Lezajlott a Dr. Szabó Gusztáv emlékverseny

Lezajlott a Dr. Szabó Gusztáv emlékverseny

Hét iskola diákjai mérték össze tudásukat az október 8-9-én megrendezett 31. Dr. Szabó Gusztáv Mezőgazdasági Gépész Országos Szakmai Versenyen a Déli ASzC Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. A rendezvényt az AXIÁL is támogatta.

A 2019/2020-as tanévben a jánoshalmi iskola egyik kiemelt rendezvénye lett volna a 31. Dr. Szabó Gusztáv Országos Gépészeti Emlékverseny, melyet akkor sajnos a koronavírusjárvány miatt el kellett halasztaniuk a szervezőknek. A versenyre rendhagyó módon a 2021/2022. tanév elején került sor.
 


A verseny névadója, Dr. Szabó Gusztáv (1879 – 1963) a 20. század elismert gépészmérnöke, a MÁV és a Műegyetem kiváló szaktekintélye, utóbbinak dékánja és rektora is volt. Különösen a mezőgazdaság műszaki fejlesztése és szabványosítása terén végzett kiemelkedő munkát, tudományos alapokat teremtett a hazai traktorgyártás számára. Az emlékére rendezett országos versenyen ennek megfelelően különböző, elméleti és gyakorlati gépészeti feladatokat kellett megoldaniuk a tanulóknak. Idén 7 iskola diákjai mérték össze tudásukat:

  • Baja – Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola
  • Csorna – KASzC Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola
  • Hajdúböszörmény – Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium
  • Jánoshalma – Déli ASzC Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
  • Makó – Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola
  • Piliscsaba – FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma
  • Vép – AM Dunántúli Agrár-Szakképző Központ Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma





A kétnapos versenyt Taskovics Péter, a jánoshalmi iskola igazgatója és Szabó István, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az egyetem Műszaki Intézetének igazgatója nyitották meg, a műsort a Probitas Tánc-sport Egyesület táncosai is színesítették. A zsűri tagjai:

  • Elnök: Orosz György a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakképzési referense,
  • Dr. Bense László a MATE egyetemi docense,
  • Dr. Fülöp István a MATE mestertanára,
  • Dr. Renner Tamás a Renner Bt. műszaki igazgatója, címzetes egyetemi docense,
  • Malustyik Béla az Agroprodukt Kft. ügyvezető igazgatója,
  • Kocsis István igazgatóhelyettes volt, a Közép magyarországi Agrárszakképzési Centrumból és Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból.

A péntek a gyakorlati feladatok napja volt, többek között munkagép összeszerelés, fémmegmunkálási feladatok és bekötött szemmel végzendő traktoros ügyességi feladatok is szerepeltek a teendők listáján. Másnap a versenyzők elméleti tudásukról adhattak számot, ezután a neves szakemberekből álló zsűri értékelte a teljesítményeket.

Az első helyezést a jánoshalmi iskola érte el, a 12. K osztályba járó Farkas Sándor, Nagy József és Wéber Balázs, felkészítő tanáraik Boros Dénes, Csányi Mátyás, Éder János, Juhász Zoltán és Kasziba Gábor.
 



 

A második helyezést a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola diákjai, a harmadik helyezést a Vépi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói szerezték meg. Gratulálunk Nekik és a többi iskola versenyzőinek, tanárainak egyaránt!

 

Forrás és kép: jhszaki.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek