Lejtős területen is lehet pontosan dolgozni a meglévő sorközművelő kultivátorral!

Lejtős területen is lehet pontosan dolgozni a meglévő sorközművelő kultivátorral!

Az AXIÁL Kft. saját fejlesztésű mAXI-CAM rendszere bármilyen kultivátorral kompatibilis és olyan pontos munkát eredményez, amit a ZOM Kft. maximalista műszaki vezetője is jó szemmel néz.

Illés Zsolt 1992-óta dolgozik a mezőgazdaságban és 20 éve vezet Fendt traktort a ZOM Kft. alkalmazásában. A szakember egy éve már műszaki vezető pozícióban dolgozik a vállalatnál, így büszkén mutatja be a cég profilját és technikai hátterét.

"Tolna megyében, Zombán gazdálkodunk 1000 hektár szántóföldön, valamint bértárolást-, szállítást és bérmunkát is szolgáltatunk. Főbb növénykultúráink a kukorica, búza, napraforgó. Közepes és jó adottságú területeket művelünk, de idén az aszály a mi termelésünket is megnehezítette. A csapadékhiány minden kultúrát visszavetette, mindezek ellenére a búzáink – körülményekhez képest – szép állományt mutatnak.

Jól gépesített üzem vagyunk, korszerű, kiváló állapotú gépekkel rendelkezünk.

 

Aktuális munkák AXIÁL-os gépekkel – fotó: Illés Zsolt

 

Csak Fendt traktorunk van – a kicsitől egészen a 360 lóerős zászlóshajóig.

Különleges kötődésem van a Fendt traktorokhoz, ugyanis itt, a Zom Kft.-nél 20 évvel ezelőtt kaptam az első Fendt traktort, amellyel azóta sem volt semmi probléma – és most már a fiam dolgozik ugyanazzal a géppel. Az új Fendt-ek is szuperek természetesen – sőt! Ilyen sok jó tapasztalat után úgy gondolom, hogy természetes, ha elköteleződik az ember a márka felé...

 

Illés Zsolt a fiával egy gyönyörűen karbantartott Fendt 820-as traktor mellett. Ez az erőgép már a második generációt szolgálja – fotó: Illés Zsolt

 

A szállítási feladatokat is a traktorokkal oldjuk meg – és közúton is szeretek közlekedni a Fendt-ekkel, hiszen nagyon biztonságos gépek és gyorsan lehet velük haladni.

Az aratást kivétel nélkül CLAAS kombájnokkal végezzük és nagyon meg vagyunk elégedve a teljesítményükkel és a megbízhatóságukkal.

Egy CLAAS LEXION 760-as kombájn a ZOM Kft. gépszínjében – fotó: Illés Zsolt

Cégünk a precíziós gazdálkodás technológiájára törekszik, így a gépbeszerzéseink során mindig egymással kompatibilis, univerzális eszközöket vásárolunk. Minden erőgépünkben GPS-vezérlés van és igyekszünk ennek minden előnyét kihasználni.

Az AXIÁL Kft.-től vásároltuk egyébként a munkagépparkunk nagyobb részét is – és a szervizszolgáltatást is ők biztosítják számunkra. Átalánydíjas szerződésünk van az összes erőgépre és ezt a konstrukciót nyugodt szívvel ajánlom más gazdaságok számára is, hiszen a szükséges szerviz- és az alkatrész is mindig időben érkezik.

A mAXI-CAM sorfelismerő és kormányzó automatikát egy évvel ezelőtt vásároltuk az AXIÁL-tól azzal a céllal, hogy pontosabb munkát tudjunk végezni a meredekebb domboldalakon és a mostohább területi adottságok mellett a sorközművelő kultivátorunkkal.

 

A mAXI-CAM és a Monosem kultivátor munkagép-kapcsolata kukoricában a ZOM Kft.-nél – fotó: Illés Zsolt

 

Az AXIÁL Kft. saját fejlesztésű mAXI-CAM rendszere univerzálisan csatlakoztatható minden típusú kultivátorhoz – mi pedig egy Monosem márkájú kultivátorral használjuk most a második szezonban.

Gyönyörűen korrigálja a gép a területi adottságokból fakadó pontatlanságokat.

Nagyon örülünk annak a precizitásnak, ahogyan dolgozik a gép, mert mi ennél a vállalatnál maximalisták vagyunk a munkavégzést illetően.

Tavaly ismerkedtünk meg a mAXI-CAM technológiával, amikor az AXIÁL Kft. biztosított számunkra egy demógépet hozzáértő pilótával együtt. Annyira megtetszett a gép munkája mindenkinek, hogy a rendszer itt maradt és mi is gyorsan megtanultuk a használatát.

A gépkezelő egyszerűen tudja irányítani a rendszert, hiszen a vezérlés mindössze egy táblagép segítségével történik a traktorfülkéből.

 

A mAXI-CAM kezelőfelülete – fotó: Illés Zsolt

 

A betanulási időszak nálunk is rövid volt – úgy gondolom, hogy semmivel sem volt nehezebb megtanulni ennek a kezelését, mint bármelyik másik új eszközét. Azóta sem volt vele semmi probléma és amikor kérdés merült fel a használat közben, akkor telefonon keresztül kaptunk segítséget és sikerült mindent megoldani.

A mAXI-CAM ára is jóval kedvezőbb a versenytársakhoz képest, hiszen nem kell megvásárolni egy új sorközművelő kultivátort, hanem a meglévő eszközhöz univerzálisan csatlakoztatva, egyszerűen üzemeltethető."

 


 

A mAXI-CAM sorfelismerő és kormányzó automatika főbb technikai paraméterei:

Az eszközünk két fő egységből áll. Az egyik a sorkövető keret, amely egy fix álló keretrészből és egy mozgó kerettagból tevődik össze.

Az eszközt a fix keretrésznél fogva kapcsoljuk a traktor 3 pont függesztéséhez; a másik kerettag mozgatását az erőgép hidraulika köréről megtáplált hidraulikus munkahenger végzi. Ehhez tudjuk a sorközművelő munkaeszközünket kapcsolni.

Perselyezett, erős, tömör krómozott vezető rudakon tud mozogni a mozgó kerettag és vele együtt a sorközművelő munkagép.

Az egyirányú maximális elmozdulása akár 35 cm is lehet, természetesen ezt a távolságot mindkét irányban meg tudja tenni pillanatok alatt.

Ennek a nagymértékű kitérésnek köszönhetően a kanyarokban is tökéletesen le tudja követni a sorokat a rendszer.

  • munkaeszköz függesztés: 2/3 Cat.
  • teherbírás: 2.5 t (a függesztőkarokon)
  • sorfelismerés: 0–20 km/h között
  • sorkövetés mechanikus érzékelőkkel és mesterséges látás alapján
  • sortávolság, növénymagasság és a kultúrnövény színe alapján is beállítható
  • automatikus 3D kamera korrekció
  • maximális kitérés: +/- 350 mm

 


 

Ön sem szereti a kompromisszumokat a mezőgazdasági munkavégzés terén? Érdeklődjön bizalommal az AXIÁL Kft. szakembereitől a mAXI-CAM rendszer részletes paramétereiről!

 

Forrás: Agroinform.hu

 

 

MAXI-CAM – A gyomoknak vége! (+videó)

 

Keveset művel a sorközből? Nehezebben viseli a gépkezelője a munkát? Biztonságos munkavégzés, akár a nap 24 órájában, a mAXI-CAM sorfelismerő és kormányzó automatikával, ez a technika segít abban is, hogy domboldalban is megművelhesse a sorközt. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek