Oldalban, parton is jól fut a Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgépe

Oldalban, parton is jól fut a Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgépe

Az AgrárgépShow kiállításon Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat nyert Horsch Leeb 4 AX típusú gépével kapcsolatban megkerestük Horváth Tamás gazdálkodót, hogy meséljen arról, hogyan szolgálja a mindennapi munkát a vadonatúj fejlesztésű permetező.

 

 

 

Jó talajkövetés, gyors sebesség, monitorvezérelt beállítások, precíz gépkapcsolódás

Zalában dolgozik Magyarország első Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezője. Kukorica, napraforgó, repce, búza, árpa és szója kezelését végezték vele, Tamás eddig 1000 hektárt permetezett a géppel.

A talajkövetés kiváló, a szórási kép 15 km/órás sebességnél is megfelelő, és 1 nap alatt 200 hektárral lehet vele végezni. 1 tankolás nagyjából 19 hektár permetezésére elegendő – meséli a gazda. Nagyon fontos, hogy a permetező parton és oldalon is jól fut a traktor után, ráadásul nem kell hozzá nagy vonóerő, mert nagyok a kerekei, és jó a súlyeloszlása. Az egyszerűbb, könnyebb kivitel miatt kisebb a talajtaposás, mint a korábbi Horsch Leeb permetezőknél. A vegyszerbekeverés kezelése nagyon egyszerű, teljesen monitorvezérelt, a munkavégzésnél pedig nem pattog a gép, így egyenletes a kijuttatás – folytatja. Horváth Tamás egy 130 lóerős Fendt 313-assal vontatja a permetezőt, az alsó gömbön tökéletesen precíz a gépkapcsolódás.

 

 

Arra a kérdésre, hogy miért választotta ezt a gépet, Tamás ezt válaszolta: Mivel kiváló a kapcsolatunk az AXIÁL Kft. helyi képviselőjével, és már több Horsch eszköz is van a gazdaságunkban, egyszerű volt a döntés. A tárcsán kívül 2 Pronto típusú gabonavetőgépünk is van: rengeteget húztuk őket, és csak jókat tudok mondani róluk. A gyakorlat bizonyította a gépek jó használhatóságát, ezért megbízunk a márkában. Ha pedig bármilyen garanciális kérdés volt, a kapcsolattartónk mindig segített megoldani a helyzetet.

 

Könnyen és gyorsan megtanulható a beállítás

A permetező beállítása nagyon könnyű: a monitoron először a kijuttatandó lémennyiséget, majd a fúvókát kell kiválasztani, a rendszer pedig automatikusan menetarányosan kiszámol mindent. Ha eléri a maximális nyomást, vagy a kijuttatási mennyiséget, a gép hangjelzést ad. A nyomást 7 bar-nál szabályozza, ez azt jelenti, hogy 200 liter permetlé esetén legfeljebb 20 kilométer/órával lehetne menni, de annyival úgysem megy a gazda. A szivattyú is nagyon jól követi a sebességet, ezért bírja a 15 km/h-s sebességet. A kisebb mennyiségtől 150-től 400 literig kiválóan lehet vele permetezni, de szerencsére nálunk Zalában nincs arra igény, hogy hektáronként ilyen nagy lémennyiséget juttassunk ki.

 

 

Mivel nálunk eléggé dombosak és daraboltak a művelt szántók, mi 24 méteres keretet használunk, de a sík, nagyobb méretű területeken az ennél szélesebb kerettel is jól lehet dolgozni. A tankolás, a csaprendszer kezelhetősége, a bemosás mind nagyon egyszerű, logikusan alakították ki. Aki látott már életében permetezőt, fél óra alatt megtanulja a Horsch Leeb 4 AX kezelését.

Összességében azt mondhatom, élmény vele a munka – zárta a beszélgetést Tamás.

 

Forrás és kép: agronaplo.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek