MARS: Robottechnika a vetéshez és a pontos dokumentációhoz

MARS: Robottechnika a vetéshez és a pontos dokumentációhoz

Három éve kezdte az AGCO/Fendt az EU által is támogatott MARS projektet (Mobile Agricultural Robot Swarms). Időközben kifejlesztésre került egy robotokra épülő rendszer, amely a különösen precíz vetés támogatására, illetve dokumentálására hoztak létre.

A MARS program lényege, hogy kisméretű rajokban (csapatokban) dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezzék a kukoricavetést, felügyeljék és pontosan dokumentálják azt. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmanagement lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát, az adatokhoz való folyamatos hozzáférést. Az egyes kukoricaszemek pontos pozíciója és a kivetési időpontja dokumentálásra kerül. A kukoricaszem pontos helyének ismerete további lehetőségeket teremt a következő folyamat számára, mint például az ápolási munkák (növényvédelem, műtrágyázás) pontosan az egyedi növény mellett végezhetők el.

 

 

A MARS App-on keresztül lehetőség van a kívánt táblához igazítani a vetést (szemek térállása, ill. közelsége egymáshoz). Az intelligens OptiVisor algoritmus megtervezi a robotegységek munkáját a megadott paraméterek alapján és kiszámítja az optimális útvonalat az egyes egységek számára a feladat elvégzéséhez szükséges időt egészen a feladat befejezéséig.

A rendszer szoftverének újabb verzióit csakúgy, mint a távdiagnosztikát a távolból kényelmesen telephelytől függetlenül el lehet végezni.

 

 

Intelligens Flottamanagement

A MARS projekt lényeges eleme a használt robotok intelligens managementje. Egy MARS rendszer 6-12 db robotegységből áll, amelyek területteljesítménye 1 ha/h. Minden robot folyamatosan kommunikál a vezérlőintelligenciával. Az adatok csomagokban történő cserélésével a hálózatvesztés miatti hibajelzés csökkenthető. Egy egység kiesése esetén annak feladatát automatikusan a többi veszi át. Különböző növényfajták keverésére is van lehetőség, hisz minden robot más-más fajtával is feltölthető.

 

 

Forrásmegóvás és talajvédelem

Akkumulátorról történő üzemeltetés esetén 400 W elektromos meghajtás és mindössze 50 kg súly esetén az üzemeltetés, ill. a vetés a nap 24 óráján keresztül lehetséges megszakítás nélkül még nehéz talajviszonyok esetén is. Ez mutatja a MARS rendszer használhatóságát, amely növeli a termelékenységet.

Nagyméretű gumiköpenyek alkalmazásával a talajnyomás szinte elhanyagolható (kb. 200 g/cm2). A robotok azonos munkavégzés során 70%-kal kevesebb energiát használnak fel és ennyivel kisebb a kibocsátott CO2 is. Mivel sem gázolajat sem olajat nem használnak ezért nincs elcsöpögés ezekből és lokális szinten nincs környezetszennyezés. A robotok mechanikai szempontból egyszerű felépítésűek, nincs komplex érzékelő rendszerük ezért rendkívül robosztusak. A kis méretük és tömegük leegyszerűsíti a karbantartásukat és magát a rendszert stabillá teszik.

 

 

A MARS robotok a nagynyilvánosság számára először az Agritechnica 2017 kiállításon kerülnek bemutatásra. Az elsődleges célcsoport kifinomultan strukturált régiók szolgáltatói és innovatív üzemek, amelyek a precíziós mezőgazdaságot állították a fókuszba. 

Jelenleg konkrét igények érkeztek már Németországból, Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Svájcból, Hollandiából és Afrikából. Az érdeklődő ügyfelek lehetőséget kapnak arra, hogy az első rendszerekre pályázzanak. Minden ügyfél egyénileg kerül képzésre és a MARS rendszer működéséről hely-, ill. üzemszintű tanácsadást kap.

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás és kép: Fendt

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek