Könnyen fordul, kényelmes és személyre szabható

Könnyen fordul, kényelmes és személyre szabható

Több, mint tízezer bálát mozgatna idén a Fendt 313-mal Őze Imre, aki Derekegyházon és környékén használja teljes megelégedéssel új gépét. Arról beszélgettünk, miért az egyik legjobb választás a kisebb és közepes gazdaságoknak a Fendt 313 Vario.

„Családi gazdaságunkban 60 hektáron napraforgó, kukorica, őszi árpa és búza terem. Mivel szét van darabolva a területünk, sokat kell vonulni. Van, hogy tíz kilométert is megteszek közúton a földek között. A fülke rugózásának és kényelmének köszönhetően nem rázkódom” – kezdi az egyik legfontosabb előnnyel Őze Imre. A másik a kedvező fogyasztás: amikor 2018-ban gépvásárláson gondolkodott, megkérdezte a környékbeli gazdákat, akik már használtak Fendtet. Legelső érvük az volt, hogy a Fendt 313 Vario akár 25-30 százalékkal kevesebbet fogyasztva tudja elvégezni a feladatokat, mint a hasonló kategóriájú versenytársak. „Aki hozzám hasonlóan írja gépei éves fogyasztását, egyértelműen látja az adatokból a hatékonyságot. Én ugyanazokon a földeken, ugyanazokat a munkákat elvégezve, közel 30 százaléknyi gázolajat takarítottam meg. Tavaly késő ősszel érkezett meg a gép, és 40 centiméter mély szántásnál 25 liter volt a maximum hektáronként.”

 

 

„Eddigi tapasztalataim szerint a 120-140 lóerős kategóriában ez a traktor tökéletesen megfelel a mi igényeinknek, nálunk nem indokolt egy 180-200 lóerő teljesítményű gép. A szintszabályozott, rugózott mellső híddal nagyobb vonóerő vihető át a talajra, kisebb a fogyasztás, a kikapcsolható rugózással sokrétű és pontos munka végezhető. A fokozatmentes sebességváltó nagyon hatékony, a hajtásrészek nem vesznek el energiát, mint más típusokban. Kezelhetősége kiemelkedően jó, és az elektronika is logikus. Ha ráérez az ember, egyszerű. Persze, eleinte kell egy kicsit olvasgatni a működésről és a hatásokról, de tényleg érdemes, mert saját igényeim szerint alakíthatom a traktor beállításait. Minden ezen múlik, hiszen munka közben fontos, hogy a gép jól haladjon, a legkisebb fogyasztással, és a hatékonyság is a lehető legjobb legyen. A fokozatmentes Vario hajtómű lehetővé teszi a 20 méter és a 40 kilométer per óra közötti tetszőleges sebességválasztást, rángás nélkül. Ezáltal kevésbé kopik az erőgép, mint a hagyományos váltóval közlekedve. A gyárban remekül eltalálták a beállítási lehetőségeket, teljes kontrollt ad a gazdának, hogy mindent személyre lehet szabni. Rendkívül hasznos, hogy a kihelyezett hidraulikakörök szelepei tetszőlegesen hozzárendelhetők a kezelőgombokhoz. A Fendt 313 fordulékonysága kiváló a Variotronic TI forduló-automatikával, a befordulási szög a kategória egyik legjobbja. Az ülés roppant kényelmes, a fülke tágas, csendes, jó benne dolgozni. Maximálisan elégedett vagyok a Fendttel!” – meséli Őze Imre a traktorjában ülve.

 

 

A külön hajtómű- és hidraulikaolaj-háztartás miatt ritkábban kell olajat cserélni, ami csökkenti az üzemeltetési költségeket. A külön olajtartályok további előnye, hogy nem kerülhet szennyeződés a hajtóműbe. Az elkülönített olajmennyiség összesen 43 liter, ezzel akár nagyobb csatolt munkagépet is lehet billenteni.

„Az automatikus kormányzás azoknak fontos igazán, akik sokat vetnek a géppel” – folytatja. „Nálam ez annyira nem volt indokolt, de a gazdatársaim nagyon dicsérik. Talajápoláskor nagy a jelentősége, mert tárolható nyomvonal, vagyis rááll a vetőgép nyomvonalára, és azon nagyon pontosan halad. Permetezni is hiba nélkül lehet vele. A VarioActive kormány változó áttétele gyorsítja a táblavégi megfordulást, azonos kerékelfordításhoz kevesebb kormánymozdulatra van szükség, jobban reagálhat a gépkezelő. Ez a funkció kifejezetten hasznos homlokrakodóval dolgozva is, nagyobb területen kevésbé fáradok el.”

 

 

„A Fendt 313 beválik az állattartó telepek kiszolgáló gépeként is, mert remek vele rakodni, akárcsak egy teleszkópos rakodóval. Bála és siló mozgatására tökéletesen alkalmas” – mondja a derekegyházi gazda, akit megkérdeztem arról is, hogy melyik a kedvenc funkciója az új traktorján. Őze Imre szerint a legkülönlegesebb előny a kifogástalan kezelhetőség: a váltóval rugalmasan, gyorsan, könnyedén lehet dolgozni, mivel terhelés alatt is kapcsolható. A fokozatosoknál sokkal kompaktabb. Négy beskálázott résszel lehet befolyásolni az agresszivitást. A nehezebb munkához 2-es, könnyebbhez 3-as, szállításkor 4-es ajánlott.

 

 

A gazda idén már szántásra, tárcsázásra, kombinátorozásra, pótkocsi szemszállításra, adott esetben pedig talajlazításra is használja a gépet, de az összes üzemóra 50-60 százalékát bálázás teszi majd ki. „Vonuláskor hasznos még az alsó és felső tempomat-állás: azonnal előhívható a munkavégzési és a közúti sebesség.

Ennek akkor van jelentősége, ha sokat kell vonulni bálázáskor. Általában lábpedállal utazok, és amikor elérem a kívánt sebességet, csak egy billentés a karon, és az előre megadott tempóban haladok tovább. Dombon vagy nehezebb terepen a rendszer magától emel a motor fordulatszámán. Évente nyolc-tízezer bálát szoktam készíteni, ám a tavalyi szárazság miatt nem volt annyi termés, így csak hétezer sikerült. Idén tízezret szeretnék. Biztos vagyok benne, hogy a Fendt megbízható társam lesz, a több csapadékot pedig már nem én intézem, csak bízhatok benne” – mondja nevetve Őze Imre.

 

Szöveg: Csurja Zsolt, szakújságíró

Fotó: Nagymarosy Ádám

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 02. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek