mAXI-MAP - Precíziós gazdálkodás szakszerűen. Bárhol, bármikor.

mAXI-MAP - Precíziós gazdálkodás szakszerűen. Bárhol, bármikor.

A helyspecifikus gazdálkodás két legnagyobb kihívása, hogy képet tudjunk alkotni területeink heterogenitásáról, illetve hogy döntést tudjunk hozni, kijuttatási tervet tudjunk készíteni minden egyes táblán belüli zónára. Erre a mAXI-MAP lehet a megoldás.

A precíziós-helyspecifikus gazdálkodás a hatékonyabb, jövedelmezőbb és környezetkímélő gazdálkodás egyik eleme, mely egyre szélesebb körben van jelen a hazai gyakorlatban is. De az látható, hogy míg az automatikus vezérlő rendszerek – kormányautomatikák, automatikus szakaszvezérlés, sorelzárás – széleskörben elterjedtek, helyspecifikus tápanyaggazdálkodást lényegesen kevesebben folytatnak. Úgy látjuk, ennek egyik legnagyobb gátja, hogy komoly terhet ró a gazdálkodókra a precíziós gazdálkodással kapcsolatos adatok gyűjtése, térképezése, a táblán belüli heterogenitás objektív felmérése, nem utolsó sorban a tápanyag-visszapótlás szakszerű tervezése már nem táblák, hanem zónák szintjén. Ezt ellensúlyozandó vezettük be 2019-ben a Vantage rendszert a Trimble-vel együttműködve, mely a precíziós gazdálkodás megvalósításához szükséges eszközöket és szolgáltatásokat biztosít a gazdálkodóknak. Ennek részei az olyan innovatív megoldások, mint a Trimble Power Zone műholdas képelemzésre alapozott zónázási megoldás, vagy a hazai tudásra épülő mAXI-Hozam műholdas hozammérési és zónázási módszer, valamint a talajmintavételezéstől a laborvizsgálatokon át a kijuttatási terv készítésig a teljes folyamatot lefedő szolgáltatás.

A most bevezetésre kerülő mAXI-MAP nevű precíziós gazdálkodási szoftver szolgáltatásunkkal egy olyan egyszerűen használható eszközt szeretnénk partnereinknek biztosítani, ami mindenki számára elérhetővé és megvalósíthatóvá teszi ezt a technológiát. (FIEK azonosító: AGIT-FIEK_16-1-2016-0008)

 

A mAXI-MAP nyitó oldala

 

A mAXI-MAP alapeleme a Térképező modul, mely a precíziós gazdálkodási adatok gyors, egyszerű térképezését teszi lehetővé, és képet ad a táblák heterogenitásáról, illetve lehetőséget ad különböző térképek hatékony vizuális összehasonlítására. A térképező modulba adott mezőgazdasági GPS monitorokból érkező adatok mellett a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb információk – például zónatérképek, talajlabor adatok – tölthetők fel.

 

mAXI-MAP Térképező modul

 

A Tervező modul helyspecifikus műtrágyázási tervek készítését teszi lehetővé, minden eddiginél gyorsabban és egyszerűbben. Néhány gombnyomással optimalizálható a megszokott, átlagos tápanyag felhasználás a Trimble PowerZone, vagy a mAXI-Hozam által meghatározott zónák és zónaerők alapján. A hatékonyságot segíti, hogy nem kell minden egyes zónával külön-külön foglalkozni – a tervezés akár a felhasználó által összerakott táblacsoportokon is lefuttatható és egyszerre több ütem műtrágyázási tervei is elkészíthetőek. A zónákban elvégzett talajvizsgálat adatai alapján lehetőség van arra is, hogy a ProPlanta trágyázási szaktanácsadó rendszer szaktanácsa alapján valósuljon meg a kijuttatási terv készítés. De a rendszer külső forrásból jövő kijuttatási terv fogadására is alkalmas.

 

Három műtrágyázási ütem tervezése három táblára a mAXI-MAP Tervező moduljában

 

A mAXI-MAP harmadik modulja, a Monitoring modul, az agronómiai döntésekhez szolgáltat fontos adatokat - a meteorológiai viszonyokról, talajnedvességről és hőmérsékletről, a növényzet vegetációs állapotáról. Segítségével bárhol, bármikor egy pillanat alatt eljutnak hozzánk a legfontosabb információk:

  • elég meleg már a talaj a vetés megkezdéséhez?
  • megtorpant valahol a növényzet fejlődése – Vízhiány? Tápanyag hiány? pH probléma?
  • valahol visszaesett a vegetációs aktivitás – lehet, hogy valamilyen kórokozó vagy kártevő kezd fertőzni?
  • valahol hirtelen megugrott a vegetációs aktivitás – lehet, hogy gyomosodás?

 

 

Válassza Ön is a mAXI-MAP szolgáltatásunkat! Részletekről érdeklődjön precíziós gazdálkodási területi képviselő kollégáinknál, illetve látogasson el a https://www.axial.hu/gps/vantage/szoftveres-hatter weboldalunkra!

 

Azért kezdtünk saját szoftver fejlesztésbe és indítjuk el a mAXI-MAP szolgáltatást, mert hiszünk a precíziós gazdálkodásban, és hiszünk abban, hogy a megfelelő háttér biztosításával az bárki számára elérhetővé és megvalósíthatóvá válik.

Hiszünk abban, hogy a mAXI-MAP a Vantage megoldásaival együtt megadja ezt a hátteret.

 

Szöveg: Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető, AXIÁL Kft.

 

 

Precíziós gazdálkodás szakszerűen

 

Helyspecifikusan gazdálkodna? Akkor itt az idő, mert lassan közeleg a helyspecifikus gazdálkodás egyik legfontosabb lépése, a hozammérés! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek