Hűvös idő, csapadék és fagyveszély!

Hűvös idő, csapadék és fagyveszély!

A napsütéses időjárást hideg váltotta, amely a következő napokban is vendégünk marad. Borús idő, csapadék, fagy és szél várható, jó hír viszont, hogy a felső talajrétegek nedvességtartalma emelkedik, ami elengedhetetlen a fejlődő növényeknek.

Március végétől április végéig, csupán néhány napos, nem túl erős lehűlésekkel tarkított időszakban gyakran mérhettünk 20 fok körüli vagy a feletti maximumokat, sőt néhány napon már nyárias magasságokba, 25-28 fok közé melegedett fel a levegő. Összességében igen kevés csapadék hullott a hónapban, miközben gyakran volt szeles az idő, így a talaj felső rétege már teljesen kiszáradt.

 

 

Hétfő

Április 24-én, vasárnap kora hajnalban érte el az országot az a markáns hidegfront, mely mögött jelentős lehűlés érkezett. Lokálisan jelentős mennyiségű, 10-30 mm csapadék is hullott, de országosan még nem mérséklődött a "szárazság". Ráadásul a front mögött a Dunántúlon és északkeleten megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi szél, mely ismét szárítja a talajt.

Kedd

A hidegfront fő veszélyforrása a mögötte érkező száraz, hideg levegő. Keddre virradóan elvonul a felhőzet az ország fölül, a szél is jelentősen gyengül, de reggel főként a Dunántúlon és északon a mélyebb fekvésű területeken fagyra számíthatunk, a fagyzugosabb helyeken akár -2, -3 fok köré is csökkenhet a hőmérséklet. Kedden napközben ismét megélénkül a szél, de ennek iránya délnyugati lesz, a hétfői 10-12 fok körüli maximumok után 13-16 fok köré emelkedik majd a hőmérséklet.

Szerda

A jobb időnek azonban nem sokáig örülhetünk majd, nyugaton már mindenképpen erős lehűlés valószínű, jó eséllyel 10 fok körüli vagy az alatti csúcsértékekkel. Délkeleten, keleten viszont még 16-19 fokig is felmelegedhet a levegő. Ezt a frontot már az ország legnagyobb részén jelentős mennyiségű, 10-15 mm körüli csapadék kísérheti. A jelenlegi számítások szerint a Kőszegi- és a Soproni-hegység magasabb részein a csapadék egy része hó formájában hullhat.

Csütörtök

A hidegfront mögött csütörtökön megint hűvös idő ígérkezik, a reggeli órák pedig újabb fagyveszélyt tartogathatnak, elsősorban ismét a mélyebben fekvő részeken és a Dunántúlon. Ezzel azonban valószínűleg túl leszünk a mélyponton, hiszen a hét végétől már néhány fokkal enyhébb, bár az ilyenkor szokásosnál még mindig kissé alacsonyabb hőmérséklettel tarkított időjárásban lehet részünk.

Péntek

Emellett megmarad a változékonyság is, mivel több ciklon csapadékzónája érinthet még bennünket április utolsó és május első napjaiban. Összességében tehát az ország nagy részén megszűnhet az éppen kibontakozni készülődött szárazság, a felső talajrétegek nedvességtartalma emelkedik. Ami jó hír, hiszen a fejlődő növényeknek kell a csapadék. A kora nyári meleg visszatérésére valószínűleg május közepére tehető.

 

Forrás és képek: metnet.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek