Gyors, pontos, halálos: új fejezetet nyitott a gyomirtásban a Trimble

Gyors, pontos, halálos: új fejezetet nyitott a gyomirtásban a Trimble

A Trimble bemutatta a WeedSeeker 2 névre keresztelt precíziós megoldását. A gyártó szerint a gép azzal, hogy csak a gyomnövényként azonosított organizmusokra juttat a tartályában levő gyomirtó szerekből, akár 90%-kal is csökkentheti a kiadásokat e téren.

A WeedSeeker 2 újfajta, intelligens szenzorokkal lesz felszerelve, amelyek nagyban le fogják rövidíteni a rendszer beállításaival eltöltött időt. Indítás után a gép gyors felmérést végez, majd a környezeti paramétereket, a fényviszonyokat, a hőmérsékletet, a talajminőségét számításba véve automatikusan az beállítja az ilyen viszonyok közötti legoptimálisabb szenzorélességet. A szórófejen elhelyezett intelligens szenzorok képesek lesznek érzékelni a gép sebességét és önmaguk helyzetét is, így nem fognak ismét lepermetezni olyan részeket, amelyek már kaptak a gyomirtó szerből, és fordulás közben is képesek lesznek úgy igazítani a szórási időt, hogy a lehető legtökéletesebb legyen a lefedettség.

A WeedSeeker 2 rendszere naplózni fog minden egyes gyomirtó szerrel kezelt növényt, így a felhasználók valós időben láthatják, merre vannak a problémás területek a földjeiken, és minden kezelés előtt átnézhetik a korábbi gyomirtások térképeit és a hozzájuk tartozó adatokat. A Trimble szerint a WeedSeeker 2 jóval könnyebb és fürgébb a nagyobb szórófejeknél, és ezeknél nagyobb lefedettséget is biztosít. Az intelligens szenzoroknak köszönhetően nem kell külön-külön beállítani a fúvókákat, valamint jóval kevesebb szenzorra van szükség, mint a hagyományos modelleknél.

 

 

A szelektív szórás kifejezetten hasznos a gyomirtásban, különösen azoknál a gyomnövényeknél, amelyek rezisztenciát mutattak a hagyományosabb herbicidekkel szemben - mondta Daniel Rodriguez, a Trimble Agriculture termékmenedzsere. Daniel Rodriguez szerint azzal, hogy csak a gyomként azonosított növényekre juttatnak a gyomirtó szerből, a gazdák akár 90%-kal is csökkenthetik a vegyszer-költségeiket. A gazdák ugyanis nemcsak ugaron, de akár közvetlenül vetés után is használhatják a gépet, ami nagyban megnöveli a felszerelés kihasználhatóságát, ezzel párhuzamosan pedig felgyorsíthatja a talaj regenerációját.

Az új rendszer teljesen kompatibilis lesz a Trimble már meglevő kijelzőivel, pozícionáló és önvezető szolgáltatásaival. A GFX-750-es kijelző rendszer egyszerűen és gyorsan tud váltani a vezetést támogató és a kezelési nézetek között, miközben egyszerre kezeli mindkettőt, amivel csökkenti a vezetőfülke zsúfoltságát, ugyanis így nem kell külön kijelzőt felszerelni a traktor irányításához és a permetező kezeléséhez.

A WeedSeeker 2 kezeléséhez nem kell külön megvásárolni a Trimble saját kijelzőit és vezetéstámogató rendszereit, bármely Isobus-kompatibilis kijelzővel és univerzális terminállal használhatóak lesznek a permetezőgép rendszerei. A rendszer olyan univerzális rögzítéssel fog rendelkezni, amelyet szinte bármely szórófejre fel lehet majd szerelni. A Trimble a WeedSeeker 2-höz egy újratervezett, könnyen tisztítható és karbantartható burkolatot is mellékelni fog. A csövek a szenzorok burkolatába lesznek beépítve, így a szórófej állásától függetlenül bármikor ki lehet majd engedni belőlük a folyadékot, tovább csökkentve a tisztításra és karbantartásra fordított időt. A fejlesztett rendszernek köszönhetően a WeedSeeker 2 akár 40 km/h-s sebesség mellett is tökéletesen működőképes lesz is.

 

A WeedSeeker rendszerről további információt az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási területi képviselőitől kaphat!

 

Forrás: Agrarszektor.hu

Kép: Trimble Agriculture

 

 

Precíz megoldások gazdaságosan!

 

A technológia fejlődése a mindennapokban is érezhető, de ez különösen igaz a precíziós eszközökre, hiszen ebben itt kiemelkedően fontos a költséghatékonyság növelése, a környezetterhelés csökkentése. Ennek érdekében ajánljuk figyelmébe csereakciónkat! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek