Annaburger trágyakezelés

Annaburger trágyakezelés

Az Annaburger termékeket választó gazdák hosszú távra terveznek. A gyártástechnológia magas fejlettségi szintje garantálja, hogy a vásárló rendkívül jó minőséget és magas szintű technológiát kap. Lássuk, mit is jelent ez!

Univerzális trágyaszórók

Az Annaburger univerzális trágyaszórók mindegyik kategóriája kiváló napi teljesítményre képes. A gépek jellemzője a stabilitás, amit az alváz és a felépítmény egyenletes hegesztése garantál. Ezen kívül a váz kereszttartói egymáshoz közel helyezkednek el a hosszú élettartam érdekében. A trágyaszórók nagy méretükhöz képest meglepően könnyűek, mert acél trapézlemez oldalfalakat használnak.

A szórószerkezet fontos jellemzője a pontos adagolás, ami a DLG által is tesztelve lett, melynek eredménye szerint maximálisan teljesíti a szigorú németországi szervestrágya-szórási előírásokat is. A szórás pontossága vízszintesen és függőlegesen egyaránt optimális.

 

 

A trágyaszórók kaparóléceinek csekély a súrlódási ellenállása, így a kopás minimális szintre lett szorítva. Az erős láncok kényszer-vezetéséről vezetősínek gondoskodnak – ez csökkenti az oldalra húzó erőket és védi a lánckerekeket. A láncfeszesség automatikusan szabályozott. Ez azt jelenti, hogy a feszítőerő mindig optimális.

Nyírócsavarok és csuklók védik a tépőhengereket a túlterhelésektől és a tépőkések a lelazulástól is védve vannak.

A szórószerkezet előtt elhelyezett, szabályozható magasságú hátfal hidraulikusan állítható, ami azt jelenti, hogy a trágya precíz adagolása a traktorból elvégezhető. Ez az adagolási lehetőség különösen mész szórásakor fontos.

A trágyaszórók 11 és 33 tonna össztömeggel készülnek, tandem vagy tridem futóművel.

Fontos jellemzője az Annaburger univerzális trágyaszóróknak, hogy további felhasználási területük is van, a silószállítás. A hátfal cseréjével (pl. egy villás targonca segítségével) és magasító felszerelésével gyorsan és helyben átalakíthatók silószállító pótkocsikká. Ezen kívül ezek az univerzális trágyaszórók jól beilleszthetők az Annaburger cserefelépítményes rendszerébe is.

 

 

Hígtrágyakijuttatók

Az állattartó telepeken egyre nagyobb gondot jelent a hígtrágya kezelése és kijuttatása. A probléma megoldásához nyújt segítséget az Annaburger által gyártott 10-27 m3-es űrtartalmú szippantó tartálykocsi. A kocsi készülhet fix alvázra építve, valamint a jövő szállítástechnikáját jelentő cserefelépítményes rendszerbe illesztve egyaránt, melynél az átszerelés mindössze 20-30 percet vesz igénybe.

Az Annaburger járművektől már megszokott robusztus alvázra épített üvegszál erősítésű poliészter tartálynál nincs probléma a későbbi korrózióval. Könnyű súlyánál fogva csökken a taposási kár. Kétféle kivitel közül választhatunk: kompresszoros vagy nagyobb nyomás előállítására képes forgódugattyús szivattyús.

 

 

A tartály tölthető felülről, a hígtrágya gyűjtőbe telepített szivattyúval vagy oldalsó csonkon a nagy teljesítményű kardánhajtású kompresszor segítségével.

A tartály ürítése legegyszerűbben túlnyomással, ütközőlapos szórófejjel történhet. Ezzel a kijuttatással, a már bevetett földön 15-18 méteres munkaszélességben „öntözhető” a talaj.

A talajfelszínre történő kijuttatás másik módszere a 6-18 m munkaszélességű (szivattyús kivitel esetén akár 27 m-ig is), hidraulikusan csukható, központi elosztóval ellátott tömlős kijuttató rendszer.

A gépekhez rendelhető hidraulikus három- vagy négypont függesztés, amelyen például cserélhető a tömlős kijuttató rendszer talajba injektáló gruberra vagy tárcsás adapterre. Ezzel a módszerrel a hígtrágya a talaj felszíne alá kerül csökkentve a hatóanyag párolgási veszteségét.

A gép rendelhető elektrohidraulikus vezérléssel, valamint központi zsírozással ellátva is. Kérhető sebességarányosan változtatható átfolyásmérővel, ISOBUS és GPS rendszerrel.

 

 

Erős alvázak és komfortos futóművek

Akár trágyaszóró, akár hígtrágyakijuttató, mindkettőről elmondható, hogy nagy szilárdságú alvázat kaptak, precíz hegesztéssel annak érdekében, hogy minden körülmények között helytálljanak. A merev vonórudak mellett elérhető mechanikusan (parabolarugós) vagy hidraulikusan csillapított változat is.

Az alapkivitelű pótkocsik 25 és 40 km/h tervezett BPW futóműveket kapnak, de opcióként rendelhető 60 km/h-s kivitel is. Mérettől függően tandem vagy tridem tengelykombinációkat találunk többféle felfüggesztéssel. A legegyszerűbb az ingás felfüggesztés, ami alacsonyabb komfortjához nagy stabilitás párosul. Egyszerű felépítés és működés jellemzi a laprugózású alvázakat, ahol a járószerkezet lengését parabolarugók korlátozzák. Ez ideális a rutinszerű szállításokhoz nagyobb sebességnél, első sorban sík terepen.

A csúcsot a hidraulikus futóművek jelentik. A járószerkezet magas szintű követelményeket teljesít, így tökéletesen alkalmas a nagy sebességű szállításokra a szántóföldön és a közúton egyaránt. A hidraulikus rugózási rendszer kiváló kényelmet és stabilitást biztosít: folyamatos terhelés alatt és durva terepen. A széles, nagy térfogatú gumiabroncsokkal felszerelt pótkocsik különösen jól használják ki ennek a járószerkezetnek az előnyeit.

Az Annaburger által gyártott mezőgazdasági pótkocsik guminyomásszabályozó-rendszerrel szerelhetők fel: ez megkönnyíti a gumiabroncsok nyomásának beállítását a fülkében ülve – egyetlen gombnyomással kapcsolhat át a szántóföldi nyomásértékről a közútira. Ez a következő előnyöket biztosítja: csökkentheti az üzemeltetési költségeket a kisebb üzemanyagköltséggel, a gumiabroncsok kopásának kisebb mértékével, emellett optimális talajnyomás állítható be.

Alapvetően a futóművek önbeálló tengelyt is tartalmaznak a fordulékonyság érdekében. A gyártó azonban kényszerkormányzást is kínál hidraulikus vagy elektronikus konstrukcióban, melyek segítségével nincs kihívás a gépkezelőnek a kanyargós utakon.

 

További információt az Annaburger trágyaszórókról és hígtrágyakijuttatókról területileg illetékes kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg és kép: Sebesi István, termékmenedzser

 

 

Annaburger = pontosság és megbízhatóság

 

Összesen 18 darab Annaburger gépe van jelenleg a MANAX Kft-nek. Erre a kiemelt darabszámra felkaptuk a fejünket és megkértük Szellár Gábort, a gépbérlettel és kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó cég termékfelelős kollégáját, meséljen a flottáról! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek