Jó nyomon a Trimble kormányautomatikákkal

Jó nyomon a Trimble kormányautomatikákkal

Javában folynak a tavaszi munkák a földeken. Ez az egyik legfontosabb és legzsúfoltabb időszaka az évnek. Utóbbi különösen igaz az idei évre, hiszen a sok késői hó miatt sokáig nem lehetett rámenni a táblákra, majd szinte egyből nyár lett.

Sokat írtunk már a kormányautomatikák előnyeiről. Köztudott, hogy a pontosabb csatlakozásnak, kisebb átfedésnek köszönhetően kevesebb fogással, kevesebb üzemanyag felhasználással és gyorsabban tudunk dolgozni a talajmunkáknál, ami egy ilyen tavasz esetén kulcs fontosságú lehet. További nyereséget jelent, hogy a tábla végeken sem feltétlenül kell magunk mellé fordulnunk, az automatika biztosítja a pontos csatlakozást akkor is, ha minden második, vagy harmadik fogásra állunk rá. Ez az időmegtakarítás mellett a hajtáslánc kisebb terhelését is eredményezi, hiszen elmaradnak a táblavégi irányváltások.

  • Ezek a megoldások már több, mint egy évtizede elérhetőek, használatuk egyre inkább természetessé válik. Használójuk lényegében egyetlen gombnyomás formájában találkozik vele – aktiválja az automatikát, az pedig végzi a dolgát. Mondhatnánk a technológia, kész, kiforrott, nincs mit fejleszteni rajta. Ez azonban nem így van. Ahogy a GPS eszközök fejlődnek és egyre nagyobb teljesítményűek a vezérlő számítógépek, sokkal összetettebb, kifinomultabb vezérlésre van lehetőség, mint korábban. Ennek köszönhető az a két speciális funkció is, amelyet a Trimble kormányautomatikák kínálnak a felhasználóknak.
  • Az egyik ilyen megoldás az ún. az OnSwath alkalmazás. Ez a fogások elején, a nyomvonalra állás optimalizálását teszi lehetővé. Míg a korábbi megoldás az erőgép kormányzására fókuszált, ez a munkagép minél gyorsabb és pontosabb vonalra állását támogatja. A vonalra állas a különböző munkagép kialakításokhoz – vontatott, függesztett – ill. méretekhez optimalizálható.

 

 

Az OnSwath gyorsabb, a munkagéphez igazítható vonalra állást biztosít

Az OnSwath-ot használva a gépkapcsolás akár 50%-al rövidebb úton áll rá a nyomvonalra, ennek köszönhetően, a gyártó szerint akár 24%-al csökkenthető a fogások elején a munkavégzés nélküli gépmozgás. Ez mérhető idő- és üzemanyag megtakarítást jelent.

A másik funkció az ún. NextSwath az erőgép automatikus táblavégi fordulását biztosítja. Az OnSwath-hoz hasonlóan, itt is a gépkapcsolathoz alakíthatók, optimalizálhatók a beállítások. Ez elsődleges cél itt is az, hogy a munkagép minél előbb, minél pontosabban ráálljon a megfelelő nyomra. A vezérlés ennek érdekében figyelembe veszi a gépkapcsolat szélességét, hosszát, forduló sugarát. A felhasználó beállíthatja, hogy a fordulás a tábla határvonalán belül, vagy azon kívül történjen, illetve a szegett táblarészen optimalizálható az irányítás úgy, hogy a lehető legkevesebbet taposson a gépkapcsolás.

 

 

NextSwath – automatikus táblavégi forduló

A bemutatott megoldások alapján kijelenthető, hogy kormányautomatika és kormányautomatika között is nagy különbségek lehetnek. A legfejlettebb ilyen rendszerek már messze többet biztosítanak, mint az egyenes vonal mentén való haladás. A Trimble OnSwath és NextSwath technológiák megkönnyítik, meggyorsítják és pontosabbá teszik a munkavégzést.

 

Szöveg és kép: Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető

 

Kapcsolódó cikkek

 

A precizitás részlete: Trimble kormányautomatika

A kormányautomatikák használatával jelentős idő- és üzemanyag-megtakarítást érhetünk el. Ha sok a kiadás, az ember nehezebben hoz meg egy döntést egy újabb beruházásról. Ebben igyekszünk segíteni részletfizetési konstrukciónkkal. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek