Horsch Leeb AX - Ilyen technológia csak ennyiért?!

Horsch Leeb AX - Ilyen technológia csak ennyiért?!

Az enyhe tél és a korai tavasz sok fejtörést okoz a gazdálkodóknak, hiszen a kártevők és növénybetegségek hamar megjelentek. A jelenlegi vegyszerárak mellett nem mindegy, hogy a kijuttatott permetlé milyen hatásfokkal éri el a kívánt területet.

Ha nem túl drága, mégis hightech technikára lenne szüksége, a HORSCH Leeb AX típusú vontatott permetezője lehet a megoldás!

Aki már használt permetezőt, pontosan tudja, mivel kell a gépkezelőnek megküzdenie a munka során: gyorsan kellene haladnia, hogy az adott időszakban elvégzendő növényvédelmi kezelés minél hamarabb el legyen végezve. Közben vigyáznia kell, hogy a keret nehogy az állományba verjen, vagy rosszabb esetben egy-egy bukkanónál a földhöz csapódjon. Mi lehet a megoldás? Feljebb kell emelni a keretet. Igen ám, de ha túl magasról permetezünk, a szél belekap a permetlé cseppekbe, nagy lesz az elsodródás, s a vegyszer nem oda jut, ahova jutnia kell. A gazda meg vakarhatja a fejét, hogy kiadott egy csomó pénzt a megelőzésre s védekezésre, mégis beteg az állomány, kisebb a hozam.

Minél alacsonyabban kell hát vezetni a keretet, de megfelelő sebességgel, hogy a permetlé se sodródjon el, és ne is haladjunk túl lassan. A keret alacsony vezetésének a BoomControl technológia az alapja, ami sokak számára ismerős lehet a Leeb GS és LT típusokból. S ugyanez a brilliáns technológia található meg az alacsonyabb árkategóriás AX permetezőben is!

A HORSCH Leeb AX a permetezéstechnológia belépő modellje lett. Mindig hatékony, nagyon könnyen kezelhető, megbízható technológia a HORSCH permetezőkre jellemző mindent eldöntő előnnyel; a BoomControl technológiával. Kisebb és közepes üzemekbe ajánljuk, ahol kevesebb az éves permetezett terület nagysága, illetve ahol a meglévő erőgép park nem teszi lehetővé bonyolultabb felépítésű permetezőgépek kiszolgálását.

 

 

Hogyan működik ez a sokat emlegetett BoomControl?

A piacon kapható permetezők keretét általában rugókkal és lengéscsillapítókkal csillapítják. Ez hol jobban, hol kevésbé jól működik, de egy kis mozgás mindig adódik menet közben. S minél szélesebb a keret, annál nagyobb baj már a kis elmozdulás is. Ezen gondolkodtak el a HORSCH tervezőmérnökei. S léptek is egy merészet: bevezették a piacon egyedülálló megoldást, az aktív keretvezérlést. Minden rugót és lengéscsillapítót száműztek a keretből, s helyettük két levegős munkahengert építettek be. Ezek gondoskodnak a terepegyenetlenségekből adódó mozgások kiegyenlítéséről. Hogyan? A levegős munkahengereket egy kis giroszkóp vezérli. Ez a szerkezet a permetező keretének közepébe van beépítve, ahol az eszköz másodpercenként tízszer méri az elmozdulásokat. Ha a permetező gödörbe hajt, akkor természetesen a giroszkóp is elmozdul, amit az elektronika azonnal kompenzál: levegőt juttat be a levegős munkahengerbe az egyik oldalon, s vesz ki a másikon. Mindezt, ahogy írtuk is, tízszer másodpercenként, tökéletesen középső helyzetben tartva a keretet.

Ezt az egyedülálló technológiát a HORSCH már hat éve forgalmazza, rengeteg tapasztalatot szerezve a HORSCH Leeb GS és LT típusokban kínált BoomControllal.

 

 

Bár a keret kicsit másképp néz ki, de az AX-ben is ugyanez a technológia dolgozik. Az AX-et csak BoomControl Eco felszereltséggel lehet rendelni, amely két szenzorral nem csupán 15 km/órás sebességet tesz lehetővé, hanem biztos kijuttatást is, maximum 50 centiméteres távolsággal a célfelülettől. Kezelése rendkívül egyszerű: csak aktiválni kell, s a rendszer dolgozik magától.

A Leeb AX műanyag tartálya 3800 liter keverék és 400 liter tiszta víz befogadására alkalmas, 200 liter hely jut a habképződésnek is. Belső, illetve külső oldalának igen jó minőségű felülete könnyen tisztítható. A dugattyús membránszivattyú igény szerint 270 vagy 400 liter/perc teljesítményű, hajtása mindig kardántengelyes. Vezérlőközpontjának két mechanikus, többutas csaptelepe közül az egyik a szívó-, a másik a nyomóoldalt vezérli. Egyszerűen működik, sok elektronika és automatika nélkül. A belső tisztítás teljesen hagyományos, a hígítási elv alapján, vagy opcióként folyamatos, egy kiegészítő kis szivattyúval. Jelenleg 18 és 30 méteres szórókeret-szélesség érhető el, 5-13 szekcióra osztva. Fúvókakiosztása szabványos 50 centiméteres. Opcióként vonórúd kormányzás is rendelhető.

2019-ben jó 170 AX-et gyártanak le, amelyeket egész Európában értékesítenek. Valószínűleg a magyar piacon is sikeres lesz a bevezetése, hiszen sok gazdaságban használnak 100-120 lóerős traktorokat, amikkel remekül lehet az AX-et húzni. Ráadásul az ittani elvárásoknak megfelelően az AX valóban egyszerű felszereltséggel is rendelhető. A lehetséges változatok listája sem olyan hosszú, mint a GS vagy az LT modelleké. És ha idővel lehet majd egy kicsivel több, akkor természetesen az ügyfelek még mindig el tudnak indulni a GS és az LT irányába.

 

További információt HORSCH permetezőinkről területileg illetékes gépértékesítő kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: HORSCH

 

 

Oldalban, parton is jól fut a Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgépe

 

Az AgrárgépShow kiállításon Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat nyert Horsch Leeb 4 AX típusú gépével kapcsolatban megkerestük Horváth Tamás gazdálkodót, hogy meséljen arról, hogyan szolgálja a mindennapi munkát a vadonatúj fejlesztésű permetező. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek