Így betegíthet meg minket a klíma

Így betegíthet meg minket a klíma

A nyári mezőgazdasági munka sokszor csak a légkondicionálók használatával elviselhető, de jó, ha tisztában vagyunk a készülékek káros hatásaival is. A lehűtött fülkében jobban megy a munka, de néhány dologra azért érd

A klimatizált helyiség levegőjének pozitív hatása is lehet, mivel a berendezés ugyanezt a levegőt forgatja folyamatosan, nem cserélődik frissel – ez pedig igazi bónusz lehet az allergiásoknak. A kintről érkező allergének nem jutnak be, illetve a helyiségben lévőket a légkondicionáló pollenszűrője kiiktatja. Ugyanakkor e zárt rendszer jelentheti az egyik legnagyobb veszélyt is. Amennyiben nem kellően tiszta a szűrőrendszer, könnyen elszaporodhatnak benne a baktériumok, vírusok és gombák. Igen ritka, de annál veszélyesebb lehet a legionárius-betegség és a szisztémás gombafertőzés, melyek kórokozói a légkondicionáló rendszerében megtelepedve és a levegőbe jutva okozhatnak kellemetlenségeket.

 

Legionárius-betegség és gombák

A legionárius-betegséget a levegőbe kerülő fertőzött vízcseppek okozzák, de a tünetek jó eséllyel csak akkor keserítik meg mindennapjainkat, ha más rizikótényező is fennáll, mint például dohányzás, immunhiányos állapot vagy cukorbetegség. A betegség pár napos lappangási időt követően influenzához hasonló tünetekkel – magas lázzal, fejfájással, köhögéssel, izomfájdalommal – kezdődik, a tüdőben okozva a gyulladásos folyamatokat. A diagnózishoz elengedhetetlen a baktérium kitenyésztése a testnedvekből és a vérből. A kezelés pedig általában antibiotikumkúra.

A gombafertőzés még gyakoribb lehet, és egyszerre több gombafaj is okozhat fertőzéseket, amelyek szintén a legyengült szervezeteket, a krónikus betegségben szenvedőket betegíthetik meg. A gombák spórája a légutakba jutva főleg alsólégúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz. A radiológiai vizsgálat során nem lehet egyértelműen eldönteni a fertőzés okát, ezért fontos vérből történő gomba antigének kimutatása. Ha ez nem jár sikerrel, akkor a tüdőből szövettani mintavételt kell venni. Fontos, hogy a kezelést mielőbb elkezdjük, a gomba ugyanis megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemeket és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

Természetesen nem kell lemondanunk a klímáról, csak megfelelően kell használni. Az ideálisan beállított klímaberendezés 6-8 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet ad a kintinél.

 

FONTOS!

Akár otthon, a munkahelyen, az autóban, a mezőgazdasági gépekben felszerelt klímát évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni. Ha azonban szakember szerint a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Ezzel sok bajt előzhetünk meg.

Nem szabad elfelejtkezni a rendszeres szellőztetésről sem. A „szárító” hatás ellen bőséges folyadék bevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk. Emellett gondoskodjunk a mérsékelt hűtésről, ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában.

A gép szezonra való gondos felkészítéséhez a megfelelően karbantartott klímarendszer is hozzátartozik.

A mezőgazdasági gépek klímaberendezéseinek igénybevétele jóval nagyobb, mint a közúti járműveké, ezért kiemeltebben fontos a megfelelő karbantartás, gyakoribb ellenőrzés!

A meghibásodást okozhatják tömítetlenségek, szivárgások, expanziós szelep hiba, kompresszor hiba, illetve nem megfelelő mennyiségű hűtőközeg is. Természetesen ezeken felül még számos meghibásodás léphet fel, melyek negatívan befolyásolják a klímaberendezés működését. A nem megfelelő működést előidézheti még az is, hogy a kondenzátorban nem hűl vissza a hűtőközeg, mert a hűtőbordák koszosak, így nem tud átáramlani rajta a levegő.

 

Keresse szervizes kollégáinkat, akik szakértelmük mellett alkatrészellátási gyorsaságunk előnyeit kihasználva „kellemes időjárást, jó munkakörnyezetet varázsolnak a kezelőfülkébe”!

 

Képek: AXIÁL

Forrás: HVG

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek