Kinematika A-tól Z-ig

Kinematika A-tól Z-ig

Kinematika gumikerekes rakodóknál – hogyhogy? Úgy, hogy a kinematika a testek térbeli mozgását jelenti, és a gumikerekes rakodók emelőszerkezete éppen így mozog.

A gém geometriája, az emelő munkahengerek és az összekötő rudazatok elrendezése szerint, nagyon eltérő lehet. Ettől függ a felszakító- és az emelőerők nagysága, valamint a munkaeszköz párhuzamvezetése. Agrár-, P- és Z-kinematikával háromfélét kínál a CLAAS a TORION gumikerekes rakodókhoz.

 

 

Agrár- és P-kinematika

A két felsőkategóriás modell, a TORION 1914 és az 1812 standard felszereltsége az agrár-kinematika, a középkategóriájú 1511-é és 1711-é pedig a P-kinematika (P=parallel, azaz párhuzamos). Bár kinézetében eltér a két gémszerkezet, tulajdonságaik azonosak. Piactársaiktól nagy felszakító- és emelőerejük különbözteti meg ezeket, mind az alsó, mind a felső emelési tartományban. A nagy emelőerő lehetővé teszi a magasemelésű kanalak használatát, a gém felső részén is nagy felszakítóerővel pedig magas falú silókban is biztos a takarmány lemarása. További fontos pont a munkaeszköz párhuzamos vezetése az egész emelési tartományban. Ez például a raklapvillás munkához optimális. Az előnyöket összesítve arra juthatunk, hogy az elvégzendő feladatok függvényében, mind az agrár-, mind a P-kinematika jó megoldás lehet a mezőgazdasági üzemekbe.

 

Z-kinematika

Harmadik változatként minden sorozathoz elérhető a Z-kinematika. Elnevezése onnan ered, hogy a rudazatok elrendezése az alsó emelési tartományban oldalról nézve „Z” betűre hasonlít. A közép- és felsőkategóriás sorozathoz opcióként kínálja a CLAAS a Z-kinematikát, gyárilag beépített párhuzamvezetés nélkül.

Az agrár- és a P-kinematikához viszonyítva a Z-kinematika legfőbb erénye a nagy felszakítóerő az alsó emelési tartományban. A felső emelési tartományban ezzel szemben az emelőerő nagyobb, és a felszakítóerő kisebb. Cserébe, a speciális emelési körülményeknek köszönhetően, egyértelműen gyorsabb a kanál be- és kibillentési sebessége. A Z-kinematika előnyei így leginkább rakodással, például földet rakodva használható ki. De például silókban is jól alkalmazható, ahol kanállal akarják elhordani az anyagot.

 

Optimalizált Z-kinematika

A TORION legkisebb sorozatának mindegyik tagját, illetve a SINUS modelleket alapfelszerelésként látják el „optimalizált” Z-kinematikával: bizonyos munkaeszköz-pozíciókhoz automatikusan hozzátartozik a párhuzamvezetés. Ez főleg a kis gumikerekes rakodók alkalmazási lehetőségeit bővíti.

A maximális ürítési magasság eléréséhez az agrár- és a P-kinematikájú gépek opcióként magasemelésű gémmel szerelhetők fel. Az eszköz-forgócsapnál mérve ilyenkor 4,44 és 4,64 méter közötti a maximális emelési magasság. Magasemelésű gém a Z-kinematikájú TORION 956-hoz és 644 SINUS-hoz is elérhető, ezzel ürítési magasságuk 3,7 méter.

 

 

Tolva, nem billentve!

A magasürítésű kanalak közül az új SMART PUSH letolókanál nagyobb töltőtömegeket tesz lehetővé, úgy, hogy maga a kanál egyértelműen könnyebb.

A mezőgazdasági üzem megfelelő rakodójának kiválasztásakor döntő tényező lehet az ürítési magasság. Nagyobb ürítési magasságot a hagyományos magasürítésű kanállal lehet elérni.

Ilyen kanalakkal – a nagy önsúly miatt – nehezen boldogulnak a kisebb gumikerekes rakodók. Alternatívaként a SMART PUSH letolókanalat kínálja a CLAAS, ez billentés nélkül teszi lehetővé az ürítést. Az anyagot egyszerűen letolja, ezáltal a kisebb és közepes TORION modellek, a SCORPION teleszkópos rakodók, illetve a homlokrakodós traktorok is nagyobb mennyiségek ürítésére képesek.

 

 

A SMART PUSH elv

A SMART PUSH kanalak különlegessége a mozgatható hátfal, amely a munkahidraulika harmadik köréről kényelmesen kezelhető. Az ürítéshez a gépkezelőnek csupán a kívánt pozícióba kell vinnie a kanalat, majd a vízszintesen álló kanál hátfalának előrecsúsztatása kitolja az anyagot: a kanál úgy ürül ki, hogy nem kell megbillenteni, és a tapadásra hajlamos rakományt is egyszerűen csak előretolja. A gépkezelő tökéletesen kézben tartja a teljes ürítési folyamatot, és optimálisan adagolhatja az anyag ürítését. A kanál ürítése lehet szaggatott. A CLAAS a SMART PUSH letolókanalakat felső megfogóval és anélkül, illetve könnyűanyag-kanál kivitelben is kínálja.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: Agritech 2019. július

 

 

Az emberi tényező

 

Azt hihetnénk, hogy egyre jobban megszervezett, automatizált, mesterséges intelligenciával irányított világunkban csökken az emberi tényező szerepe. Ennek ellenkezőjét bizonyítja a Kamarás Agro Kft. első ember, Krecs Árpád. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek