automatikus, manuális (kézi) és kikapcsolt mód. Manuális módban egy potenciométerrel (rezisztív feszültségosztó) szabályozható a magasság, például a munkagépek egyszerű lekapcsolásánál. Az automatikus mód kiegyenlíti a terhelésváltozásokat, és az optimális rugózás elérése érdekében mindig középső helyzetben tartja a felfüggesztést.

Az aktuális NEXOS sorozat, melyet a 2016-os EIMA kiállításon mutatott be a CLAAS, 14, egymástól teljesítményükben és méretükben különböző traktor modellt foglal magába.

 

 

A NEXOS már ismert főbb jellemzői a következők:

 

Erőteljes motorok

Minden modellben FTP 4-hengeres motor dolgozik, amelyek kellemes futást és nagy teljesítményt nyújtanak különlegesen alacsony rezgés mellett. Az elérhető motorteljesítmény 75-112 lóerő lehet, illetve 103 lóerő a NEXOS VE modellnél, amelyet különlegesen keskeny szőlősorok között végzett munkára terveztek. A CLAAS POWER MANAGEMENT-tel (CPM) szerelt 250 VL és 250 F top modellek 103 lóerős motorjaival a TLT-hajtást igénylő és szállítási munkák során akár 9 lóerős többletteljesítmény (boost), és akár 440 Nm-es maximális nyomaték is elérhető.

 

 

Fordulatszám állítás gombnyomásra

Az elektronikus Common-Rail befecskendezéssel a NEXOS szériatartozéka a motorfordulatszám-memóriamodul, amihez opcionálisan egy másodlagos memóriamodul is rendelhető. A motorfordulatszám pontos utánállítása gombnyomással lehetséges, miáltal a TLT-hajtást igénylő munkáknál így minden pillanatban a megfelelő motorfordulatszám, és ezzel nagy teljesítmény áll rendelkezésre. A motorok hosszabb, 600 üzemórás szervizintervallumokat tesznek lehetővé.

 

NEXOS motorteljesítmények

Modell Max. teljesítmény* (kW/PS) Max. fordulatszám* (Nm)

NEXOS 250

(csak F és VL)

82/112 (beleértve a 9 LE többlet teljesítményt CPM**-mel) 440
NEXOS 240 76/103 406
NEXOS 230 68/92 366
NEXOS 220 62/85 334
NEXOS 210 55/75 309

*ECE R 120 szerint

**CPM (CLAAS POWER MANAGEMENT): Elérhető többletteljesítmény (boost) a CLAAS traktoroknál, melyek meghatározott üzemi körülmények között elérhetők.

 

Optimális kipufogógáz-kezelési technológia kedvező méreteknél

A NEXOS változatok méretei 1 méteres szélességgel kezdődnek a VE, szűk sorok közé ajánlott modellnél. A szélesebb szőlősorokhoz az 1,26 méter széles VL modelleket, míg gyümölcsösbe az 1,45 méter széles F modelleket ajánljuk. A különböző modellek motorjai a kompakt méretek ellenére a legmodernebb kipufogógáz kezelési technológiákkal, mint a dízelrészecske szűrő, dízeloxidációs katalizátor és a külső, hűtött füstgázgáz-visszavezetéssel vannak ellátva, így megfelelnek az EU-s IIIb (Tier 4i) károsanyag-kibocsájtási normáknak.

 

 

„Darázsderék”-konstrukció a nagyobb fordulékonyságért

Az első tengely előtt és mögött minden új modellen látható a karakteres törés, az úgynevezett „darázsderék”, mely a CLAAS nagytraktorainál már ismert és elismert. Ez a fordulás során nagyobb ráhatást tesz lehetővé, mivel a fordulási sugár egyértelműen kedvezőbb lesz. A 88 milliméterrel rövidebb frontfüggesztés és az 50 milliméterrel nagyobb keréktáv a traktort még fordulékonyabbá teszik, így biztosítva a maximális nyomtartást. Az opcionálisan rendelhető összkerék-meghajtás szögállás-szenzorral, amely például tábla végi fordulónál egy bizonyos kormányzási szög fölött a négykerék-meghajtást automatikusan kikapcsolja, különösen nagy fordulékonyságot jelent a NEXOS traktoroknál.

 

A gépkezelő nagyobb kényelme

Nagy helyet és komfortérzetet biztosít a lapos hajtómű-ház, az opcionálisan elrendezett kiszolgáló elemek, és egy digitális színes kijelző a műszerfalon. Ezen kívül a hátsó kábelcsatornán kívül a NEXOS traktorokon szériatartozékként elöl is található kábelcsatorna, így a front adapterek saját vezérléssel akár csukott kabinablaknál is vezérelhetők. A NEXOS F rakodóváltozatban is elérhető.

 

 

Öt hajtómű variáció

A legújabb hajtóműváltozatnál a mechanikus erőátvitel 24 előre- és hátrameneti fokozatát REVERSHIFT elektronikus irányváltóval kombinálták. Ez elektronikusan vezérelt, különösen kopásálló lamellás tengelykapcsolóval dolgozik. A NEXOS öt elérhető hajtóműváltozatához a topfelszereltségben a 24 V / 12 R meghajtás is hozzátartozik REVERSHIFT és TWINSHIFT (két terhelés alatt kapcsolható fokozat) váltókkal.

 

NEXOS hajtóművariációk

Sebességek száma Fokozat Csoportok Irányváltó Váltó típus
24 V / 12 R 4 3 REVERSHIFT TWINSHIFT
24 V / 24 R (csak F és VL) 4 3 REVERSHIFT mechanikus, kétszeres
24 V / 24 R 4 3 mechanikus TWINSHIFT
24 V / 24 R 4 3 mechanikus mechanikus, kétszeres
12 V / 12 R 4 3 mechanikus -

 

A frontfüggesztés

A frontfüggesztés sok részletmegoldást kínál a nagyobb rugalmasság érdekében. Így minden modellnél rendelhető kihelyezett kör, illetve szabad visszafolyó ág. Alternatívaként a hagyományos 1000 fordulat/perc kardánhajtáshoz az új NEXOS traktoroknál a egy 540 ECO 1/perc fordulatszámú TLT is rendelkezésre áll.

 

 

Hidraulika minden eshetőségre

A NEXOS két hidraulikateljesítménnyel érhető el. Egy hidraulikaszivattyú 60 liter/perc szállítási teljesítménnyel minden hidraulikus eszközt kiszolgál. A nagyobb hidraulikateljesítményt igénylő munkákhoz egy külön a hátsó függesztést ellátó 27 liter/perc teljesítményű szivattyú is rendelkezésre áll. Összesen négy mechanikus kihelyezett kör érhető el. Szükség esetén 4 elektrohidaulikus kört is alkalmazhatunk, melyeket két elektronikus billentyűről és az ELECTOPILOT keresztkapcsolóról irányíthatunk. Ezek mindegyike mennyiségszabályozható, a billentyűsök pedig időzíthetők is.

 

3,5 tonnás súlykorlát is lehetséges

Bizonyos országokban, hogy a NEXOS személyautó jogosítvánnyal is vezethető legyen, rendelhető a traktor 3,5 tonnás megengedett legnagyobb össztömeggel. Ennek leginkább a kommunális felhasználásnál van jelentősége.

 

 

A CLAAS standját megtalálják az EIMA 2018 kiállításon a 19-es csarnok A12-es standján.

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: CLAAS

 

 

 

CARGOS 8500 most tridem futóművel, 30,5“ abroncsokkal

 

Hogy minden körülmény esetén a legnagyobb mértékű talajvédelmet biztosítsa, a CLAAS CARGOS 8500 kocsijait most tridem futóművel és 30,5‘‘-os abroncsokkal kínálja, ami egyedülálló kombináció ebben a szegmensben. Az új kombikocsi raktere 41,5 m3 (DIN). >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek