Légy a szakmád sztárja!

Légy a szakmád sztárja!

A EuroSkills 2018, a WorldSkills 2019 után a mezőgépszerelő szakmák köre 2020-ban is lehetőséget kapott a nemzetközi megmérettetésre. Most Nehézgépszerelő (Heavy Vehicle Maintenance) címen ismét megnyílt a jelentkezés a EuroSkills grazi bajnokságára!

A fiatal szakemberek Európa-bajnoksága a EuroSkills, világbajnoksága a WordSkills, hazai versenye pedig a SkillsHungary nevet viseli. Míg a EuroSkills (minden páros évben) és a WorldSkills (minden páratlan évben) versenyeket két évente, addig a SkillsHungaryt évente rendezik meg.

Az ifjú szakemberek Európa-bajnoksága, a EuroSkills versenyek, a WorldSkills szakmai versenyek célkitűzéseit követik azzal a különbséggel, hogy az egyéni megmérettetés mellett bizonyos szakmák, szakmacsoportba rendezve csapatversenyként is értékelve vannak, ezeknél a bírálati szempontok között kiemelt jelentőséggel bír - az Európai Unió számára fontos - a csapattagok közötti együttműködés, kooperáció, kreativitás.

 

 

2020-ban a EuroSkills versenyre szeptember 16. és 20. között kerül sor Ausztriában, Grazban. A versenyre azon fiatalok jelentkezését várják, akik 1995. január 1. után születtek, de a jelentkezéskor 18. életévüket már betöltötték és vállalják:

  • a válogatóversenyen való részvételt,
  • a szakmai támogató és szakértők közreműködésével vezetett kb. hat hónapon át tartó felkészítést az általuk biztosított képzőhelyen,
  • a EuroSkills Graz 2020 versenyen való részvételt.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy döntő keretében fogja majd a legjobb versenyzőt kiválasztani.

 

Jelentkezni a megmérettetésre 2020. március 31-ig lehet, ezen a linken:

http://skillshungary.hu/jelentkezes

 

 

A szakma, illetve versenyszám rövid leírása: A Nehézgépszerelő feladata az építőipari-, anyagmozgató-, erdészeti-, mezőgazdasági-, és bányagépek egész életútját végig kíséri. A gép átadása előtti beállítások és finomhangolások -azaz a gép nullrevíziója- után a tulajdonosnál a gép használata során kopások, törések, meghibásodások lépnek fel. Azért, hogy a gép ismét teljesen működőképes legyen, a nehézgép-szerelőnek fel kell derítenie, azaz diagnosztizálnia kell a hibák okait, majd alkatrészek cseréjével, beállítások optimalizálásával közel gyári állapotba kell tudnia hozni a gépet. A gép működőképességéről próbajáratással, funkciópróbával kell megbizonyosodnia.

Munkáját a szaktudásán kívül diagnosztikai segédeszközök, általános- és célszerszámok, valamint a gép javítási és kezelési dokumentumai segítik.

Követelmények, elvárások:

  • Hidraulikai, elektronikai, mechanikai ismeretek
  • Kapcsolási rajzok olvasásának képessége
  • Biztos szerszámkezelés
  • Gépkezelési alapismeretek

A versenyre jelentkezők a követelmények alapján - a jelentkezők létszámától függően - egy, vagy több körös válogatóversenyen mérik össze tudásukat. Ez után a győztes versenyzők több hónapos szakmai felkészítés után nemzetközi bajnokságon képviselik hazánkat.

További információ elérhető a http://skillshungary.hu honlapon, valamint Karagity István, szakértőnél (karagityi@axial.hu; +36308837135)!

 

 

Nehézgép-szerelő kategória a 2019-es WorldSkills világbajnokságon

 

Augusztus 23-26. között 63 országból, több mint 1300 fiatal, 56 szakmában mérte össze a tudását Kazanban, Oroszországban a WoldSkills 2019 világbajnokságon. A 4 napos eseményt összesen 200.000 fő látogató tekintette meg a helyszínen. >>

 

Tapasztalatok a EuroSkills versenyről

 

Lezárult a EuroSkills, melyet 2018. szeptember 26. és 28. között rendeztek meg Budapesten. A 31 fős magyar csapat tagjai között volt az AXIÁL Kft. szervizszerelője, Szerletics Máté is, akit kollégája, Karagity István szervizmérnök mentorált. >>

 

Kép, szöveg, forrás: MEGFOSZ, MKIK, SkillsHungary, AXIÁL

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek