Mi alapján érdemes szervestrágya-szórót választani?

Mi alapján érdemes szervestrágya-szórót választani?

Az Agroinform.hu e heti körkérdésében a tápanyag-utánpótlás, azon belül is a szervestrágya-szórók jellemzőivel és a gépválasztás kritériumaival foglalkozik.

A következő kérdésekre kereste a választ:

1. Milyen szempontok alapján vásároljunk szervestrágya-szórót? Fontos a gazdaság mérete, a keletkező szervestrágya mennyisége, az erőgépünk teljesítménye?

2. Miért válasszunk láncos-kaparóléces vagy letoló rendszerű és miért szalagos megoldást? Hogyan tudjuk mérni a kijuttatott trágya mennyiségét? Mennyire fontos, hogy mérleges legyen gépünk vagy összeköthető GPS-es fedélzeti komputerrel?

 

Az AXIÁL Kft. képviseletében Sebesi István, az Annaburger márka termékmenedzsere válaszolt a kérdésekre.

A megfelelő kialakítású és méretű szervestrágya-szórók kiválasztása összetett kérdés. A gazdaságunk mérete mellett figyelemmel kell lennünk az éves szinten kiszórandó trágya mennyiségére, illetve arra, hogy milyen anyagot akarunk a területre kijuttatni a gépünkkel. Ez utóbbi tényező lehet a hagyományos értelemben vett szerves vagy istállótrágya, de igen gyakran előforduló igény a mésziszap, komposzt vagy akár szennyvíziszap kiszórása is.

Akkor a leghatékonyabb a gépünk, ha ezek bármelyikét képes egyenletesen kijuttatni. Persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy mekkora traktorunk van az elvégzendő feladathoz.

 

A választásnál a gazdaságunk mérete mellett figyelemmel kell lennünk az éves szinten kiszórandó trágya mennyiségére, és arra, hogy milyen anyagot akarunk kijuttatni – fotó: AXIÁL Kft.

 

Ma már a korszerű trágyaszórók jól beilleszthetők a precíziós gazdálkodásba. Ehhez persze több olyan kiegészítő szükséges, mint a különféle mérlegrendszerek, a GPS egység vagy akár az ISOBUS rendszer. Ezek segítségével a talajok tápanyag-utánpótlása tápanyagtérképezés alapján hatékonyan és gazdaságosan végezhető el. Egy mérleggel ellátott trágyaszóró nagy segítséget jelent ezen felül a bérvállalkozóknál is.

 

A korszerű trágyaszórók jól beilleszthetők a precíziós gazdálkodásba – fotó: AXIÁL Kft.

 

A fent említett szempontoknak és igényeknek megfelelő trágyaszórókat kínál a német Annaburger cég. Jellemző rájuk, hogy a fent említett anyagok mindegyikének precíz kiszórására képesek akár 16-18 méter munkaszélességben, amit DLG tesztek is alátámasztanak. Köszönhető ez a vízszintes tépőhengerrel ellátott röpítőtányéros szórószerkezetnek, ami egy függőleges tengelyű konstrukcióval szemben egyenletesebb szórásképet nyújt keresztirányban és nagyobb munkaszélességet is el tudunk érni vele. Az utóbbi jellemzőnek fontos szerepe van a talajtaposás csökkentésében.

 

Az Annaburger gépek akár 16-18 méter munkaszélességben is képesek kiszórni a kijuttatandó anyagot – fotó: AXIÁL Kft.

 

A kínálatból többféle lehetőségünk van választani attól függően, hogy csak trágyaszórás a feladat, vagy egyéb szállítási munkákat is el akarunk végezni. Alapvetően a trágyaszóráshoz kétfajta rendszert ajánl a gyártó: láncos-kaparóléces lehordószerkezet vagy letolós kivitel, de a kiszórás már mindkét esetben röpítőtárcsával történik.

Megfelelő opciókkal mindkét pótkocsi többfunkcióssá tehető. Az előbbinél magasítással és hátfal cserével egy silószállítót kapunk, míg a letolós alkalmas termény vagy egyéb ömlesztett áru szállítására vagy átrakására is.

 

Megfelelő opciókkal mindkét pótkocsi többfunkcióssá tehető – fotó: AXIÁL Kft.

 

Az Annaburger trágyaszórók 11 és 33 tonna össztömeggel készülnek, tandem vagy tridem futóművel, amelyek az egyszerű ingás kiviteltől a hidraulikus csillapítású változatig elérhetők. A specifikálásnál többek között elérhetők olyan opciók is, mint a hidraulikus vagy elektromos kényszerkormányzás, a csillapított vonórudak, vagy az emelhető tengely. Ezen kívül ezek a trágyaszórók jól beilleszthetők az Annaburger cserefelépítményes rendszerébe is.

 

Forrás, teljes cikk: Agroinform.hu

 

 

Annaburger trágyakezelés

 

Az Annaburger termékeket választó gazdák hosszú távra terveznek. A gyártástechnológia magas fejlettségi szintje garantálja, hogy a vásárló rendkívül jó minőséget és magas szintű technológiát kap. Lássuk, mit is jelent ez! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek