Lezajlott a VI. SkillsHungary nemzeti döntője

Lezajlott a VI. SkillsHungary nemzeti döntője

Március 12-14. között rendezték meg a 12. Szakma Sztár Fesztivált, melynek a Hungexpo adott otthont. A rendezvényen több megmérettetés is zajlott egy időben: a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny, valamint a VI. SkillsHungary.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) lobbimunkájának köszönhetően a nehézgép-szerelő szakma 2019-ben is lehetőséget kapott a bizonyításra a SkillsHungary versenyen. A tavalyi sikeres szereplés után – ahol Szerletics Máté, az AXIÁL Kft. szervizszerelője nyerte a nemzeti döntőt – idén is 5 tehetséges fiatal mérte össze tudását a versenyszámban, melynek szakmai támogatója a MEGFOSZ, főtámogatója pedig az AXIÁL Kft. volt.

 

Béres Bálint az AXIÁL Kft. szerelője a VI. SkillsHungary versenyen

 

A versenyzőknek egy Gehl R190 kompakt rakodón, egy Manitou MLT 635 teleszkópos rakodón, egy CLAAS ARION 420 erőgépen, egy Trimble bemutató állványon és egy négyhengeres Perkins motoron kellett feladatokat elvégezniük. Két gépen hibakeresési feladatot kellett megoldani, az ARION traktoron nullrevíziós ellenőrzést és hibaelhárítást kellett végrehajtani. A négy hengeres Perkins motoron szelephézag-állítás és a turbó játékának mérése volt a feladat, a Trimble bemutató állványon pedig a megadott paraméterek szerint fel kellett venni egy gépkapcsolatot, egy táblahatárt és egy AB egyenest is. – tudtuk meg Karagity Istvántól, az AXIÁL Kft. szervizmérnökétől, aki a tavalyi versenyen Szerletics Máté mentora volt.

A nemzeti döntő első helyezettje nehézgép-szerelő versenyszámban Apagyi Bence, a Szent István Egyetem hallgatója lett, a második helyezést pedig az AXIÁL Kft. szervizszerelője Béres Bálint szerezte meg. A tavalyiak alapján valószínűleg mindkét versenyzőt felkészítik a WorldSkills megmérettetésre, amely folyamat hamarosan kezdetét veszi. A harmadik helyezett Hunyadi Ármin, a negyedik Kovács Róbert, az ötödik Gácsi István lett.

 

Apagyi Bence a VI. SkillsHungary nehézgép-szerelő versenyszámának győztese kezet fog a pontozóbizottság elnökével

 

Karagity István szakértőt arról is kérdeztük, hogy értékeli a második alkalommal indított nehézgép-szerelő versenyszámot. „Úgy vélem idén összetettebb volt a verseny. 5 állomás volt és több dologra is oda kellett figyelniük a szerelőknek. Volt könnyű, de kifejezetten nehéz feladat is, ennek ellenére azt láttam, hogy a versenyzők pozitívan élték meg ezeket, tanultak belőlük. A versenyszám szervezésénél, valamint a felkészítésnél pedig egyértelműen sokat számít, hogy rendelkezünk az előző évi verseny tapasztalataival.

A háromnapos fesztivál első két napján zajlottak a versenyek, a harmadik napon pedig az ünnepélyes eredményhirdetés következett. A rendezvényre látogató diákok a versenyek megtekintése mellett megismerkedhetnek a különböző szakmákkal és egy-egy helyszínen ki is próbálhatták képességeiket. Az eseményre több mint 20 ezren látogattak ki.

 

Az AXIÁL Kft. gratulál minden nehézgép-szerelő versenyzőnek és szurkol Apagyi Bencének a 2019. augusztus 22. és 27. között megrendezésre kerülő WorldSkills Kazan 2019-en!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Kép: MEGFOSZ

Forrás: mkik.hu, skillshungary.hu

 

 

Tanulás + szorgalom + kitartás = SIKER!

 

Mindketten fiatalok, elkötelezettek a hivatásuk iránt és nem mellesleg mindketten axiálosok. Karagity István szervizmérnökkel (27) és Szerletics Máté szervizszerelővel (24) a SkillsHungary versenyről, valamint az elért első helyezésről beszélgettünk. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek